BENELLI PREMIO
Καλησπέρα Νικήτα, αυτή τη φορά θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής, που αφορούν μια Benelli Premio του 1996.
1) Σε ποσες πιέσεις ειναι δοκιμασμένη; Στο βίβλιο σου για τις σφραγίδες των όπλων αναφέρεις πως οι 1370 πιέσεις καθιερώθηκαν το 1995 και οι εταρίες εναρμονίστηκαν ολες με αυτό ως το 1997. Γνωρίζουμε αν το 1996 η Benelli δοκίμαζε τα όπλα της στα 1370; Τι ισχυει για τα ατσάλινα; Περαν των τσοκ, εχει άλλες υποχρεώσεις για τα ατσάλινα( βαρος γομωσης-ταχυτητα γόμωσης);
2) Παρότι στην ουσία πρόκειται για μια rafaello, το βαρος της ειναι 3450γρ. με 71εκ. κάννη. Πού οφείλεται αυτό; Στην ποιότητα των ξύλων;
Αγαπητέ Νικήτα,
Τις προάλλες σου εγραψα σχετικά με μια Benelli Premio, πέραν αυτών όμως θα ήθελα να σου αναφέρω δυό ακόμη παρατηρήσεις μου και θα παρακαλούσα για την γνώμη σου.
1) Το κλείστρο έχει περισσότερες ανοχές με την βάση σε σχέση με μια benelli special lusso του ’93 που την σύγκρινα, αριστερά-δεξιά και πάνω κάτω( από την πίσω πλευρά). Δεν είναι μεγάλες, περίπου 0.5- 0.8 mm, αλλά ειναι αρκετές ώστε ταρακουνόντας το όπλο περιστροφικά αριστερά δεξιά ή επωμίζοντας γρήγορα να ακούγεται θόρυβος από το κλείστρο που κουνιέται. Με χαλάει προσωπικά πολύ αυτός ο ήχος! Όταν ανταλλάξω τα κλείστρα μεταξύ τους, πάλι ακουγεται στην βάση του premio,άρα η βάση εχει τις ανοχές κ όχι το κλείστρο. Ομοίως, σε σχέση με την special lusso, το αυτάκι του κλείστρου έχει κ αυτό περισσότερες ανοχές και κουνιέται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα περισσότερο απο της s.l. .Να αναφέρω επίσης πως η s.l. εχει ρίξει χιλιάδες φυσίγγια και οι ανοχές ειναι λιγότερες και δεν ακουγεται σχεδόν τίποτα,ενώ η premio εχει ρίξει το πολύ 300 φυσίγγια, αρα δεν είναι θέμα φθοράς. Τι έχεις να πεις; Ειναι δυνατόν η benelli που εχει τόσο καλοφινιρισμένα/μελετημένα οπλα, και ειδικά στο συγκεκριμένο που είναι επετειακό, να έκαναν μεγαλύτερο φρέζαρισμα απ όσο χρειαζόταν; Μήπως ειναι έτσι μελετημένο και κατασκευασμένο για κάποιο λόγο; Μήπως απο τότε και μετά ( δεδομένου ότι η s.l. με την οποία έκανα την σύγκριση είναι κατά 3 χρόνια παλαιότερη) τα όπλα της benelli
έχουν αυτές τις ανοχές, π.χ. για να μην κολλάει το κλείστρο σε παγετό, υψηλές θερμοκρασίες κλπ;
2) Η πάπια του όπλου στα σημεία αριστερά και δεξιά που θα έπρεπε να ακουμπάνε στην κάννη, είναι ειτε κακοφτιαγμένη, ή κατα κάποιο τρόπο άνοιξε προςτα έξω το ξύλο και έχει κενά και κουνιέται στρίβοντας την. Υπάρχει πιθανοτητα να έγινε από υψηλή θερμοκρασία ή υψηλή υγρασία; Έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο; Μπορεί κάποιος κοντακάς ή οπλουργός να μαζέψει λίγο τα χείλη της πάπιας με ζέσταμα ή πίεση ή μούλιασμα κλπ χωρίς να προσθέσει ξύλο; Σου επισυνάπτω φωτογραφίες για να καταλάβεις τι εννοώ.
Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος, όμως προβληματίζομαι αρκετά και χρειάζομαι την γνώμη σου.
Σ’ ευχαριστώ πολύ. Καλή κυνηγετική περίοδο να έχεις!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η πυκνότητα του ξύλου μπορεί όντως να αυξήσει το βάρος κατά 100 και πλέον γραμμάρια. Επίσης το ξύλο ως “ζωντανό” υλικό παρουσιάζει διαστολές και συστολές και αυτό εξηγεί την χαλαρότητα της πάπιας. Αυτό δύσκολα διορθώνεται εκ των υστέρων. Η πιο αξιόπιστη πρόληψη είναι η χρήση σωστά ωριμασμένης καρυδιάς, δηλαδή στέγνωμα σε κατάλληλο περιβάλλον για πολλά χρόνια. Επειδή αυτή η φυσική ωρίμανση δεν συμφέρει οι κατασκευαστές καταφεύγουν σε γρήγορο “φούρνισμα” που στεγνώνει μεν το ξύλο αλλά δεν το “σκοτώνει” αφαιρώντας τις όποιες εσωτερικές τάσεις. Τα φουρνισμένα ξύλα διατηρούν αυτές τις τάσεις και στην χρήση επάνω αλλάζουν διαστάσεις. Το να επιχειρήσει κανείς να προσθέσει υλικό και να φέρει τις εφαρμογές ώστε να υπάρχει επαφή πάπιας καννών είναι δαπανηρή υπόθεση. Είναι επίσης αμφίβολο αν η πρόσθεση υλικού μπορεί να γίνει χωρίς να είναι ορατή και αντιαισθητική.
Η δοκιμή στην Benelli (την έχω δει από κοντά) γίνεται σε δύο στάδια. Ολα τα όπλα δοκιμάζονται στις 1600 πιέσεις από την ίδια την Benelli. Αυτή είναι εργοστασιακή δοκιμή χωρίς νομική σημασία. Μετά περνούν από ένα όριο που χωρίζει το εργοστάσιο από την Τράπεζα Δοκιμών και εκεί περνούν δοκιμή στις 1370 πιέσεις και σφραγίζονται. Οπλα του 1996 είναι όντως δοκιμασμένα στις 1370.
Στην κατασκευή η Benelli χρησιμοποιεί μηχανές CNC μεγάλης ακριβείας οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την κεντρική σχεδιαστική υπηρεσία. Αν χρειαστεί κάποια αλλαγή διαστάσεων αυτή περνά στο σύστημα από τους σχεδιαστές και αυτόματα μεταφέρεται στα μηχανήματα και από εκεί σε όλα τα όπλα υπό κατασκευή. Αυτό δειχνει ότι οι ανοχές στο κλείστρο είναι σκόπιμες αλλάγες και όχι κάποιο τυχαίο αποτέλεσμα σε κάποια παρτίδα όπλων.
BERETTA A302
Γεια σας είμαι νέος κυνηγός και ήρθε στην κατοχή μου μια beretta a302 από τον πατέρα μου…..κατά κύριο λόγο κυνηγάω λαγό .κατά την γνώμη σας ποια είναι τα καταλληλότερα φυσίγγια στο κυνήγι του λαγού για αυτό το όπλο ;;
Σας ευχαριστώ πολύ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το όπλο δέχεται όλα τα φυσίγγια που αντιστοιχούν στο μήκος της θαλάμης του, πχ 70 χιλιοστών. Το συγκεκριμένο θήραμα, για λαγό, επειδή είναι σχετικά ανθεκτικό σε σύγκριση με τα πουλιά, και συναντάται σε διάφορες αποστάσεις μια γόμωση 36 γραμμαρίων με σκάγια νούμερο 5 είναι κατάλληλη. Τέτοια φυσίγγια υπάρχουν στην αγορά κατασκευασμένα από καλούς κατασκευαστές.
MARTINI HENRY
Γειά σας. Είδα μια κλήρωση που κάνατε με ένα όπλο Martini Henry. Βρέθηκε στα χέρια μου ένα Martini που για χρόνια ήταν χτισμένο σε ένα πέτρινο τοίχο. Τα μηχανικά του μέρη είναι κατεστραμενα απλά θέλω πληροφορίες για να κατασκευάσω το ξύλινο κοντάκι. Μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρω διαστάσεις κλπ πληροφορίες? Ευχαριστώ πολύ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μια καλή πηγή που συγκεντρώνει τις διευθύνσεις σχεδόν όλων των ιστοσελίδων που αφορούν συλλέκτες του Μαρτίνι είναι αυτή:
http://www.martinihenry.com/links.htm
Επίσης θα πρότεινα μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο για μια ματιά στο σχήμα του κοντακιού του Μαρτίνι. Καθώς το τουφέκι αυτό πέρασε από διάφορες αλλαγές και μηχανικές εξελίξεις τα κοντάκια άλλαξαν σχήμα. Οι αλλαγές αφορούσαν κυρίως το μήκος του μοχλού όπλισης και το πέλμα, και είναι αρκετές.
ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΣΕ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ
Γειά σας αγαπητέ Κ. Κυπριδημε… Θέλω να μου πείτε εάν είναι σωστός η όχι… Στο κυνήγι αγριόχοιρου όταν σημαδεύουμε πρέπει να βλέπουμε λίγο Ρίγα και στο στόχαστρο η μόνο στόχαστρο;;;; εγώ όταν επωμιζω βλέπω μόνο την ακίδα το στόχαστρο δηλαδή.. Είμαι σωστος η θα πηγαίνουν χαμηλά οι βολές μου;;; Είχα διαβάσει κι ένα άρθρο του δασκάλου σκοποβολής Αιγινήτη και έλεγε πως στα εδαφοβια χρειάζεται μόνο στόχαστρο να βλέπουμε κ καθόλου Ρίγα… Είναι σωστή αυτή η άποψη;; Δώστε μου κι εσείς την απάντηση σας να
με βοηθήσετε…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση σκοπευτικών στην ρίγα. Εχει σκοπευτικά που βιδώνουν στην ρίγα, χωρίς να χρειάζεται τρύπημα κλπ.
Αφού εγκατασταθούν τα σκοπευτικά ρυθμίζονται και έτσι έχουμε απόλυτη σιγουριά για την σκόπευση μας.
Αν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση σκοπευτικών τότε θα πρέπει να κάνουμε δοκιμές για να δούμε πως η σκοπευτική εικόνα, δηλαδή η ρίγα που βλέπουμε, επηρεάζει την τοποθέτηση των βλημάτων στον στόχο. Δεν υπάρχει συνταγή του είδους “τόση ρίγα” που θα βολεύει όλους τους σκοπευτές.
Επιπλέον το πόση ρίγα βλέπουμε επηρεάζει την κάθετη τοποθέτηση της βολής. Δεν κάνει τίποτε για την πλάγια απόκλιση. Για αυτό το λόγο χρειάζονται οι δοκιμαστικές βολές, για να έχουμε απόλυτα σωστή τοπθέτηση του ματιού στο όπλο κατά την επώμιση.
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ
Μετά από περίπου 20 χρόνια, αποφάσισα ότι το “Έθνος Κυνήγι”, μου πιάνει πολύ χώρο στην αποθήκη και ‘έφυγε’ στην ανακύκλωση. Εδώ και χρόνια την ενημέρωση έχει αναλάβει το internet…
‘Ντάξει το ‘Κυνήγι και Σκοποβολή’, απ’ το 93 μέχρι και την αντικατάστασή του, δεν πετιέται.
Καλή κυνηγετική χρονιά να έχουμε.
Stamatis
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε κατανοώ απόλυτα!
Είχα γράψει παλιά για τον εκτοπισμό του χαρτιού από τα ηλεκτρονικά μέσα. Εναυσμα για το άρθρο ήταν η αγορά ενός σαρωτή Scansnap της Fuji που μου επέτρεψε να σκανάρω (σε μια μέρα!) έγγραφα που γέμισαν δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες βαρέως τύπου. Ετσι απελευθέρωσα χώρο (4 φοριαμούς!) διατηρώντας όμως την πληροφορία.
Οι αντικολάγνοι και οι τεχνοφοβικοί με αποπήραν. Τους εκδικούμαι κάποτε ζητώντας τους να βρουν κάποιο έγγραφο που υποτίθεται ότι ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται, και κάνω χάζι βλέποντας τους να ψάχνουν μέσα σε κουτιά και παραστιβαγμένα ράφια!
Πρόσφατα, η οικογένεια του μεγάλου τεχνίτη, ειδικού στον μηχανισμό (actioner) Purdey και Atkin, του αξέχαστου Bill Mealey έψαχνε άρθρα για τον άνθρωπο τους. Δεν τα βρήκε από τους “συλλέκτες”, τα βρήκε στο αρχείο μου στο Scansnap!
Όλα τα τεύχη του Κυνήγι και Σκοποβολή διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) εδώ.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΛΗΤΙΚΗΣ
Κε Κυπρίδημε, καλημέρα και χρόνια πολλά.
Προσπαθώντας –αρκετές φορές- να αγοράσω ηλεκτρονικά το βιβλίο σας “Πίνακες Βλητικής”, διαθέσιμο μέσω του link: https://www.smashwords.com/books/view/941437, η πλατφόρμα smashwords.com δεν μου επιτρέπει να ολοκληρώσω την αγορά.
Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν θα μπορούσε να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος πληρωμής (τραπεζική μεταφορά, αντικαταβολή) και ιδανικά αν υπάρχει και σε φυσική μορφή, (αλλά και σε ψηφιακή μορφή δεν τίθεται θέμα).
Υ.Γ. Σε περίπτωση που η δυσλειτουργεία της πλατφόρμας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό ή δεν οφείλεται σε κάποιο δικό μου λάθος χρήσης θα ήταν σκόπιμο να το διερευνήσετε περαιτέρω καθώς προφανώς επειρεάζει τις πωλήσεις σας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Αναμένω απάντησή σας.
Νικ. Γ. Σπίγγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εθεσα το θέμα σας στην Smashwords και με πληροφορούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά του βιβλίου. Ομως πρέπει να προηγηθει εγγραφή πριν την αγορά, τακτική γνωστή και σε άλλα sites πωλήσεων στο Διαδίκτυο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική μέθοδος αγοράς, για λόγους γραφειοκρατικούς.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΝΙΟΥ ΑΕΡΙΩΝ
Αγαπητή Οπλογνωσία επιστρέφω μετά απο καιρό με μια καινούργια απορία , εδώ και 2 χρόνια κυνηγάω με την Winchester SX3 και καθαρίζω το πιστόνι αερίων με το απλό λάδι που καθαρίζω και την κάννη . Έχω παρατηρήσει ότι παραμένει λάδι μέσα στο πιστόνι μετά τον καθαρισμό με αποτέλεσμα έντονη κάπνα στις πρώτες τουφεκιές μετά από αυτόν , όπως επίσης στον επόμενο καθαρισμό η κάπνα πάνω και μέσα στο πιστόνι είναι πιο σκληρά κολλημένη πάνω στο πιστόνι. Τί μπορώ να κάνω για αυτό ? Να χρησιμοποιήσω άλλο καθαριστικό ειδικά για το πιστόνι και ποιό ? ( στο βίντεο λέει για carbon remover , τι είναι αυτό ? στην αγορά υπάρχει ?)
ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είδα το βίντεο και μου φάνηκε κάπως υπερβολική η χρήση τόσων χημικών.
Οτι δείχνει ο συνάδελφος είναι μεν σωστό αλλά μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερα υγρά καθαρισμού.
Η σωστή λίπανση είναι αυτή που αφήνει ένα ελάχιστο στρώμα λαδιού στην επιφάνεια του μετάλλου. Δεν πρέπει να στάζει το όπλο λάδια διότι αυτή η υπερβολική λίπανση δημιουργεί την καύση λαδιού που αναφέρετε στο δικό σας πιστόνι και την συσσώρευση σκληρών καταλοίπων.
Για συσσωρευμένα κατάλοιπα καύσης και μολυβδώσεις υπάρχουν διάφορα υλικά. Ενα από τα πιο γνωστά είναι το Hoppe’s που εισάγεται από την Κύργιας ΑΕ.
Το πιστόνι αερίων εκτός από κατάλοιπα, που αφαιρούνται, συχνά έχει και αλλαγή χρώματος, από ασημί κάποια σημεία γίνονται μαύρα. Αυτη η αλλαγή χρώματος δεν επηρεάζει τη λειτουργεία του πιστονιού. Αν όμως θέλετε να έχετε την μέγιστη δυνατή αφαίρεση καταλοίπων τότε το πιο καλό μέσο είναι ο καθαρισμός με υπέρηχους. Αν έχετε κάποιο γνωστό χρυσοχόο μπορείτε να του δώσετε το πιστόνι για καθαρισμό με υπέρηχους (οι περισσότεροι χρυσοχόοι έχουν το μηχάνημα). Επίσης μπορείτε να βρείτε μηχανήματα υπερήχων σε κάποια καταστήματα όπως πχ το Telemarketing.
ΔΙΚΑΝΝΟ Janssen sons & co
Γειά σας κ Νικήτα, θα μπορούσατε να μου πείτε για την συγκεκριμένη εταιρεία και λεπτομέρειες για το δίκαννο το οποίο είναι διαμετρηματος 12 χωρίς κοκορες ( γιατί από όσα έψαξα όλα είχαν κοκόρια εκτός από ένα που ήταν περίπου το ίδιο με κάποιες μικρό διάφορες στο βάψιμο), και την αξία του.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το δίκαννο σας είναι βελγικό, της γνωστής Janssen που παρήγαγε κυνηγετικά όπλα μέχρι το 1939 περίπου.
Δεν μας λέτε αν το δίκαννο σας είναι με ολόκληρες ή μισές φωτιές, αν έχει αυτομάτους εξολκείς κλπ. Ολα αυτά επηρεάζουν την αξία του, ενώ πάνω από όλα η κατάσταση του είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην αξιολόγηση. Επειδή η Janssen έφτιαχνε όπλα σε διάφορες βαθμίδες ποιότητας καλό είναι να το δει από κοντά οπλουργός που έχει πείρα με παλιά δίκαννα.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗΣ
Συγχαρητήρια για την Oplognosia. Έψαξα αλλά δεν βρήκα την ημερομηνία κατασκευής του Beretta μου. Φέρει τα γράμματα CP, μέσα στο γνωστό τετραγωνάκι, τα οποία όμως δεν έχω βρει σε ποιά χρονιά ανήκουν. Μήπως μπορείς να μου πεις εσύ;
Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Stamatis Πέλλα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα γράμματα CP σε τετραγωνάκι αντιστοιχούν στο έτος 2016.