ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 376

GUERINI TEMPIO ENANTION MAROCCHI 100

Guerini Tempio

Γεια – χαρά Νικήτα!

Μεταξύ του Caesar Guerini Tempio και του Marocchi 100, εσύ ποιο θα διάλεγες…;

Κάνε μας, σε παρακαλώ πολύ, ένα mini συγκριτικό αναμεταξύ αυτών των δύο… Θίξε με δυο λόγια, όλες τις παραμέτρους τους: τη γενικότερη ποιότητα κατασκευής τους, την αξιοπιστία τους, την ανθεκτικότητα στη χρήση τους, τα συστήματα κλειδώματός τους (τύπου Brescia για το Tempio, τύπου Βoss για το 100), το φινίρισμα τους, τις εφαρμογές τους κτλ. κτλ.

Λάβε υπ’ όψιν, ότι το 100 είναι περίπου 250 ευρώ ακριβότερο από το Τempio σαν προτεινόμενη τιμή λιανικής… Επίσης, το 100 είναι κυρίως σκοπευτικών προδιαγραφών και αισθητά βαρύτερο (και πιο στιβαρό) από το Τempio που αποτελεί μία κυνηγετική έκδοση (που ναι μεν, μπορεί να “δουλέψει” και σκοπευτήριο), αλλά εγώ προσωπικά, ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για το καρτερίσιο κυνήγι (κυρίως της τσίχλας) και έτσι, μού επαρκούν και τα δύο εξίσου…

Νικήτα, η γνώμη σου έχει πάντοτε βαρύνουσα σημασία για εμένα, και ανυπομονώ να τη διαβάσω…!

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα, να ‘σαι πάντα καλά…!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η θεωρία λέει ότι το σύστημα Boss είναι το πιο ανθεκτικό αφού διαχειρίζεται τις δυνάμεις καλύτερα, έχοντας τα κλειδιά και τους πίρους στο ίδιο επίπεδο, ενώ έχει και πλαϊνά ενισχυτικά κλειδιά που συνδέουν κάννες με βάση.

Ρεαλιστικά, κανένας μας δεν θα ζήσει αρκετά χρόνια για να υποβάλει σε τόσο έντονη κυνηγετική χρήση ένα σουπερποζέ που δεν έχει κλειδιά Boss, αλλά είναι απλός μηχανισμός Brescia, ώστε να το κουνήσει. Με σωστά φυσίγγια και στοιχειώδη συντήρηση και τα δύο θα κρατήσουν δεκαετίες σε κυνηγετική χρήση.

Από ότι είδα, το μοντέλο 100 δεν υπάρχει στα τρέχοντα μοντέλα της Marocchi, υποθέτω λοιπόν ότι είναι παλιό στοκ και το θέμα είναι αν υπάρχει παροχή ανταλλακτικών.

Σε ότι αφορά φινίρισμα, κρίνω από μνήμη, καθώς το μοντέλο 100 το είδα πριν μερικά χρόνια ενώ το Guerini το είδα πιο πρόσφατα. Και τα δύο είναι στο ίδιο επίπεδο φινιρίσματος εσωτερικών επιφανειών. Κρίνω το εσωτερικό φινίρισμα ως πιο σημαντικό από το εξωτερικό διότι δείχνει την φροντίδα και επιμέλεια του κατασκευαστή, το εξωτερικό είναι πιο πολύ για οπτικό εφφέ.

Λες ότι το 100 είναι σκοπευτικών προδιαγραφών και ΟΚ για καρτέρι. Αν είναι το μοντέλο Σπόρτινγκ ναι, είναι όντως κατάλληλο, αλλά είναι μοντέλο Τραπ το ψηλό κοντάκι θα δυσχεραίνει την επώμιση στο κυνήγι.

Προσωπικά μεταξύ των δύο δυσκολεύομαι να επιλέξω. Είναι ελκυστικό το σύστημα Boss αλλά είναι εξίσου ελκυστικό το πιο κυνηγετικό ζύγισμα και κοντάκι του Tempio. Αν είχα την ευχέρεια να βάλω κυνηγετικό κοντάκι στο 100 θα το προτιμούσα, αν όχι θα επέλεγα το Tempio.

ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ

Καλημερα κυριε Νικητα.Εχω ενα τσεχικο ποζε cz581 mod.4 .το οπλο μου κανει αφλογιστιες.Το εχω στειλει σε δυο πολυ γνωστους οπλουργους σε Αθηνα και Θεσ/νικη,μου αλλαξαν επικρουστηρες ,ελλατηρια αλλα το προβλημα παραμενει,τι μπορει να φταιει?Παρακαλω την βοηθεια σας.Σας ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ας δουμε τα πιθανά αίτια που προκαλούν αφλογιστία σε ένα σουπερποζέ:

Πρώτο αίτιο είναι οι βαθιέςε πατούρες της θαλάμης που αφήνουν το φυσίγγι να πάει βαθύτερα από ότι πρέπει και έτσι οι βελόνες δεν κτυπούν το καψύλι με το σύνολο της δύναμης τους.

Δεύτερο αίτιο είναι φθαρμένες ή στραβές βελόνες, ή ελατήρια βελόνας που έχουν στραβώσει, και έτσι η βελόνα δεν κτυπά σωστά το καψύλι.

Τρίτο αίτιο είναι το αδύναμο κτύπημα από τη σφύρα λόγω εξασθένησης των κυρίων ελατηρίων ή λόγω τριβών που καθυστερούν την κίνηση της σφύρας.

Στο δικό σας όπλο υποθέτω ότι έχει γίνει έλεγχος της πατούρας και των βελόνων κατά την αλλαγή. Αρα μας μένει το αδύναμο κτύπημα της σφύρας και εδώ μια αλλαγή ελατηρίων είναι ενδεδειγμένη. Το μοντέλο 581 έχει ελικοειδή ελατήρια που αλλάζονται εύκολα.

ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Έχω ένα PCP DAYSTATE WOLVERINE διαμετρήματος 7,62 αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ. Μετά από το διαμέτρημα των 4,5 και 6,35 ήθελα να δοκιμάσω ένα μεγαλύτερο. Πείτε μου όμως για αποστάσεις άνω των εκατό μέτρων που εγώ θέλω να ασκούμαι πόσο ρόλο παίζει το διαμέτρημα και εάν μπορώ και με μικρότερο διαμέτρημα να βρίσκω στόχο. Γενικά θα ήθελα την γνώμη σας για τα διαμετρήματα στα αεροβόλα με γνώμονα την αποτελεσματικότητα σε οριακές αποστάσεις για ένα αεροβόλο. Δεν με ενδιαφέρει η απόσταση των 20 μέτρων
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα μεγάλα και βαριά βλήματα έχουν συν και μείον στις μεγάλες αποστάσεις. Τα συν είναι ότι δεν παρασύρονται εύκολα από πλάγιους ανέμους. Ταμείον είναι ότι το μεγάλο σχετικά βάρος παρουσιάζει μια έντονα καμπύλη τροχιά με μεγάλη (συγκριτικά) πτώση καθώς μεγαλώνει η απόσταση βολής.

Μια προσωπική εμπειρία. Οταν ήμουν έφηβος στην Αγγλία έβαζα στόχο το λοφίο μιας καμινάδας εγκατελειμένου εργοστασίου στα 80 μέτρα. Τα όπλα μου ήταν δύο αεροβόλα 5,5, ένα Webley MK III και ένα BSA Airsporter. Δεν ήταν δύσκολη η ευστοχία στο πάνω μέρος του μεταλλικού λοφίου. Στα 80 μέτρα το βλήμα των 5,5 είχε αρκετή δύναμη για να κάνει το μεταλλικό λοφίο της καμινάδας να κάνει μια πλήρη περιστροφή. Με σύγχρονα αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα το ωφέλιμο βεληνεκές και η εγγενής ακρίβεια επιτρέπουν την σκόπευση σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις με όλα τα συμβατικά διαμετρήματαα, 4,5, 5,5 και 6,35.

Το Wolverine σίγουρα θα είναι πιο ισχυρό, αλλά θα προσφέρει και πολύ λιγότερες βολές σε κάθε γέμισμα.

ΛΙΝΕΛΑΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Νικήτα καλημέρα, Χριστός Ανέστη!
Εχω ένα κοντάκι με λινέλαιο. Οταν το τελείωσα το έτριψα με κερι για ξύλα. Αυτο έγινε πέρσυ.Φέτος ειπα να το περάσω ενα χέρι λινέλαιο ακόμα για συντήρηση. Επειδη ειχα χρησιμοποιήσει το κερί, μηπως πρέπει πρώτα να τρίψω τα ξύλα με brasso να φυγει το όποιο ίχνος κεριού ή απευθείας να περασω ενα χέρι λινέλαιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, σίγουρα είναι η καλύτερη τακτική να φύγει το παλιό κερί συν ότι άλλο έχει επικαθίσει στο κοντάκι πριν το νέο χέρι λαδιού. Λειαντικά όπως το Brasso, Glanol, Flitz, είναι κατάλληλα για αυτή τη δουλειά.