ΤΣΟΚΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ

Περιπέτεια ενός αναγνώστη, του Σταμάτη, με αίσιο τέλος

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Πέρυσι το Φλεβάρη αποφάσισα ότι θέλω μια σειρά chokes έσω έξω για το νέο μου B525. Είμαι πωλητής σε βιομηχανικά είδη και μεταξύ άλλων πουλώ και χαλυβοσωλήνα inox. Το σωλήνα άνευ ραφής inox 304 σε διάσταση 21,34mm (εξωτερική διάμετρος) x 2,77mm (πάχος τοιχώματος), τον πουλάμε στην εταιρεία ~15€/m. Μου ήταν δύσκολο να πληρώσω έξι chokes περίπου 500€! Βλέπεις εάν τα βάλεις στη σειρά όλα μαζί, μετά βίας φτάνουν κάτι παραπάνω από μισό μέτρο. Συγκεκριμένα 6x9cm=54cm. Ξέρω ξέρω δεν είναι μόνο το υλικό, όμως λόγω θέσεως γνωρίζω και το κόστος κατεργασίας. Αυτό σε συστημική παραγωγή δε φτάνει τις 10 δραχμές το κομμάτι. Έτσι εντόπισα, έπειτα από πολύ ψάξιμο ομολογουμένως, στο internet τον Mandel (shotgunchokes.co.uk).

Παρήγγειλα την 6άδα μου όμορφα όμορφα 129,95£ (148,12€ σημερινά) και έπειτα από ~10 ημέρες παρέλαβα τα chokes μέσα σε κασετίνα (παραθέτω φωτό). Βέβαια κοψοχόλιασα γιατί άργησαν νά ‘ρθουν (εάν θυμάσαι σου είχα στείλει mail πανικού), ωστόσο τα στείλανε μέσα σε κασετίνα αν και ‘γώ τα είχα παραγγείλει άνευ. Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα. Τα chokes βίδωναν στο όπλο αλλά όχι μέχρι τέρμα! Ανταλλάξαμε με τον υπεύθυνο μια αράδα mails αλλά δεν καταλήγαμε πουθενά. Βλέπεις δεν ήθελα να τα στείλω στην Μεγάλη Βρετανία ξανά.

Απευθύνθηκα σε ένα μηχανουργείο που, λόγω επαγγέλματος, γνωρίζω ότι είναι «ψείρας» στη δουλειά του και διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα (Παπανάνος Νάουσα). Έφτιαξε ορειχάλκινες «φωλιές» για να πιάσει τα chokes στο choke του τόρνου, χωρίς να τα κάνει σημάδια. Τα πέρασε ένα «χάδι» όπως μου είπε χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδα να βγάζει λίγο καπνό το μαχαίρι του τόρνου. Εγώ είχα μαζί μου το όπλο για επιτόπια εξακρίβωση ότι κάναμε σωστή δουλειά και περίπου σε ένα δίωρο, τα τσοκάκια τσίλικα.

Ο Παπανάνος, αν και δε με γνώριζε από παλιά, το είδε χομπίστικα και δε μου πήρε χρήματα! Όσο χρόνο έφαγε ήταν για να φτιάξει τις ορειχάλκινες φωλιές (τον διέκοπταν κιόλας), η μια είναι με εγκοπή για να σφίξει στο τσοκ, η άλλη η αντικριστή είναι σαν αρσενική τάπα.
Στη μια φωτογραφία με το super pose, φαίνεται μέχρι πιο σημείο βίδωναν τα chokes μόλις τα παρέλαβα. Στην άλλη που είναι σε αυτογεμές είναι η φωτογραφία του Άγγλου για να μου δείξει πως πρέπει να βιδώσουν τελικά. Τα δύο τα δοκίμασα σε πίνακα και είναι σύμφωνα με το βαθμό σύσφιξης που πρεσβεύουν. Οι συσφίξεις είναι foul, improved mod, mod, improved cylinder, cylinder και skeet.

Αξιολογώντας τη χρησιμότητα των έσω έξω τσοκ, σκέφτηκα και κάτι άλλο θετικό. Όταν κρατώ το όπλο σπασμένο σε στιλ «τσάντα» και κυνηγώ πέρδικα, εάν κατά λάθος το χτυπήσω σε κάποια πέτρα, θα χτυπήσουν οι προεξοχές των τσοκ και όχι τα στόμια των κανών. Κατά τ’ άλλα δεν αμφισβητώ ότι δεν προσφέρουν τίποτα στη βλητική· στην πρακτικότητα όμως;

Νομίζω πως όταν γίνεται κουβέντα για το βάρος του όπλου, θα πρέπει να τονίζεται ότι το σχέδιο παίζει σημαντικό ρόλο. Στη φωτογραφία δείχνω ότι το super pose μπορεί να ξεκουράσει τον κυνηγό όταν αυτός κινείται σε σχετικά ίσιο μέρος. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού δεν είμαστε μόνιμα στην πρίζα, υπάρχουν αρκετά χρονικά διαστήματα που μπορούμε να ξεκουράζουμε τα χέρια μας. Δε μπόρεσα ποτέ να βολευτώ τα αλουμινένια…