ΤΣΟΚ ΜΕ ΦΡΕΝΑ

Εικόνα της εταιρείας Patternmaster που δείχνει την επίδραση των τσοκ της.

Νικήτα σε χαιρετώ και πάλι
Ετυχε τον τελευταίο καιρό να διαβάσω για τα τσοκ φρένου. Ξέρω πάει καιρός που κυκλοφοράνε αλλά εγώ έτυχε τώρα να τα πάρω χαμπάρι. Οι κατασκευαστές λοιπόν αυτών των τσοκ λένε ότι , φρενάρουν την τάπα κατά την έξοδο από την κάννη του όπλου με αποτέλεσμα τα σκάγια να μην επηρεάζονται από τα αέρια της πυρίτιδας με σκοπό την σμίκρυνση του μήκους της ατράκτου και απώτερο στόχο την καλύτερη κατανομή. Γενικά η άτρακτος από 4,5 με 6 μέτρα κονταίνει στα 1 – 1,5 άντε 2 μέτρα και είναι σαφές ότι όταν στον στόχο πέσουν μαζί όλα – αν όχι όλα τα περισσότερα – τα σκάγια του φυσιγγίου θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα είτε ο στόχος είναι θήραμα είτε πήλινο πιάτο.
Η προσπάθεια της σμίκρυνσης του μήκους της ατράκτου αντιμετωπίστηκε και παλαιότερα από τους κατασκευαστές των καννών με τους διευρυμένους αυλούς και άλλα τεχνάσματα και γενικά υπάρχει μία τάση να τροποποιηθούν έτσι τα κατασκευαστικά των καννών ώστε να έχουμε την παραπάνω αναφερόμενη σμίκρυνση του μήκους του νέφους της ατράκτου. Γενικά βλέπω ότι η άτρακτος τον τελευταίο καιρό έχει την τιμητική της με το μήκος της.
Βλέποντας όμως την αποτύπωση της τουφεκιάς στον πίνακα διαπίστωσα ότι ουσιαστικά όλα τα παραπάνω μεταφράζονται με μία απλούστευση, στην επιπεδοποίηση της καμπάνας της καμπύλης του Gauss. Δηλαδή με τα παραπάνω κατασκευαστικά τεχνάσματα οι κατασκευαστές προσπαθούν να πάρουν από το κέντρο της τουφεκιάς σκάγια και να τα οδηγήσουν στην περιφέρεια κάνοντας έτσι πιο ομοιογενή την ντουφεκιά και με τον τρόπο αυτό η καμπύλη του Gauss τείνει να ευθυγραμμιστεί.
Τελικά είναι έτσι; Προσωπικά πιστεύω ότι με την χρήση των παραπάνω τσοκ το ποσοστό του 68% μάλλον δεν θα αλλάξει , απλά μέσα στο κεντρικό 1/3 της κατανομής το 68% των σκαγιών θα είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα. Αν όμως τα παραπάνω τσοκ κατανείμουν τo 68% των σκαγιών και πέραν του κεντρικού 1/3 , η κατανομή θα πάψει να θεωρείται κανονική (ή όπως είναι γνωστή κατανομή Gauss). Μάλλον θα έχει μία παρόμοια καμπύλη την οποία θα πρέπει να κληθεί εκ νέου ο Dr Jones να μελετήσει και να μας πεί πως θα χαρακτηρίζεται ή αν εξακολουθεί να είναι Gauss.

Με αυτές τις σκέψεις σε χαιρετώ . Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την πάντα καλή σου διάθεση να μας βοηθάς με την πείρα σου και τις γνώσεις σου στις απορίες μας.
Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φρένο, συνήθως με μορφή μικρών προεξοχών μέσα στο τσοκ που φρενάρουν την τάπα, έχει σκοπό την πρόληψη του φαινομένου του εμβολισμού της στήλης των σκαγίων από την τάπα.

Το ίδιο περίπου έργο επιτελούν και οι οπές εκτόνωσης. Οδηγούν τα αέρια προς τα πλάγια και έτσι δεν υπάρχει ώθηση στα σκάγια πριν την έξοδο τους από το στόμιο.

Πρώτη παρατήρηση: τα σκάγια έχουν ήδη υποστεί την επίδραση του τσοκ πριν βγούν από την κάννη, είτε με το φρένο είτε με οπές εκτόνωσης. Αν λοιπόν θα υπάρχει κάποια διαφορά αυτή θα είναι εμφανής κυρίως σε ατσοκάριστες κάννες. Στις τσοκαρισμένες, όπως δείχνουν πολλές φωτογραφίες η στήλη έχει ήδη υποστεί μια επιμήκυνση με το πέρασμα από το τσοκ.

Δεύτερη πρατήρηση: είτε με φρένα είτε με οπές, ότι είναι να γίνει γίνεται πριν την έξοδο των σκαγίων από το στόμιο. Από εκεί και μετά, μέχρι την πρόσκρουση στο στόχο ή στον πίνακα, τα σκάγια υφίστανται επιβράδυνση και αντίσταση του αέρα και άλλα φαινόμενα που καθορίζουν την συγκέντρωση.

Η απορία είναι κατά πόσο η επίδραση των φρένων ή των οπών στην συγκέντρωση και κατανομή σε σημείο που να ακυρώνει τον κανόνα της ομαλής κατανομής.

Επίσης άξια απορίας είναι η απουσία απτών στοιχείων. Η αγορά του προγράμματος του Τζόουνς είναι πάμφθηνη (σε δεκάδες Ευρώ) και η χρήση του για την απόδειξη των λεγομένων των κατασκευαστών πανεύκολη. Υποβάλλεις έναν σχετικά μικρό αριθμό φυσιγγίων σε ανάλυση, πχ 100 βολές. Μια τέτοια φτηνή διαδικασία δίνει και εικόνες που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη των ισχυρισμών περί ομαλότητας της κατανομής. Η μια εταιρεία που βρήκα και δίνει στοιχεία, η Patternmaster αναφέρει την αυξημένη συγκέντρωση των φυσιγγίων της ως πλεονέκτημα και όχι την ομαλή κατανομή μέσα στον κεντρικό πυρήνα της τουφεκιάς.

Ιδιώτης που δημοσύει βίντεο συγκριτικής δοκιμής με τα τσοκ Patternmaster και τα εργοστασιακά δίνει τα αποτελέσματα του εδώ:

 

Η διαφορά είναι στην συγκέντρωση, με τα Patternmaster να δίνουν 68-71 τοις εκατό συγκέντρωση στις 40 υάρδες και τα εργοστασιακά 63 τοις εκατό. Σημειωτέον ότι ο αριθμός βολών είναι μικρός, τρεις μόλις βολές από κάθε τσοκ.

Δεν αποκλείω τα τσοκ με φρένα να έχουν κάποια επίδραση. Αν αυτή προσφέρει περισσότερα από μια έντονη περίοδο σκοπευτικής προπόνησης μένει να το δούμε.