ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 337

BLASER F3 ΜΕ ΑΥΛΟ 18,7

Κύριε Νικίτα από καιρό ήθελα να αποκτήσω ένα Blaser F3 competition sporting 76 εκ. Κοιτώντας λοιπόν την πιο πρόσφατη έκδοση του, θα πρέπει να πω,
σίγουρα δείχνει φτιαγμένο με υψηλά στάνταρ. Στην τελευταία όμως αυτή έκδοση εκτός από κάποιες βελτιώσεις σε αισθητική, ξύλο-βαφές, έχουν αλλάξει
το αυλό των κανών από 18.6 σε 18.7 με επιμήκυνση κώνων. Υπόσχεται βελτιωμένη ντουφεκιά, συγκέντρωση-ομοιομορφία και ότι άλλο σημαίνει καλή ντουφεκιά. Εγώ το συγκεκριμένο όπλο το θέλω για το άθλημα του sporting και το καρτέρι φάσσας- τρυγονιού. Έχοντας διαβάσει τόσα πολλά………για τους αυλούς, διευρυμένους και μη, δεν ξέρω αν πρέπει να εμπιστευτώ το όπλο αυτό ή όχι. Θα ζητούσα την βοήθειά σας στην τελική μου απόφαση. Ευχαριστώ
για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω δοκιμάσει το νέο F3 και ήταν άψογο. Η διεύρυνση του αυλού κατά ένα δέκατο του χιλιοστού δεν είναι αρκετή για να το κατατάξει στην κατηγορία του διευρυμένου αυλού. Να μην ξεχνάμε ότι το πραγματικό 12άρι έχει αυλό 18,55 (0,729 της ίντσας). Ο πρωτοπόρος του διευρυμένου αυλό, ο Baker, άνοιγε τους αυλούς στο 18,9.

Η επιμήκυνση του κώνου είναι βελτίωση και στα θετικά της είναι η μειωμένη παραμόρφωση σκαγίων λόγω ομαλότερης μετάβασης της γόμωσης. Μερικοί ορκίζονται ότι ο μακρύτερος αυλός μειώνει το κλώτσημα, αλλά αυτό είναι υποκειμενική εκτίμηση.

Οσο για την κυνηγετική χρήση που αναφέρετε, θα βρείτε το F3 αποτελεσματικό και άνετο όπλο.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΚΑΓΙΩΝ

Γεια – χαρά Νικήτα!

Σε πασίγνωστο, ελληνικό, κυνηγετικό περιοδικό, διάβασα χαρακτηριστικά, ότι η διάμετρος του συνολικού ανοίγματος της κατανομής της ντουφεκιάς διαφέρει, αναλόγως του βάρους της γόμωσης…!!! Δηλαδή, αναφερόταν και σαν παράδειγμα, ότι ένα φυσίγγι με 28 γρ. σκάγια στην τάδε απόσταση θα έχει άνοιγμα ντουφεκιάς (διάμετρος κύκλου διασποράς) 50 εκ.. Στην ίδια απόσταση, με το ίδιο τσοκάρισμα και νούμερο σκαγιών, αλλά λίγο βαρύτερη γόμωση 30 γρ., ο κύκλος διευρύνεται στα 65 εκ. Τέλος, πάλι χρησιμοποιώντας το ίδιο τσοκ, νούμερο σκαγιών και πάλι ρίχνοντας από την ίδια απόσταση, αλλά αυτή τη φορά έχοντας φουσέκι 32γρ., τότε, το συνολικό άνοιγμα της κατανομής θα αυξηθεί ακόμη λίγο, στα 75 εκατοστά.

Νικήτα ισχύει κάτι τέτοιο…;(!) Εγώ μέχρι τώρα, γνώριζα ότι το συνολικό άνοιγμα της ντουφεκιάς δεν αυξομειώνεται αναλόγως του βάρους της γόμωσης, αλλά λόγω του βαθμού σύσφιγξης και της απόστασης φυσικά…! Το βάρος της γόμωσης (και συνεπώς η πληθώρα των σκαγιών) επηρεάζει μόνο και μόνο τη συγκέντρωση και τη πυκνότητα της τουφεκιάς και ίσως και το μήκος της ατράκτου και σε καμία περίπτωση το εύρος, δηλ. το συνολικό άνοιγμα της κατανομής…!

Και αναρωτιέμαι εύλογα: “θα μας τρελάνουν…;(!)” Θα μας κάνουν να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε…;(!)

Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικήτα!

Ν. Ρεντίφης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ειδικοί γέρνουν προς το μέρος σου! Η εταιρεία κατασκευής φυσιγγίων Eley, ο βλητικός της Winchester, o Lowry, ο ερευνητής Jones, αναφέρουν ότι η τουφεκιά έχει το ίδιο συνολικό άνοιγμα με κάθε γόμωση για κάθε βαθμό τσοκαρίσματος. Για παράδειγμα το φουλ τσοκ στα 35 μέτρα ανοίγει στα 94 εκατοστά, λέει η Eley. Αν αυξηθεί η γόμωση δεν ανοίγει παραπάνω, απλά είναι πιο πυκνή η τουφεκιά.

ΚΑΝΝΗ BENELLI POWER BORE ΣΕ COMFORT

καλησπέρα κύριε νίκητα…ενδιαφέρομαι για αγορά κάνης στη benelli comfort που έχω…ήθελα να μου πείτε αν η benellI comfort δέχεται κανη power bore…αν όχι θα ήθελα να μου πείτε τι είναι καλύτερο να πάρω…ενδιαφέρομαι για κανη 61 εκατοστά μαγκνουμ με τσοκ και με έχει ενθουσιάσει η power bore.!!η power bore η κανη είναι καλύτερη από τις απλές Ή τις κριό?βλητικα εννοώ πάντα… Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο ειδικός που θα σας δώσει εμπεριστατωμένη απάντηση είναι ο κύριος Γιώργος Κύργιας που έχει περάσει αρκετό καιρό στο εργοστάσιο της Benelli.

Η κάννη Powerbore κατασκευάζεται με κρυογονική τεχνολογία και υπόσχεται μεγαλύτερη αντοχή, και κατά την ίδια την Benelli μεγαλύτερη διάτρηση. Θα σμφωνούσα για το πρώτο, το ατσάλι που υφίστατει κρυογονική επεξεργασία όντως βελτιώνεται σε επίπεδο μοριακής δομής. Για το δεύτερο έχω αμφιβολίες μέχρι να δω τεστ σε ταχογράφο, διότι περισσότερη διάτρηση απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα σκαγίων.

ΠΡΩΙΜΟ HOLLAND ROYAL

εχω στην κατοχη μου ενα holland and holland The Royal Patent Safety Hammerless Ejector υπαρχει καποιος οικος εκτιμησης στην Ελλαδα που μπωρει να μου δωσει μια αξια για το συγκεκριμενο οπλο? ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα από τα πρώτα Holland and Holland Royal, ίσως από την δεκαετία του 1880. Οι πιο κατάλληλοι να το αξιολογήσουν είναι οι κύριοι Παπατσαρούχας τηλέφωνο 210-6445581 και Χατζιώτης τηλέφωνο 210-6138049.

PHILADELPHIA ARMS COMPANY

Κε Νικήτα σας ξαναστέλνω το μήνυμά μου γιατί δεν θυμάμαι αν έγραψα όλα τα στοιχεία του όπλου.
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε αν το όπλο είναι μαύρης μπαρούτης καθώς και το μήκος που έχουν οι θαλάμες 65 ή 70 χιλιοστά.
Στη βάση γράφει. FOX PAT AUG 1904
Στη ρίγα των καννών γράφει PHILADELPHIA ARMS CO MAKERS PHILA.PA KRUPP FLUID STEEL.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Νίκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι της Philadelphia Arms Co, που ήταν ο προπομπός του Fox, που μερικοί γνώστες θεωρούν το καλύτερο αμερικανικό πλαγιόκαννο.

Με κάννες Krupp και κατασκευή μετά το 1904 το όπλο είναι κατασκευασμένο για φυσίγγια άκαπνης πυρίτιδας. Η θαλάμη μάλλον είναι 70 χιλιοστών, αλλά για να βεβαιωθεί αυτό καλό είναι να την μετρήσει οπλουργός που έχει την καλίμπρα θαλάμης.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της εταιρείας και την μετεξέλιξη σε Fox δείτε την ιστοσελίδα:

https://www.foxcollectors.com/pre-fox-guns/philadelphia-arms

ΑΥΛΟΣ Α-5

Γειά σας και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις γνωσεις που μας προσφέρετε! Εχω την κατοχη μου μια Browning Auto 5 Magnum made in japan με καννη με στανταρ φουλ τσοκ και δεν αναγραφεται στην καννη η διαμετρος του αυλου! Μηπως γνωρίζετε τι αυλο ειχαν αυτες οι καραμπινες? Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Browning ακολοθούσε την αμερικανική πρακτική και διαμόρφωνε αυλούς 18,5 στα 12άρια της. Το ίδιο έκανε και η ιαπωνική Miroku που ανέλαβε την παραγωγή των Browning στην Ιαπωνία.

EL FAISAN

Παρακαλώ εαν μπορείτε θα ηθελα να με ενημερωσετε για την αξία του όπλου. Ευχαριστω
El faisan elgoibar αρ. 27662

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

El Faisan σημαίνει ο φασιανός και είναι η ονομασία μοντέλου. Την ίδια ονομασία συναντάμε σε όπλα διαφόρων κατασκευαστών. Θα πρέπει να μας στείλετε περισσότερα στοιχεία για να εξακριβωθεί ο κατασκευαστής, καθώς και ο τύπος μηχανισμού, αν πχ έχει ολόκληρες ή μισές φωτιές, απλούς ή αυτομάτους εξολκείς κλπ.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΛΑΔΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ

Πως μπορω να καθαρισω το κοντακι του οπλου μου,που απο τα πολλα χρονια εχει ποτισει
με λαδια συντηρισης,και εχει μαυρισει.Ξερετε αν κανει το ασετον που χρησιμοποιουν οι φρεναδες στα αυτοκινητα το οποιο εξατμιζεται σχεδον αμεσως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι δύσκολη η απομάκρυνση παλιών λαδιών από το κοντάκι και χρονοβόρα. Μπορείτε να αφήστε το μέρος του κοντακιού σε ασετόν, σε καλυμμένο δοχείο σε ανοικτό χώρο για μερικές ώρες. Αν δεν δουλέψει το ασετόν μπορείτε να δοκιμάστε οξαλικό οξύ σε λίγο νερό ώστε να κάνει μια παχύρευστη “κρέμα” που απλώνεται στα λαδωμένα σημεία. Οποια μέθοδο και αν εφαρμόσετε θα πάρει χρόνο για να βγάλει τα λάδια και μπορεί να μην τα βγάλει όλα.

Το κατάλληλο ασετόν είναι αυτό που πωλείται σε φαρμακεία.

ΔΟΚΙΜΗ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟΥ ΑΥΑ

Ενας ξαδερφος μου εχει 1 μονοκανο Aya 12×70, αυλο 18,5mm κ σταθερο τσοκ 17,5mm με σφραγιδα δοκιμης 850bar κ κανη 70-71cm,αλλα εσωτερικα η κανη απο τη θαλαμη κ για 40cm εχει αρκετες διαβρωσεις, ( το ειχαν παρατημενο στην αποθηκη για πολλα χρονια κ μαλλον η κανη ειναι αχρωμιωτη ) ειναι ασφαλες να το χρησιμοποιει;του αρεσαν κατι φυσιγγια b&p mb dual power 6+3 36gr, η εταιρια τα δινει 750bar πιεσεις,αλλα ο καλυκας γραφει πανω 1050 bar, ειναι ασφαλες να τα ριχνει ή να αρκεστει στα 30-32gr;
Σας παραθετω κ 2 φωτογραφιες για να εχεται μια πιο σφαιρικη αποψη για την κατασταση της κανης για να μου πειτε αν κανει να την χρησιμοποιει κ αν ναι μεχρι ποσα γραμμαρια ή πιεσεις λογο της καταστασης της;οι διαβρωσει ειναι 1-2mm απ’ οσο μπορω να υπολογισω κ εχει κ μια πιο βαθια περιπου 4-5mm σχεδον στη μεση της κανης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι κρατήρες στην κάννη είναι πολλοί και βαθιοί. Καλό είναι να μετρηθεί το πάχος της κάννης. Τα μονόκαννα σύνήθως έχουν χοντρά τοιχώματα στις κάννες και ενδέχεται να μένει αρκετό μέταλλο για ασφαλή χρήση. Από την άλλη, μπορεί οι κρατήρες να έχουν βάθος που λεπταίνει την κάννη και την καθιστά επικίνδυνη.

Με μέτρηση σε οπλουργείο είναι απαραίτητη ΠΡΙΝ γίνει οποιαδήποτε χρήση του όπλου αυτού.

ΔΙΚΑΝΝΟ MASQUELIER

Aξιότιμε κ.Νικήτα.

Κατέχω εδώ και αρκετά χρόνια από τον πατέρα μου ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο μάρκας C.MASQUELIER-LIEGE CAL 12/70.Aν και προσπάθησα να βρώ κάποια στοιχεία για το συγκε-

Κριμένο ,όπως έτος κατασκευής μοντέλο κλπ,δεν μπόρεσα, Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες

Και παρακαλώ όπως μέσα από την ‘’οπλογνωσια’’,με βοηθήσετε ,γνωρίζοντας μου,τι ποιότητα

Κατασκευής είναι,ποιο το έτος κατασκευής,ποιος ο κατασκευαστής και τι συμβολίζει ο αριθμός

-1- που διακρίνεται πάνω στο τετράγωνο περαστό κλειδί.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την βοήθεια σας.

Φ.Λιοτσακης Χανιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα βελγικά Masquelier είναι γνωστά ποιοτικά όπλα. Η εταιρεία έβγαζε μια γκάμα μοντέλων με μισές και ολοκληρες φωτιές. Το δικό σας είναι ποιοτικό όπλο με μισές φωτιές και από ότι φαίνεται διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ο αριθμός 1 ενδέχεται να είναι αριθμός του ζευγαριού καννών και το όπλο κάποε να είχε και άλλο, πρόσθετο, ζευγάρι κάννες. Από τις σφραγίδες δεν διακρίνεται έτος κατασκευής, αλλά το σύστημα σφράγισης είναι αυτό που εφαρμοζόταν μετά το 1968.

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΝΝΟ ΣΕ ΜΠΑΟΥΛΟ

Καλησπερα σας
Στο μπαουλο του σπιτιου βρηκα ενα παλιο δικανο με κοκορια πιθανως καποιου προπαππου το οποιο φαινεται αρκετα χρησιμοποιημενο αλλα δεν βρισκω πανω του καμμια πληροφορια … Μπορειτε να μηπως να το αναγνωρισετε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν διακρίνονται στοιχεία στη φωτογραφία. Σαφώς πρόκειται για παλιό δίκαννο σε αρκετά κακή κατάσταση. Η γενική γραμμή δείχνει προς βελγικό ή αμερικανικό όπλο γύρω στο 1900 με 1920.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΑΕΡΙΩΝ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα. Θα ήθελα να αγοράσω μια καινούρια καραμπίνα αερίων 66cm ελαφριά και ζυγισμενη εχεις κάτι στο νου σου από τα νέα μοντέλα; θέλω να είναι στα 3 κιλά το πολύ. Δοκίμασα από ένα γνωστό μου την καινούργια beretta a400 ultra lite 66cm αλλά δυστυχώς ότι βάρος έχουν αφαιρέσει είναι από το κοντακι και έχει μεταφερθεί όλο το βάρος μπροστά δηλαδή έχει πολύ κακό ζύγισμα ακόμα και από την a300 outlader που έχω.
Ξέρω ότι πολύ καλό ζύγισμα έχει η benelli beccaccia αλλά είναι αδράνειας και θα κλωτσάει αρκετά περισσότερο από μια αερίων.
Εσύ έχεις δοκιμάσει τη beccaccia; μέχρι 36 γραμμάρια θα είναι ανεκτή;
Σε ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ήδη έχετε την Outlander δεν υπάρχει λόγος για να ψάξετε για άλλην καραμπίνα αερίων. Η Α300 Outlander είναι μια από τις καλύτερες αγορές σε καραμπίνα αερίων.

Η Becaccia είναι ελαφρύ όπλο και προορίζεται για ελαφριές γομώσεις, δηλαδή από 28 έως 32 γραμμάρια. Ναι μεν έχει θαλάμη μάγκνουμ και ναι, αντέχει πιέσεις μάγκνουμ, αλλά όσο ανεβαίνουν οι γομώσεις ανεβαίνει και το κλώτσημα. Εχω ρίξει με Becaccia μέχρι και 42 γραμμάρια και η εμπειρία είναι οδυνηρή. Με 30 γραμμάρια την βρήκα άνετη.

ΑΕΡΟΒΟΛΟ DIANA

Ονομάζομαι Ανδρέας Ζέρβας,

Παρακαλώ θα ήθελα να εκτιμήσετε το όπλο των φωτογραφιών είναι τύπος DIANA made in Germany προπολεμικό 88cm.

Περιμένω σύντομα νέα σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το αεροβόλο σας είναι ένα από παιδικά μοντέλα της Diana. Εχει μικρή συλλεκτική αξία λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκεται. Σε καλή κατάσταση παρόμοια αεροβόλα πωλούνται στο εξωτερικό γύρω στα 150 με 200 Ευρώ.

FINN CLASSIC

Ευχαριστώ που ασχοληθήκατε και αναβάσατε το αρθράκι.Πραγματικά όπως τα λέτε.Διαθέτω 2 ζευγάρια κανών ένα ζευγάρι 71cm για το σκοπευτήριο και ένα ζευγάρι 50cm για το πυκνό.Παλιότερα διέθετα και ένα ζευγάρι κάνες σε διαμέτρημα .308 winchester τις οποίες αναγκάστηκα να τις πουλήσω Ιταλία γιατι στην Ελλάδα θα με θεωρούσαν ότι ήθελαν σαν εγκληματία οι αρχές.Δλδ 1 βάση οδηγεί σε 3 διαφορετικά κυριολεκτικά όπλα.
Και όλα αυτά χωρίς καμμία παρέμβαση οπλουργού.
Ισως το λάθος μάρκετιγκ το αδίκησε σαν οπλοσύστημα.
Καμμιά φορά το εμπορικό κομάτι και η διαφήμιση δεν πρέπει να είναι το κριτήριο για μια επιτυχημένη αγορά.

Πραγματικά ένα σχέδιο πολυεργαλείο με το κλάσμα value for money να γέρνει στην πρακτική αξία πολλά κιλά.Το μοντέλο το αντικατέστησαν πρόσφατα οι Ιταλοί με το 612.

Στάλθηκε από το iPhone μου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάντα ευπρόσδετα άρθρα με καλές φωτογραφίες που δείχνουν τα “ενδότερα” ενδιαφέροντων όπλων. Το 512 είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σουπερποζέ για τους λόγους που αναφέρετε. Κάπου στο αρχείο μου έχω φωτογραφίες από Αφρικανικό σαφάρι με ένα Valmet, δίδυμο αδελφάκι του 512. Οταν τις βρω θα τις αναρτήσω. Κάτι μου λέει πως ο κυνηγός που πήγε στην Αφρική με το Valmet δεν υστερούσε σε τίποτε από όσους κουβαλούσαν λονδρέζικα ραβδωτά δίκαννα!