ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 342

BAIKAL 1Z58

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν το baikal ij 58 mae είναι το ίδιο όπλο με το iz58 που πολλά site αναφέρονται?. Επίσης προσπαθώ να βρω manual αλλά μάταια. Τέλος θα ήθελα αν μπορούσατε να μου αναφέρετε τα χαρακτηριστικά του, καθώς και τα τσοκ είναι 2-4 ή 1-3
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, είναι το ίδιο όπλο. Επειδή παλαιότερα η ονομασία του μοντέλου ήταν ΙΖ58 από συνήθεια το κρατάμε μερικοί.

Το τσοκ των περισσότερων ρωσσικών όπλων που ήλθαν στην Ελλάδα ήταν ντεμί και φουλ, δηλαδή 3 και 1 άστρα. Μερικά έχουν πιο ανοικτά τσοκ και αυτο θα εξακριβωθεί με μέτρηση του στομίου με ένα παχύμετρο ή τσοκόμετρο.

Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με του σύγχρονου μοντέλου του ΙΖ43. Εχει μηχανισμό με μισές φωτιές που ακολουθεί το πρότυπο του Winchester 21, έχει ελικοειδή ελατήρια και όχι V, κάννες μονομπλόκ, κοντάκι με τζαβέτα. Αν ψάξετε στην Οπλογνωσία θα βρείτε πολλές αναφορές για το ΙΖ43 και οτι γράφεται ισχύει και για το μοντέλο 58.

Για μάνθαλ μπορείτε να βρείτε ένα για το ΙΖ43, που ουσιαστικά είναι το ίδιο σε ότι αφορά τμήματα μηχανισμού και ανταλλακτικά.

BAIKAL IZ58, ΠΙΕΣΕΙΣ

Καλησπερα κ νικητα ηρθε αυτο το οπλο απο φιλο στα χερια μου παρακαλω μεχρι τι φυσιγγια να βαζω λεει μεχρι 650 μπρα στην σφραγιδα αλλα το αναποδο 5 στο τελος τι ειναι δεν τονεχω βρει στις σφραγιδες το οπλο ειναι σε τελεια κατασταση !ευχαριστω εκ τον προτερων θανασης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι 650 πιέσεις που γράφει το όπλο δεν είναι οι πιέσεις δοκιμής που υπέστη την ώρα που δοκιμαζόταν. Η δοκιμή έγινε στις 900 πιέσεις. Οι 650 είναι οι πιέσεις καθημερινής χρήσης. Φυσίγγια που παράγουν 650 πιέσεις ή λιγότερες είναι πολλά στην αγορά με γομώσεις από 24 έως και 36 γραμμάρια σκάγια.

Το ανάποδο 5 είναι μάλλον a και είναι μέρος της σφραγίδας Mpa που στέκει για Μεγαποντς μονάδες μέτρησης πίεσης. Ενα Μεγαπόντ είναι πρακτικά ίσο με δέκα μπαρ και ένα μπαρ είναι πρακτικά ίσο με μια ατμόσφαιρα και ένα κιλό ανά τετραγωνικό εκατοστό.

ΤΣΟΚ ΣΕ 303

Κύριε Νικήτα
Σας επισυνάπτω μια φωτογραφία απο τα χαραγμένα στοιχεία στην κάννη μιας beretta 303.
Φαίνεται κάπου ποιό ειναι το τσοκάρισμά της?
Με εκτίμηση
Μιχάλης Τσιβίκας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν βρίσκεται η σφραγίδα με τα άστρα, απλά βλέπω ένα Μ που αν το όπλο προοριζόταν για εξαγωγή στην Αμερική στέκει για Modified, δηλαδή μισό τσοκ ή τρία άστρα.

ΛΙΝΕΛΑΙΟ

Νικητα καλησπέρα, παρηγγειλα λινέλαιο Talens 025 σαν το δικό σου αλλα μου εφεραν ενα αλλης μαρκας για καλλιτεχνική χρήση και γραφει πάνω πως αραιώνει χρώματα, ενισχύει την γυαλάδα και την διαφάνεια, καθυστερεί το στεγνωμα και καθαριζεται με νερό. Δεν ειναι ομως λευκασμένο λινέλαιο. Κάνει να το χρησιμοποιησω σε κοντάκι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, είναι κατάλληλο λινέλαιο. Με αυτό το μπουκαλάκι έχετε αρκετό λάδι για δέκα τουλάχιστον κοντάκια, ένδειξη του πόσο λίγο λινέλαιο χρειάζεται στο φινίρισμα.

Το συγκεκριμένο είναι απόλυτα ραφιναρισμένο και σε λεπτά στρώματα θα στεγνώνει γρήγορα. Είναι βέβαια ακριβό, σε σύγκρισμ με το εγχώριο καλλιτεχνικό λινέλαιο αλλά εγγυημένο ποιοτικά.

ΤΣΟΚ ΠΙΝΑΚΑΣ

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδιμε, είχατε δημοσιέυσει στό Εθνος- κυνήγι ένα πίνακα της σύσφιξης των τσόκ ανά αυλό. Μπορείτε να τον ξαναδείξετε ? Ευχαριστώ πολύ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα το βρείτε εδώ: http://oplognosia.com/?p=1853

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Κυριε Νικητα για σας
Ειμαι απο θεσσαλονικη ονομάζομαι γιωργος και ηθελα αν σας κανω μια τεχνικη ερωτηση.
Φτιαχνω ενα δικανο με κοκορια f. sarriugarte elgoibar espana και η αριστερή του οπή της βελόνας, βλεπω οτι ειναι 2 χιλιοστα και παραπάνω βαθύτερη έχοντας μεγαλύτερη διαδρομη η βελονα , με αποτέλεσμα να βυθίζεται ο κόκορας οταν βαράει και να τερματιζη στην βίδα ενω η αριστερότερη οχι….ποιος ειναι ο σωστός τρόπος λειτουργείας στα κοκοροτουφεκα? να τερματιζει στην βιδα ώστε να μην καταπονηται η βελονα και ολος ο μηχανησμος της η να τερματιζη πανω στην καψουλα απο το φυσιγγη και στο τερματικο της βελονας που εχει για το ελατήριο……
Ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να αρχίσουμε με τα βασικά της λειτουργείας των εξώσφυρων και μετά θα πάμε στα επιμέρους.

Στη θέση ανάπαυσης ο κόκορας απέχει μερικά χιλιοστά από τη βελόνα.

Η βελόνα πάντα πιέζεται προς τα πίσω από το ελατήριο της και δεν ακουμπά το καψύλι, είναι χωμένη στον καθρέφτη.

Πιεζόμενος με το χέρι ο κοκορας δεν ακουμπά τη βελόνα.

Για να ακουμπήσει ο κόκορας τη βελόνα πρέπει να είναι πιεσμένη η σκανδάλη, ένδειξη ότι λειτουργεί η εγκοπή ασφαλείας στο εσωτερικό της σφύρας.

Οταν πέσει ο κοκορας και ακουμπήσει τη βελόνα, επανέρχεται αυτόματα στη θέση ανάπαυσης, αυτή είναι η αυτόματη ανάσυρση και είναι ουσιαστικό στοιχείο της ασφάλειας.

Η βελόνα εξέχει από το καμινέτο (την βιδωτή «μήτρα» στην οποία στεγάζεται) κατά δύο χιλιοστά και όχι παραπάνω.

Η βελόνα πιέζεται προς τα πίσω από το εσωτερικό ελατήριο βελόνας.

Οταν πιεστεί από τον κόκορα η βελόνα εξέχει από τον καθρέφτη κατά δύο χιλιοστά το μέγιστο.

Ο κόκορας τερματίζει στο καμινέτο όταν πέσει, αφού έχει πιέσει την βελόνα. Αυτό δεν επηρεάζει το καμινέτο όταν υπάρχει φυσίγγι στη θαλάμη διο΄τι το καψύλι απορροφά μεγάλο μέρος του κτυπήματος. Αν όμως γίνει με άδεια θαλάμη τότε το καμινέτο παραμορφώνεται. Αρα δεν το κάνουμε!

Και οι δύο βελόνες πρέπει να έχουν την ίδια διαδρομή, το ίδιο μήκος που εξέχει από το καμινέτο και την ίδιο προβολή από τον καθρέφτη.

Αν στο όπλο σας δεν είναι ίδιες οι διαστάσεις μεταξύ των δύο βελόνων τότε ή θα υπάρχει κάποιο εμπόδιο, πχ σπασμένο ελατήριο, ή δεν θα έχει σωστή διαμόρφωση η φωλιά της βελόνας ή η βελόνα είναι ελαττωματική.

Ολα τα παραπάνω φτιάχνονται εύκολα σε ένα κοκοροτούφεκο. Επειδή αφορά θέμα ασφάλειας καλο΄είναι να το δει οπλουργός που ξέρει από δίκαννα.

CONTENTO ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την ενόχληση. Έχω στην κατοχή μου ένα δίκαννο αλληλεπίθετο δισκάνδαλο (καθαρές κάννες κλπ) με κάννες 70εκ. 18,4 βάρος 1420 Θαλάμες 70 Χιλ. Και PSF * FINITO * το οποίο θέλω να πουλήσω. Παρακαλώ πολύ μπορείτε να με πληροφορήσετε για τη σημερινή του αξία? Ευχαριστώ πάρα πολύ

Συνέχεια του μηνύματος μου παρακαλώ σημειώστε ημερομηνία κατασκευή αναφέρεται μέσα σε τετράγωνο η AD. Ευχαριστώ και πάλι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Contento μοιάζει αρκετά στα μηχανικά το μέρη στο Rota που ήταν και αυτό της ίδιας εποχής, κάπου μεταξύ 1975 και 1985.

Πρόκειται για σουπερποζέ μέτριας ποιότητας που πωλείτο στην εποχή του γύρω στις 25000 δραχμές. Η αξία του σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 300 Ευρώ.

ΠΑΛΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

O

Συντήρηση καί εκτίμηση τού όπλου. Ελπίζω να βοηθάνε η φωτογραφίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το εμπροσθογεμές σας έχει στοιχεία που θυμίζουν βελγικό ή γαλλικό όπλο. Η αξία του εξαρτάται πρωτίστως από την κατάσταση και σε μεγάλο βαθμό από τον κατασκευαστή. Καλό είναι να το δει ο κύριος Παπατσαρούχας, τηλ΄φωνο 210-6445581 για μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση.

WINCHESTER SX4 H BERETTA A300 OUTLANDER

Κύριε Νικήτα καλησπέρα θα ήθελα να αγοράσω ένα από τα δύο αυτά όπλα για γενική χρήση στη magnun έκδοση 66cm κάνη με ξύλινο κοντακι. Σε θέμα ποιότητας ποια είναι η διαφορά όπως επίσης και σε θέμα τουφεκιας; λόγο απλού αύλου 18.3 beretta 18.7 wingester. Επίσης η wingester είναι 150 γραμμάρια ελαφρύτερη τις έχω ζυγίσει σε κατάστημα. Θα ήθελα τη γνώμη σου γιατί έχω γνώση από beretta και ξέρω ότι είναι πολύ καλό όπλο απλώς θα ήθελα να πάω σε κάτι διαφορετικό. Τι προτείνεις;
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ποιοτικά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Αυτό που σίγουρα έχει η Beretta είναι πιο εμπορικό όνομα και διατήρηση της αξίας της διαχρονικά.

Αν το βάρος είναι καθοριστικός παράγοντας τότε η επιλογή είναι η SX4. Ο αυλός είναι δευτερεύον στοιχείο διότι στην πράξη δεν υπάρχει διαφορά που θα καταλάβει ο μέσος χρήστης.

ΤΣΟΚ ΤΙΤΑΝΙΟΥ

Νικήτα καλημέρα, να είσαι πάντα καλά, και τα συγχαρητήριά μου για την πολύτιμη συνεισφορά σου στην «ορθή» οπλογνωσία…!

Θέλω, σε παρακαλώ πολύ, να μου γράψεις, εάν τα τσοκ τιτανίου της Briley για αυλούς invector plus της Browning είναι κατάλληλα για χρήση με ατσάλινα σκάγια, έστω από 3 άστρα και πάνω. Σημειωτέον, ότι τα συγκεκριμένα τσοκ είναι εξ ολοκλήρου από τιτάνιο (και πανάκριβα), και όχι μόνο με μια επιφανειακή επίστρωση!

Σε ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τιτάνιο είναι πιο ανθεκτικό από το ατσάλι και έχει το μισό βάρος ανά κυβικό εκατοστό. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο στην εξόρυξη και κατεργασία και για αυτό είναι πολύ πιο ακριβό.

Σε χρήσεις οπως το τσοκ η αντοχή του δεν είναι και πολύ σημαντική διότι ελάχιστοι άνθρωποι θα ρίξουν τόσες πολλές χιλιάδες φυσίγγια που θα λιώσουν ένα ατσάλινο τσοκάκι.

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ REMINGTON ;

καλησπέρα κύριε Νικήτα. έχω ένα μονοκανο που μου χάρισε ο παππούς μου και θέλω να μάθω τι μάρκα είναι .ο παππούς μου έλεγε ότι είναι Remington αλλά δεν το γραφει καπου. κάτω από την κανη γραφει 644, επάνω στην κανη έχει ένα λαγο και πισω στο κοντακιο έχει έναν σκύλο.σας ευχαριστώ προκαταβολικα για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι απίθανο για ένα οπλο Remington να μην φέρει σφραγίδα της εταιρείας. Αν ήταν ακόμα και πριν του 1888 όταν η αρχική οικογενειακή Remington άλλαξε εταιρική μορφή, θα είχε την σφραγίδα E.Remington Arms Company.

Από τη φωτογραφία μοιάζει με το παλιά αμερικανικά μονόκαννο Higgins και άλλα με τον κεντρικό κόκορα και κλειδί αμφίπλευρης διαδρομής.

ΤΕΣΤ CHURCHILL

Νικήτα γειά σου και πάλι

στο συνημμένο αρχείο θα δείς το Churchill test που έκανα στην καινούρια μου SX3. Εγιναν 5 τουφεκιές με Lambro sporting no8 και chok lihgt full στα 17m περίπου. H μία κατάλαβα μόλις την έρριξα οτι μου έφυγε λιγο πάνω και αριστερά. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία.
Με δεδομένο οτι κυνηγάω φασσα και λαγό πιστευεις οτι χρειάζεται κάποια επέμβαση στο κοντάκι μου;

Σημειώνω οτι το κοντάκι είναι το ξύλινο με εκείνο το παράξενο μαυρο-γκρι – καφέ χρώμα και εκτός από το κόντεμα δεν θέλω να το πειράξω με ράσπα κλπ γιατί θα ειναι δύσκολο να πετύχω το χρώμα, οπότε αν χρειαστεί κάποια επέμβαση αυτή θα είναι με φλάντζα μεταξύ βάσης και κοντακιού.
Υπό το πρίσμα αυτό αν χρειάζεται κάποια φλάντζα ποιά να ψάξω;

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την πάντα καλή σου διάθεση.
Καλό Πάσχα
Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συγκέντρωση των βολών στον πίνακα δείχνει την ιδανική τοποθέτηση, με δύο τρίτα πάνω από το σημείο πρότασης του όπλου και ένα τρίτο κάτω ή πάνω στο σημείο. Δεν χρειάζεται καμία επέμβαση διότι αυτή η τοποθέτηση επιτρέπει την διατήρηση του στόχου στο οπτικό πεδίο χωρίς να παρεμβάλλονται στόχαστρα, κάννη κλπ.