ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 341

TRUGLO POLYCHOKE

Καλησπέρα σάς κύριε Νικήτα σάς διαβάζω και παρακολουθώ όλα τα άρθρα σάς εδώ και χρόνια,θα ήθελα να ΄σάς κάνω μια ερώτηση άν μπορείτε να με βοηθήσετε.Έχω μια Beretta 391 stonecoat με αυλό 18,6 και θα ήθελα να ξέρω άν ταιριάζει το πολυτσόκ truglo μέ τήν διάμετρο του αυλού,επίσης άν ξέρουμε τι βάρος έχει το συγκεκριμένο πολυτσόκ και άν είναι αξιόπιστο λειτουργικά και βλητικά.Σάς ευχαριστώ εκ τών προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πολυτσοκ της Truglo είναι μια έξυπνη ιδέα αφού στηρίζει το ρθυμιζόμενο κολλάρο σε μια βάση που βιδώνει στην εσοχή του τσοκακιού και έτσι μπαίνει ή αφαιρείται με το χέρι, χωρίς κολλήσεις κλπ.

Ολα τα πολυτσόκ δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Ενα κωνικό μέρος σφίγγει τα περιφερειακά “φύλλα” και έτσι πετυχαίνεται μια μεγάλη γκάμα συσφίξεων. Το ίδιο γίνεται με κάθε αυλό, άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τον αυλό 18,6 της καραμπίνας σας.

Μια επιφύλαξη υπάρχει όμως: το βάρος. Μια δοκιμαστική επώμιση με το πολυτσόκ βιδωμένο στην κάννη σας θα σας δείξει αν και πόσο επηρεάζει το βάρος και το ζύγισμα του όπλου σας.

REMINGTON 878

Καλημέρα.έχω μία καραμπίνα remington mod.878 ρίχνει τήν πρώτη σφαίρα καί μετά παραμένη τό κλείστρο άνοιχτό καί ό κάλυκας μέσα μπορείτε νά μού πείτε τί γίνεται.
Βασίλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Remington 878 είναι σπάνιο και ενδιαφέρον μοντέλο. Βγήκε μόνο ένα χρόνο στην παραγωγή από το 1958 μέχρι το 1960 και αντικαταστάθηκε σύντομα από την 1100.

Δύο πράγματα προβληματίζουν. Το ένα είναι η παραμονή του κάλυκα στη θαλάμη, που δείχνει ότι υπάρχει ελάττωμα στον εξολκέα. Ο εξολκέας, το μικρό “δοντάκι” στο κλείστρο είτε έχει σπάσει είτε έχει πέσει και έτσι δεν γίνεται εξόλκευση του κάλυκα. Ο εξολκέας μάλλον είναι κοινός με την 870 ξκαι βρίσκεται εύκολα. Ο εξολκέας, το ωστήριο του και το ελατήριο είναι στο διάγραμμα με αριθμούς 8, 9 και 10.

Το δεύτερο σημείο είναι το κλείδωμα του κλείστρου στην ανοικτή θέση που δείχνει δυσλειτουργεία του συστήματος τροφοδοσίας. Αυτό μπορεί να οείλεται σε κάτι μικρό, πχ το σπάσιμο του ελατηρίου της γλώσσας ή κάτι πιο μεγάλο, όπως πχ ράγισμα στη γλώσσα. Αυτό χρειάζεται εξέταση από οπλουργό που καταλαβαίνει τα αυτογεμή.

Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα εξαρτημάτων της 878 είναι κοινά με την 870 (την χράπα χρούπα) και βρίσκονται εύκολα.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ;

Κύριε Νικήτα καλημέρα χρειάζομαι την βοήθεια σας θελω να κάνω μια αγορά ενός κυνηγετικόυ όπλου.και θέλω την γνώμη σας για κάποια συγκεκριμένα μοντέλα.τα όπλα προορίζονται μόνο για το καρτέρι. Versa max sportsman. Remington v3.maxus .browning A5 . Θα ήθελα να μου πείτε κατά πού να κινηθώ .όλα τα όπλα έχουν πάνω κάτω ίδια τιμή.ευχαριστω εκ των προτέρων.κωστας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η V3 είναι το νέο μοντέλο της Remington με το έξυπνο σύστημα αερίων που αυτορυθμίζεται σε θαλάμη ανάλογα με το μήκος κάλυκα. Εχει βάση απο΄Εργκάλ και έτσι είναι άμεσα συγκρίσημη με την Maxus και νέα Auto5. H Versa Max είναι το προηγουμενο μοντέλο.

Ποιοτικά και οι τρεις καραμπίνες είναι στην ίδια κατηγορία. Η πιο δοκιμασμένη στην αγορά από τις τρεις είναι η Browning Maxus αφού κυκλοφορεί περισσότερο καιρό. Η νέα Α-5 έχει μηχανισμό αδρανείας και θα έχει περισσότερο αισθητό λάκτισμα από τις άλλες δύο που είναι αερίων. Και βέβαια υπάρχει ο παράγων εφαρμογής στο σώμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οσον αφορά την εμφάνιση η Maxus έχει τα πρωτεία, είναι όμορφη καραμπίνα, και αυτό μετρά για αρκετούς αγοραστές.

ΠΑΛΙΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ BERNARDELLI

σπέρα σας,
είμαι κάτοχος αρκετά παλιού δίκανου (100 ετών περίπου) νόμιμο και δηλωμένο.
BERNARDELLI
VINCENZO 76
15598 GARDONE VT

θα ήθελα και από τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω να μου δώσετε μία εκτίμηση για την αξία του σε περίπτωση πώλησής του.
λειτουργικό και άψογο.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά,

Γιώργος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα πρώιμο κοκοροτούφεκο της Bernardelli, πρόγονο των μετέπειτα μοντέλων Brescia και Italia.

Η κατάσταση του όπως φαίνεται στην φωτογραφία δείχνει κάποια ταλαιπωρία, με κύριο μειονέκτημα την πρόχειρη επισκευή στη λαβή του κοντακιού. Αυτό μειώνει την αξία του καθώς το κύριο προσόν που ψάχνει ο συλλέκτης στα παλιά όπλα είναι η κατάσταση. Σε αυτή την κατάσταση η αξία του είναι γύρω στα 500 Ευρώ λόγω ονόματος.

ΟΓΚΟΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑ

Καλημέρα σας κύριε Κυπρίδημε. Απευθύνομαι σε εσάς πού λόγω των γνώσεών σας καί των δυνατοτήτων σας θα με κατατοπίσετε στό ερώτημά μου: Πόσο ογκο καταλαμβάνουν , υπό ΚΣ τα αερια καιομένης πυρίτιδος ;; Υπολογίζω 10~14 λίτρα ανα γραμμάριο πυρίτιδος μέσης σε kcal ισχύος. Θέλω την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εψαξα για κάποια πηγή πληροφοριών στο συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν βρήκα. Λογικά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος που να μπορεί να εξάγει τον όγκο αερίων βάσει των πιέσεων στην κάννη και την χωρητικότητα της. Τώρα που άρχισα θα συνεχίσω το ψάξιμο και κάπου θα βρεθεί.