ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΟΜΠΥ;

Ψάχνοντας για εξελίξειες στον τομέα της επιβίωσης βρήκα πολλά νέα είδη και πληροφορίες αλλά κάπου η υπόθεση δεν έβγαζε νόημα. Τότε κατάλαβα ότι ίσως να υπάρχει ένα νέο χόμπυ που δανείζεται από την επιβίωση αλλά ο σκοπός και η απόλαυση είναι η αίσθηση αυτονομίας που προσφέρει.

Για εμάς τους κυνηγούς η λέξη επιβίωση έχει μια περιορισμένη τεχνική έννοια. Εννοεί την δυνατότητα αποφυγής της υποθερμίας και την ικανότητα να επιβιώσουμε σχετικά άνετα μια νύχτα στην ύπαιθρο. Αν όχι σε μια, τότε σε δύο το πολύ τρεις μέρες κάποιοι θα μας βρουν και θα μας σώσουν.

Από αυτή τη σκοπιά οι τεχνικές και τα μέσα επιβίωσης που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένα. Δεν θα ανάψουμε τεράστιες φωτιές, δεν θα στήσουμε καλύβες, συστήματα αποστείρωσης νερού, φούρνους και άλλα που φαίνονται όταν πληκτρολογεί κανείς τη λέξη επιβίωση (survival) στον υπολογιστή.

Αλλά ακόμα και από την ευρύτερη σκοπιά της επιβίωσης σε άλλα, πιο σκληρά εδάφη και κλίματα, δεν εξηγείται η πληθώρα ειδών, αξεσουάρ και τεχνικών που προσφέρονται, τουλάχιστον όχι ως μέσα επιβίωσης σε έκτακτες καταστάσεις.

Βλέποντας το βίντεο ενός Αυστραλού, που πάει στο δάσος, στήνει ένα κατάλυμμα, ανάβει μια «αριστοκρατική» φωτιά και μαγειρεύει μια μισόκιλη μοσχαρήσια την οποία συνοδεύει με εκλεκτή μπύρα, άρχισα να κατανοώ ότι αυτοί οι επιβιωτιστές ψάχνουν κάτι πέρα από την επιβίωση. Ψάχνουν μιαν αίσθηση, ενδεχομένως μια ψευδαίσθηση, αυτονομίας στην ύπαιθρο.

Οταν η δημοφιλής σταρ του βίντεο επιβίωσης Survival Lilly πάει στο δάσος δεν «κάνει επιβίωση». Καταφεύγει στο μόνιμο της καταφύγιο, όπου έχει στημένη και μόνιμη εστία και έτοιμη στίβα καυσόξυλων. Εκεί απολαμβάνει την αίσθση αυτονομίας αλλά αυτό που κάνει ελάχιστη σχέση έχει με τις ανάγκες ενός δικού μας κυνηγού που θα βρεθεί χαμένος από το αυτοκίνητο του, εκτός εμβέλειας κινητού για μια νύχτα. Το βίντεο της εν λόγω επιβιτιστού έχει πάνω από πεντε εκατομμύρια θεάσεις!

Αυτή δε η εμμονή, ή χόμπυ, αν θέλετε με την αυτονομία έχει περάσει και στην καθημερινή διαβίωση σε πόλεις. Το λεγόμενο EDC, από το every day carry, έχει δημιουργήσει ολόκληρη βιομηχανία ειδών καθημερινού εξοπλισμού. Μερικοί ενθουσιώδεις του χώρου αυτού κουβαλούν στις τσέπες τους ένα λογικό αριθμό μικροεργαλείων καθημερινής χρησιμότητας. Ενα μικρό κατσαβίδι που σφίγγει τις βίδες των γυαλιών, έναν φακό, ένα μικρό σουγιαδάκι, ένα μικρό πολυεργαλείο. Κατανοητά αυτά και τα εφαρμόζουμε λίγο πολύ όλοι μας.

Ομως η εμμονή της αυτονομίας πάει παραπέρα και πολλοί μόνιμα κουβαλούν σακίδια με πολλά κιλά φορτίο και πράγματα που έχουν πειστεί ότι τα χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Ο κατάλογος περιεχομένων μερικών οπαδών του EDC είναι αποκαλύπτικός: μάσκα αερίων, αιμοστατικά, φαρμακείο, χάπια αντί της διάρροιας, ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων, εξτρά μπαταρίες, μπάρες ενέργειας (power bars). Οι κατάλογοι συχνά σε κάνουν και αναρωτιέσαι σε τι είδους πόλεις ζουν αυτοί οι άνθρωποι και αισθάνονται την ανάγκη να κουβαλούν (παντού και πάντα) αντιασφυξιογόνες μάσκες και ραδιόφωνα που πιάνουν το παγκόσμιο πρόγραμμα του BBC! Στο βίντεο αυτό δείτε τι κουβαλά ο άνθρωπος όπου πάει, κάθε μέρα! Τα δύο σημειωματάρια και τα πέντε στυλό τι τα θέλει.

Ακόμα πιο τραβηγμένα σενάρια επεξεργάζονται οι εφαρμοστές της θεωρίας SHTF από το shit hit the fan, που κάπως ευπρεπώς μεταφράζεται ως «το πράμα κτύπησε τον ανεμιστήρα» και προβλέπει κοινωνική κατάρρευση, διοικητικό χάος, ταραχές κλπ. Δεν θα πάμε εκεί! Η σύντομη περιγραφή φτάνει.

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να επεξεργάζονται σενάρια και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Νόμιμες δραστηριότητες είναι και για κάποιους αποτελούν ευχάριστη ενασχολία. Σημειωτέον αυτή η ενασχόληση έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία στην Αμερική με ετήσιο τζίρο πέντε δισ. δολλάρια. Επιβίωση όμως δεν είναι! Και κάπου η χρήση του όρου survival μπλέκει το θέμα εισάγοντας ένα κάρο αχρείαστα πράγματα στο θέμα ρεαλιστικού σεναρίου επιβίωσης σε έκτακτη ανάγκη.

Στις επόμενες αναρτήσεις θα γίνει μια ανασκόπηση των χρήσιμων για τα δικά μας δεδομένα πηγών πληροφοριών, αξεσουάρ και εργαλείων επιβίωσης. Και όπου κρίνεται διασκεδαστικό θα αναφέρουμε και μερικά από τα κόλπα των «αυτονομιστών».