ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΕΣΩ CNC

Σε πρόσφατο άρθρο έγινε λόγος για την πιθανότητα κατασκευής χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα πρωτοτυποίησης και κατασκευής. Δείτε το άρθρο εδώ: http://oplognosia.com/?p=9235

Τυχαία έπεσα πάνω σε μια εταιρεία στην Αμερική που κάνει ακριβώς αυτό, αντιγράφει με σύγχρονα μέσα παλιά μεγάλα ονόματα στο χώρο του μονόκαννου ραβδωτού. Το πιο σημαντικό μοντέλο είναι το διάσημο μονόκαννο ραβδωτό Daniel Fraser, ενώ κατασκευάζει επίσης δύο μοντέλα σκοπευτικού ραβδωτού του τέλους του 19ου αιώνα του Dan Wesson. Ενα παλιό Daniel Fraser είναι το θέμα του βίντεο στην αρχή του άρθρου.

Δεν υπάρχει επανασχεδίαση στην υπόθεση, πρόκειται περί αναβίωσης ουσιαστικά των αρχικών όπλων όπως ήταν όταν κατασκευάζονταν στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτή η αναβίωση γίνεται εφικτή με τα σύγχρονα μηχανήματα σάρωσης και σχεδίασης, ενώ η κατασκευή τελειώνει με μηχανουργική επεξεργασία σε φρέζες CNC. Υπάρχει βέβαια διαφορά στο υλικό. Τα αρχικά όπλα του 19ου αιώνα καρτασκευάζονταν από απλό ανθρακούχο ατσάλι, τα σημερινά από πιστοποιημένο και θερμικά προκατεργασμένο 4140. Τα ελατήρια του σύγχρονου μοντέλου έχουν περάσει ηλεκτρολείανση που αποδίδει την τελειότερη δυνατή επιφάνεια.

Για όσους αρέσκονται στις συγκρίσεις, και για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στην τελειότητα που αποδίδει το ανθρώπινο χέρι κλπ, το ερώτημα που ανακύπτει είναι “πιο είναι το καλύτερο”. Οποιος έχει δουλέψει ατσάλι δεν θα διστάσει να απαντήσει “το τωρινό από 4140”.

Το κόστος για τον τελειωμένο μηχανισμό, χωρίς κάννη και κοντάκι είναι 2500 δολλάρια. Ο μηχανισμός δέχεται κάννες σε ότι πιθανό διαμέτρημα επιλέξει ο αγοραστής, από 5,5 χιλιοστά μέχρι και 500 Express καθώς ο μηχανισμός έχει αντοχή και όντας μονόκαννο με σταθερή κάννη δεν έχει τα προβλήματα εφαρμογών του σπαστού όπλου.

Αν υπάρχει αυτό το όπλο σήμερα, δεν θα πάρει χρόνο να δούμε αναβιώσεις μεγάλων λειόκαννων όπλων. Είναι θέμα χρόνου να το οργανώσει κάποιο γόνιμο μυαλό. Οχι εδώ βέβαια, εδώ θεσπίζουμε νόμοους που περιορίζουν την σύγχρονη τεχνολογία αντί να την προάγουν, βλέπε την φαρσοκωμωδία με το Taxibeat. Ευδοκιμεί βέβαια ο ηλεκτρονικός τζόγος καθότι συμβαδίζει με τα εθνικά έθιμα.

Δείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου υπάρχουν εξαιρετικές φωτογραφίες του μηχανισμού, εδώ:

http://www.steveearleproducts.com/fraser.html