ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950

Μια φωτογραφία μπορεί να αξίζει χίλιες λέξεις αλλά κάποτε μια επεξήγηση καθιστά την φωτογραφία πιο εύγλωττη.

Η σκηνή είναι από την Κύπρο, την περίοδο του απαλευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο αστυνομικός με τα μαύρα που απειλεί τον διαβάτη είναι «Επικουρικός». Οι  Επικουρικοί ήταν όλοι Τουρκοκύπριο προσληφθέντες από τους Αγγλους και αστυνόμευαν κυρίως αστικές περιοχές. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος Επικουρικός προς τους Ελληνοκύπριους στην αγορά, (μάλλον είναι η οδός Ερμού στην εντός των τειχών Λευκωσία) ήταν χαρακτηριστικός του κλάδου.

Προσέξτε όμως και κάτι άλλο: το πόιντερ με περιλαίμιο στο βάθος της φωτογραφίας. Επί Αγγλοκρατίας οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνταν να δηλώσουν τα σκυλιά τους και να έχουν περιλαίμιο με τα στοιχεία του κατόχου. Αυτό το πόιντερ δεν ήταν κάποιο από τα πολλά αδέσποτα που περιφέρονταν στις κυπριακές πόλεις της εποχής εκείνης.

Πότε έφτασε στην Κύπρο το πόιντερ είναι άγνωστο. Εικάζεται ότι το έφεραν οι Αγγλοι όταν έφτασαν στο νησί το 1878. Ο χρωματισμός του, σκούρες κηλίδες σε άσπρο φόντο, που το κάνει να μοιάζει με ζάρι μάλλον ευθύνεται για την ονομασία «Ζάρος» που δόθηκε σε σκυλιά με λείο τρίχωμα, μακριά αυτιά, στικτό τρίχωμα  και κυνηγετική συμπεριφορά.

Ως παλιός κάτοικος της εντός των τειχών Λευκωσίας, και μάλιστα κοντά στην οδό Ερμού, θυμάμαι δύο γνωστά πόιντερ της γειτονιάς μας. Ηταν ο Μπομπ και ο Γιέηγκερ του αξέχαστου Κώστα Παπαέλληνα, ιδρυτή της εταιρείας που μετέπειτα εξελίχθηκε στην γνωστή Νότος Γκάλερις. Το σκυλί στη φωογραφία μοιάζει αρκετά με τον Γιέηγκερ, ο Μπομπ ήταν πιο σωματώδης και ρωμαλαίος.  Ιςσως κάποιος αναγνώστης να αναγνωρίσει τη σκηνή και τα πρόσωπα και να μας διαφωτίσει.