ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΝΕ

Η υπόθεση με το νόμο για τα αδέσποτα είναι ενδεικτική της εθνικής μας εσωστρέφειας και της κουλτούρας της υπανάπτυξης που ενδημεί πια στη χώρα.

Ντόρος πολύς έγινε για τα ζωoφiλικά ή μη κίνητρα του υπουργού. Ξεσηκώθηκαν οι ζωόφιλοι, μίλησαν οι οργανώσεις κυνόφιλων και γατόφιλων πολιτών. Η φασαρία ήταν τόσο μεγάλη που το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Προσωρινά βέβαια, μέχρι να βρεθεί η πολιτικά αποδεκτή φόρμουλα.

Απών, ως συνήθως σε αυτά τα ζητήματα, ήταν η επιστημονική οικολογική κοινότητα. Ισως παλαιότερες εμπειρίες, όπου η επιστημονική σκέψη τιμωρήθηκε με γελοιοποίηση στα ΜΜΕ, να δρα ως αναστολή στους επιστήμονες. Ωστόσο, ο κινδυνος της εξύβρισης δεν μειώνει το καθήκον να πουν την αλήθεια όπως αυτή βιώνεται σε άλλα κράτη και να υποδείξουν τους κινδύνους που είναι πλέον ορατοί από την εμπειρία άλλων κρατών αλλά και στην Ελλάδα από τη δράση των αδέσποτων.

Η χώρα παρασύρθηκε έντεχνα στον περιορισμό της συζήτησης στα στενά ζωοφιλικά πλαίσια που βολεύουν το εγχώριο ζωοφιλικό κατεστημένο. Πρόκειται για πλαστή εικόνα που έχει ως σημείο αναφοράς τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ήτη γατιά και σκυλιά, σε αστικό περιβάλλον. Βολικά αποφεύγεται κάθε αναφορά σε “ανόρθοδοξα” ζώα συντροφιάς όπως πχ τα εξωτικά είδη, ιγκουάνα, παπαγάλοι, ερπετά, χελώνες. Να υποθέσουμε ότι αυτά δεν προκαλούν προβλήματα άπαξ και ξεφύγουν της “δεσποτίας” των ιδιοκτητών;

Κάθε άλλο! Η διεθνής ειδησεογραφία από άλλες χώρες μας προειδοποιεί για τους κινδύνους τια την εγχώρια πανίδα από την εξάπλωση ξενικών ειδών στο περιβάλλον μιας χώρας. Είτε ξενικά είτε εγχώρια τα αδέσποτα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα όταν αρχίσουν να αναπαράγονται ελεύθερα. Ας πάρουμε μερικά υπαρκτά παραδείγματα:

Αυστραλία: η εξάπλωση γάτων και σκύλων στην Αυκστραλία βάζει σε άμεσο κίνδυνο τα περισσότερα είδη της εγχώριας πανίδας σε βαθμό που οι εκεί επιστήμονες να θεωρούν τα αδέσποτα ζώα την μεγαλυτερη απειλή.

Τα αδέσποτα σκυλιά έχουν υβριδίσει με τον αυτόχθονα άγριο σκύλο, τον Ντίνγκο, σε σημείο που γενετικά αμόλυντοι Ντινγκο να απομένουν σε μερικούς μικρούς απομονωμένους πληθυσμούς. Υπολογίζεται ότι σε μια δεκαετία δεν θα μείνει ούτε ένα καθαρόαιμο Ντίνγκο στην Αυστραλία.

Επίσης τα αγριόσκυλα κατασπαράσσουν εκατομμύρια αρνιά και βοοειδή και το κοστος στην αγροτική οικονομία υπολογίζεται στις εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο.

Η ζημιά από γάτες που έχουν εποικίσει την Αυστραλία είναι τεράστια. Ογδόντα τοις εκατό των εγχώριων ειδών της πανίδας μειώνονται δραματικά λόγω της άμεσης θήρευσης από γάτες ή λόγω των ασθενειών που αυτές μεταδίδουν (τοξόπλασμα και άλλες).

ΗΠΑ: ανεύθυνοι ζωόφιλοι ελευθέρωσαν κυπρίνους (ψάρια από την Απω Ανατολή) στους υγροβιότοπους της χώρας, οι κυπρίνοι αυξήθηκαν και σήμερα απειλούν σοβαρά την εγχώρια ιθυοπανίδα.

Στην πολιτεία της Φλόριντα κάποιοι κάποτε ελευθέρωσαν Ασιατικούς Πύθωνες, που σήμερα έχουν γίνει μάστιγα για την εγχώρια πανίδα.

Ιταλία: Ο Ιαλός βιολόγος Μποϊτάνι έχει δημοσιεύσει μελέτες που τονίζουν τον κίνδυνο υβριδισμού μεταξύ των αδέσποτων σκύλων στο Αμπρούτζο και του λύκου, που είναι προστατευόμενο είδος. Επίσης ο καθηγητής παρατηρεί τον άμεσο ανταγωνισμό μεταξύ λύκων και σκύλων για τις ίδιες πηγές τροφής.

Αγγλία: Οι αδέσποτες γάτες σκοτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια μικρόπουλα και μικρά θηλαστικά κάθε χρόνο σύμφωνα με μελέτη βιολόγων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά καταστάσεων που υπάρχουν, έχουν μελετηθεί, και αφορούν γνώριμα είδη που υπάρχουν και εδώ. Εμείς όμως επιλέξαμε να περιορίσουμε το εύρος
της συζήτησης σε ότι κάποιοι κρίνουν ότι είναι κατανοητό στο ακροατήριο τους, δηλαδή το φθηνό συναισθηματικό επίπεδο της δήθεν ζωοφιλίας όπως αυτή έχει καλλιεργηθεί στη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες. Η επιστημονική άποψη καθώς και αναφορές στην εμπειρία άλλων χωρών αποφεύγονται επιμελώς.

Εκτός από την σιγή των επιστημόνων εντυπωσιακή είναι και η σιγή των πολυεθνικών που έχουν την μερίδα του λέοντος στις γατοτροφές και σκυλοτροφές. Αλλά γιατί να βγουν και να εμπλακούν άμεσα οι εταιρείες όταν άλλοι έχουν αναλάβει να προωθήσουν θέσεις που τυχαία ευνοούν τις πωλήσεις των προϊόντων τους!

Κάποτε το κόστος τέτοιων πρακτικών φτάνει στο ανυπόφορο και τότε ξυπνούν οι θιγόμενοι. Αυτό γίνεται τώρα στην Ρουμανία όπου αποκαλύπτεται τόσο το μέγεθος της διασπάθισης δημόσιου χρήματος για τα αδέσποτα, όσο και η ζημιά στην πανίδα. Ο μέσος πολίτης και ειδικά ο αγρότης κατανοεί ότι πληρώνει, αδρά, για τον ανορθολογισμό και αντιδρά. Το ερώτημα είναι πόσα χρόνια πίσω από την Ρουμανία είμαστε εμείς.

Το βίντεο στην αρχή του άρθρου είναι από την Ιταλία, δείχνει αδέσποτα σκυλιά σε εθνικό πάρκο να κυνηγούν προστατευόμενα ελάφια. Αναρωτιέται κανείς πόσα τέτοια στιγμιότυπα σημειώνονται στην Πάρνηθα και περνούν απαρατήρητα.