Περί ελαφιών ο λόγος

Γεια σου Νικήτα!
Σήμερα (25/1/2018), είδα το εξής άρθρο.
http://www.lifo.gr/now/greece/177940/pyrovolisan-kai-skotosan-elafi-sto-nymfaio
Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει τα εξής:
– Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ο πληθυσμός του ελαφιού έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και να χαρακτηρίζεται ως Κρισίμως Κινδυνεύον.
– Ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός ελαφιού, 20-30 ατόμων, ζει στα δάση της Ροδόπης.
– Στην Πάρνηθα ζει σε ελεύθερη κατάσταση ένας πληθυσμός μερικών εκατοντάδων ατόμων.
– Στην Ήπειρο επιβιώνει ένας οριακός πληθυσμός, περίπου 10 ατόμων.

Αυτό μου θύμισε ένα άρθρο που είχα διαβάσει πριν από μερικούς μήνες όπου *διαφημίζεται* η Βουλγαρία σαν ένας μοναδικός προορισμός για κυνήγι ελαφιού!
http://www.fieldsportsmagazine.com/Shooting-Stalking/on-the-trail-of-balkan-giants.html
Δε θα σχολιάσω τη δωρεάν διαφήμιση που παίρνει η Βουλγαρία από το άρθρο (και πολύ καλά κάνει), αλλά θα αναρρωτηθώ. Δηλαδή στη Βουλγαρία υπάρχουν τόσα πολλά ελάφια που το κυνήγι τους επιτρέπεται (και ακριβοπληρώνεται), αλλά στο γειτονικό νομό της Ροδόπης όπου προστατεύονται υπάρχουν μόνο 20-30 ελάφια; Κάτι δε μου κάθεται καλά.. Μπορεί όντως να υπάρχουν μόνο τόσα, αλλά το ότι δεν αυξάνονται μου φαινεται πολύ παράξενο.

Βέβαια, ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιχείρημα στους οικολόγους (για άλλη μία φορά) για να τους πείσουμε ότι το κυνήγι προστατεύει στην πραγματικότητα τα ζώα.

Καλά να περνάς,
Αργύρης

Υ.Γ. Αυτός που σκότωσε το ελάφι στην Πάρνηθα προφανώς και ΔΕΝ είναι κυνηγός και προφανώς πρέπει να καταδικαστεί.

ΣΧΟΛΙΟ

Κάτι μου λέει ότι αν οι επιδοτήσεις βασίζονταν στην παραγωγή θηρεύσιμων πλεονασμάτων, αντί στην σπανιότητα ωσ κριτήριο για την χρηματοδόσητη μελετών, τότε τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην.

Υποψιάζομαι ότι εν μια νυκτί θα δημοσιεύονταν «διορθωτικές» μετρήσεις και θα αποκτούσαμε θηρεύσιμα πλεονάσματα σε μερικά 24ώρα!

Οσο για την λαθροθηρία προς πώληση του κρέατος σε ταβέρνες κλπ. Πόσο αυνάν μπορεί να είναι ένας εστιάτορας να παρέχει αμφίβολης ποιότητας λαθροθηρευμένο κρέας όταν μπορεί να εισάγει κτηνιατρικά πιστοποιημένο ελαφίσιο κρέας από Αγγλία στην ίδια τιμή με το ελληνικό μοσχάρι, 10 Ευρώ το κιλό!!!!