ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 440

“ΔΑΓΚΩΜΑ” ΣΕ ΙΖ17

Καλησπέρα σας,

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το μπαικάλ IZ27,στο σκοπευτήριο,μετά από 2 γύρους,αρχίζει να σφίγγει στα πλαίνα και να μην ανοιγοκλείνει.Την πρώτη φορά μπλοκάρησε τελείως και έκανε τις γραμμές όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.Το γυάλισα με γυαλόχαρτοκαι δούλεψε,ωστόσο το πλόβλημα επανήλθε σε μικρότερο βαθμό.Μήμπως γνωρίζετε για ποιό λόγο μπορεί να γίνεται αυτό;

Με εκτίμηση
Σταυριανός Αλέξης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το γεγονός ότι το πρόβλημα δημιουργείται αφου ρίξει και ζεσταθεί το όπλο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με την διόγκωση λόγω θερμότητας οι κάννες εφάπτονται με πίεση σε κάποιο σημείο όπου υπάρχει κάποιο γρέζι. Το είδος της γράμμωσης που φαίνεται είναι σαφώς από κάποιο γρέζι.

Το πιο πιθανό σημείο να υπάρχει γρέζι είναι η εγκοπή στην οποία κινείται ο οπλιστήρας. Η ύπαρξη γρεζιών σε φτηνά όπλα όπου για λόγους κόστους δεν γίνεται λεπτομερής λείανση είναι γνωστό φαινόμενο.

Η ζημιά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Δεν επηρεάζει την ασφάλεια του όπλου. Καλό είναι όμως να εξαλειφθεί το αίτιο για να μην κάνει χειρότερη ζημιά.

Η δουλειά απαιτεί αποσυναρμολόγηση του όπλου και λείανση με ντουκόχαρτα αρχίζοντας από νούμερο 400 και φτάνοντας μέχρι νούμερο 1000. Η λείανση μάλλον χρειάζεται στις άκρες της εγκοπής του οπλιστήρα και ίσως στον ίδιο τον οπλιστήρα. Σημειώστε ότι πρόκειται για λείανση και όχι λιμάρισμα, η λείανση δεν αλλάζει τις διαστάσεις.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Ανανγώνσης έσετιλεσ την φωτογραφία χωρίς σχόλια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κρίνοντας από την εμφάνιση, δηλαδή το σύστημα ανάφλεξης με τσακμακόπετρα και το σχήμα του κοντακιού, φαίνεται σαν καρυοφίλι που μετασκευάστηκε σε κυνηγετικό όπλο. Η αξία του εξαρτάται από την ιστορία του και τυχόν επιγραφές κατασκευαστού στην κάννη και στη φωτιά.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΣΟΚ ΚΑΙ ΑΞΙΑ

Αγαπητέ κύριε Κυπριδημε, έχω ένα όπλο Merkel 200 E κατασκευή 1958 του οποίου οι συσφηξεις είναι 1 και 1. Πάνω στην κάννη δεν αναγράφονται οι συσφηξεις. Εάν το πάρω σε οπλουργο και μου κάμει τις συσφηξεις που θέλω, αυτό θα θεωρηθεί επέμβαση στο όπλο και θα χάσει από την αξία του?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η συλλεκτική αξία είναι σημαντική τότε οποιαδήποτε επέμβαση στο όπλο που του αλλάζει την εργοστασιακή μορφή έχει αρνητική επίδραση στην αξία. Αυτή είναι η αμερικανική σχολή συλλεκτικής αξίας.

Οι Αγγλοι που ανέδειξαν το χειροποίητο όπλο θεωρουν επεμβάσεις που φέρνουν το λειόκαννο στα μέτρα του κατόχου και το προσαρμόζουν στο κυνήγι που κάνει απόλυτα αποδεκτές. Σε αγγελίες καταστημάτων σε αγγλικά έντυπα συχνά υπάρχει υποσημείωση ότι το κατάστημα θα ρυθμίσει τσοκ και κοντάκι στα μέτρα του αγοραστή μεταχειρισμένων όπλων.

Η προωπική μου άποψη είναι ότι οι τεχνικά σωστές επεμβάσεις σε τσοκ και κοντάκι είναι απόλυτα θεμιτές.

ΕΠΙΜΚΥΝΣΗ ΚΩΝΟΥ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα έχω στην κατοχή μου μια franchi affinity και ένας πολύ καλός φίλος μου με προτρέπει να πειράξω τον κώνο και θα δω λέει τρελή διαφορά.θα ήθελα να μου πείτε αν ισχύει αυτό πρώτον αν είναι ασφαλής επέμβαση του όπλου και αν γνωρίζετε κάποιον καλό οπλουργο για αυτήν την εργασία.ευχαριστω εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η επιμήκυνση κώνου καθιστά πιο ομαλη την μετάβαση της γόμωσης από την θαλάμη στον αυλό. Είναι κάτι σαν την ράμπα σε πεζοδρόμιο, οι τροχοί κυλούν πιο εύκολα σε μια μακρυά ράμπα από ότι σε μια κοντή και απότομη.

Το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει η δουλειά σωστά και με τα κατάλληλα εργαλεία. Τα κατάλληλα εργαλεία δεν αλλάζουν καθόλου την διάμετρο της θαλάμης, απλά κόβουν από τον κώνο κάποιο μέταλλο. Οι σωστοι επαγγελματίες που κάνουν αυτοί την δουλειά μετρούν το πάχος της κάννης στα επίμαχα σημεία και ξέρουν αν υπάρχει το απαιτούμενο μέταλλο ώστε το πάχος μετά την εργασία να είναι αρκετό για ασφάλεια.

ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Χαιρεται.
Εγω και η οικογενεια μ δεν εχουμε ιδεα απο οπλα. Εχουμε καποια κειμηλια ομως.
Απο περιστροφο παλιο μεχρι οπλο απο τουρκοκρατια.
Δεν ξερω ποσο και αν αξιζουν. Παρ ολα αυτα θελουμε να τα συντηρησουμε γιατι εχουν σκουρια κτλ κτλ.
Φοβαμαι μην μας κοροϊδέψει κανενας σχιτζης.
Ξερετε κανεναν να προτινετε στηνΠΑτρα? που να ειναι εμπιστοσυνης.?

Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πρώτη ενέργεια απαιτεί νομική συμβουλή για την τακτοποίηση της κατοχής των κειμηλίων.

Ως προς το τεχνικό θέμα. Τα κειμήλια δεν προορίζονται για χρήση και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα επαγγελματικό καθάρισμα και πέρασμα με κερί ώστε να μην υπάρχει γυμνο μέταλλο που μπορεί να οξειδωθεί. Με κερί προστατεύονται τα όπλα που βλέπουμε σε μουσεία.

Δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση που αλλάζει τα σημάδια που φέρουν τα παλιά όπλα. Τα σημάδια είναι αυτά που τους δίνουν αξία!

GUERINI Ή MAROCCHI

Γεια σου και χαρά σου Νικήτα!

Εσύ, εάν ήθελες ένα σκοπευτικό (sporting) αλληλεπίθετο, ποιο από τα κάτωθι δύο θα διάλεγες και για ποιο λόγο…;

Caesar Guerini Invictus I vs Marocchi 100…

Είναι κάποιο που υπερτερεί έναντι του άλλου, ή μήπως λογίζονται ισάξια…;

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ Νικήτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Marocchi έχει κλειδιά τύπου Boss. Εχει δηλαδή το θεωρητικό σχεδιαστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο το Invictus έχει ένα δικό του σύστημα κλειδιών, με εναλλασσόμενους πίρους στις κάννες και όχι στη βάση, συν ένα εναλλασσόμενο μπλοκ στη μέση της βάσης. Αν ποτέ κουνήσει το Invictus επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση με νέα τμήματα που αλλάζουν εύκολα.

Λόγω των παραπάνω θα έβαζα το Invictus πρώτο ανάμεσα στα δύο.

ΣΦΙΧΤΌ ΦΥΣΙΓΓΙ

Γεια – χαρά σου αγαπητέ Νικήτα!

Όταν ένα φυσίγγι εισέρχεται με μια κάποια δυσκολία, δηλ. σφικτά στη θαλάμη ενός όπλου παραμένει ασφαλές για χρήση;
Σύνήθως τέτοια φυσίγγια φέρουν μία μικρή διόγκωση στο μπροστινό τους μέρος, δηλ. προς το κλείσιμο…

Ευχαριστώ πολύ Νικήτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μηχανές γόμωσης έχουν μια καλίμπρα που καλιμπράρει το φυσίγγι και το φέρνει στις διαστάσεις που όρίζουν οι κανονισμοί της CIP ως προς το μέγιστο και ελάχιστο μέγεθος.

Το καλιμπράρισμα είναι μια διαδικασία που γίνεται μεν αυτόματα αλλά μερικοί κατασκευαστές την αδρανοποιούν στις μηχανές τους για να πετύχουν μεγαλύτερη ταχύτητα παραγωγής.

Το ακαλιμπράριστο φυσίγγι δεν είναι επικίνδυνο. Αλλά η απουσία καλιμπραρίσματος δείχνει προς κάποια προχειρότητα.

Είναι δυνατό το μετέπειτα καλιμπάρισμα με ένα πέρασμα από καλίμπρα χειρός αν κάποιος το επιθυμεί.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΟΠΛΑ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα έχω στην κατοχή μου δυο κυνηγετικά όπλα Βrowning b525 game one
Benelli sl80 pasion Και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και με τα δύο αν και έχουν σχετικά μεγάλη διαφορά στον αυλό και στο βάρος.
Το μήκος των καννών στο b525 ειναι 71cm με αυλό 18.7 ενώ στο benelli είναι 71cm άλλα με αυλό 18.4

Το βάρος είναι 3.400 για το b525 και 3.125 για το benelli.

Σήμερα ήθελα να δω το πάχος των καννών και βλέπω ότι στο b525 είναι λεπτότερες οι κάνες και συγκεκριμένα στα 20cm από το στόμιο είναι 20.60 χιλιοστά και στα 36cm από το στόμιο 20.51 λιγότερο λόγο μάλλον χώρου για τα τσοκ μεγαλώνει το πάχος προς το στόμιο.

Το benelli στα 20cm είναι 20.71 χιλιοστά και στα 36cm ειναι 20.81 χιλιοστά στενεύει προς το στόμιο. Το benelli είναι πολύ ευχάριστο στα χέρια με το βάρος που έχει.

Το browning αν και είναι βαρύ έχει τρομερό ζύγισμα και η λαβή του μου κάθετε ελαφρώς καλύτερα.

Έχω αλλάξει πολλά όπλα Φουλ διασκευασμενο baikal στον Ηφαιστο beretta a300 outlander πολύ καλό όπλο διασκευασμενο και αυτο Toz 34
Franchi prestige του 1985 αν θυμάμαι καλά
Franchi Falconet αλουμινένια βάση 68cm αριγο από το εργοστάσιο και ρυθμιζόμενο κοντάκι Κλπ κλπ
Βλέπω πως το browning και το benelli αν ήταν η αρχική αγορά μου δεν θα τα άλλαζα και θα έμενα εξαρχής με αυτά.

Είναι η ποιότητα;; είναι τα σκαλισματα; αν και δεν είναι ακριβά όπλα γιατί και μετά από ένα όριο αρχίζεις να σκέφτεσαι μην το ακουμπήσω εκεί μην κάνει καμία γρατζουνιά κλπ
Τέλος θέλω να πω πως όλα τα όπλα σχεδόν την ίδια δουλειά κάνουν αν είναι σωστά ρυθμισμένα πάνω μας αλλά κάνει τη διαφορά και η ποιότητα, ομορφιά όταν το κρατάς στο χέρι σου, σου φτιάχνει αλλιώς την ψυχολογία.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Stathis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το καλύτερο σχόλιο για το καλό όπλο το έκανε Αμερικανός συνάδελφος κυνηγός σε ανύποπτο χρόνο στο Διαδίκτυο:

“Το καλό όπλο είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς όταν το πιάνεις”.

Θα πρόσθετα: “και αυτό που δεν σε κάνει να κλαις αν σου πέσει”.

Και τελικά ισχύει ότι λένε οι παλιοί Αγγλοι κυνηγοί, ο θεός σου στέλνει ένα καλό σκυλί και ένα καλό τουφέκι και μετά σπάει το καλούπι.