Η προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί όπλων, του 2168, περιλαμβάνει και την παρακάτω παράγραφο:
Αρθρο 4
γ. Σκοπευτικών διοπτρών μόνο σε άτομα τα οποία κατά την αγορά αυτών επιδεικνύουν, άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου σκοποβολής ή εν ισχύ δελτίο σκοπευτή της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, εφόσον πρόκειται για κατόχους αεροβόλων όπλων σκοποβολής, καθώς και σε εν ενεργεία στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και σε υπαλλήλους υπηρεσιών του δημοσίου που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δικαιούνται να φέρουν όπλο, κατόπιν επίδειξης σχετικής υπηρεσιακής βεβαίωσης.
Αν ψηφιστεί στην μορφή που έχει τώρα αυτή η διάταξη βάζει σε τάξη το θέμα της διόπτρας σε ότι αφορά το αεροβόλο, αλλά όχι στο λειόκαννο.
Δεν νοείται σκοποβολή αεροβόλου Field Target χωρίς διόπτρα.
Οι προεκτάσεις σε ότι αφορά τα μη Ολυμπιακά αθλήματα αεροβόλου, όπως το Field Target και το Bench Rest είναι σημαντικές. Ηδη η ΣΚΟΕ έχει δείξει ενδιαφέρον να υιοθετήσει τα δύο αθλήματα στα οποία η διόπτρα είναι αναπόσταστο μέρος του αεροβόλου. Δεν νοείται σκοποβολή στα δύο αυτά αθλήματα χωρίς διόπτρα.
Η αναγνώριση των δύο αθλημάτων αυτόματα αναγνωρίζει και τα αεροβόλα με τα οποία διεξάγονται ως σκοπευτικά και έτσι τερματίζει την ασάφεια για την υπόσταση αεροβόλων που δεν ανήκουν στην συνομωταξία των Ολυμπιακών, που μέχρι τώρα περιορίζεται σε αεροβόλα διαμετρήματος 4,5 χιλιοστών και άφηνε απ’έξω όλα τα υπόλοιπα.
Θα έχει ενδιαφέρον η επίδραση του νόμου στον αριθμό μελών της ΣΚΟΕ. Πολλοί γνώστες του χώρου υπολογίζουν ότι κάποιες χιλιάδες αεροβολάδες θα ενταχθούν στην ΣΚΟΕ για να ησυχάσουν από το βάσανο της κατοχής διόπτρας. Μέχρι τώρα η διόπτρα χρειαζόταν ειδική άδεια για κάθε διόπτρα.
Μένει έξω βέβαια το λειόκαννο και η κυνηγετική χρήση της διόπτρας. Το έχουμε γράψει, πολλές φορές, ότι η διόπτρα στο κυνήγι είναι παράγοντας ασφάλειας, δεν είναι βοήθημα που διευκολύνει την θήρευση.
Αυτό που κάνει μια διόπτρα χαμηλής μεγέθυνσης στο λειόκαννο, μια διόπτρα 2Χ για παράδειγμα, είναι να προσφέρει μια πιο ευκρινή και φωτεινή εικόνα του θηράματος, και για αυτό το λόγο αποτρέπει ατυχήματα του στυλ “τον πήρα για αγριογούρουνο και έριξα”. Με άλλα λόγια η διόπτρα επιτρέπει την ασφαλέστερη αναγνώριση του θηράματος ως θήραμα λόγω της βελτίωσης στην οπτική εικόνα.
Εξυπακούεται ότι η διόπτρα στο λειόκαννο είναι χρήσιμη σε επίγειους στόχους, όπως είναι ο αγριόχοιρος. Δεν προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο σε ιπτάμενους στόχους, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις ασταθούς κυρίαρχου ματιού που είναι σπάνιες.
Οσο για την δήλωση Παπουτσή στη Βουλή ότι η διόπτρα πολλαπλασιάζει το βεληνεκές του κυνηγετικού όπλο και βάζει σε κίνδυνο παρακείμενα σπίτια κλπ, αυτή στέκει και θα στέκει ως μηνμείο άγνοιας της Φυσικής δημοτικού. Ας το αφήσουμε το θέμα εκεί.