ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ

Μια ερώτηση από τον φίλο Ν.Ρ. έφτασε ταυτόχρονα με ένα βίντεο που μου προώθησε ο φίλος Χρήστος Θωμαϊδης. Η σύμπτωση αφορά ένα θέμα που “τρέχει” στην ΕΕ για τα μη τοξικά σκάγια και είναι επίκαιρο και για εμάς. Αρχίζουμε με την ερώτηση:

Αγαπητέ Νικήτα γεια σου και χαρά σου!

Θέλω, σε παρακαλώ πολύ, να μας ξεκαθαρίσεις μια και καλή επιτέλους, το εάν και κατά πόσο τα όπλα που δεν φέρουν τη γνωστή σφραγίδα/πιστοποίηση για χρήση ατσάλινων σκαγιών δύνανται να ρίξουν φυσέκια με ατσάλινα σκάγια…
Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε παλαιά λειόκαννα τυφέκια, αλλά και σε νεότερα (π.χ. δεκαετίας 2000) που δεν φέρουν ωστόσο πιστοποίηση για χρήση ατσάλινων σκαγιών…
Η απορία μου είναι εύλογη, δεδομένου του ότι ενδέχεται στο (άμεσο) μέλλον να μάς επιβληθεί η αποκλειστική χρήση φυσιγγίων με ατσάλινα σκάγια εξ ολοκλήρου στο κυνήγι…
Τότε τι θα συμβεί δηλαδή; Θα βγουν όλα μας τα λειόκαννα που δεν φέρουν πιστοποίηση χρήσης ατσάλινων σκαγιών ντε και καλά “νοκ-άουτ”…; Ή μηπως όχι…;

Νικήτα σε ευχαριστώ θερμά και σου εύχομαι υγεία και Καλά Χριστούγεννα…!!!

Ν.Ρ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παλαιότητα του όπλου δεν είναι το κύριο εμπόδιο στη χρήση ατσάλινων σκαγίων. Το πρόβλημα είναι στο τσοκ.

Επειδή τα ατσάλινα σκάγια δεν παραμορφώνονται άρα παρουσιάζουν αυξημένη πίεση στον κώνο των στενών τσοκ. Για αυτό το λόγο υπάρχει η γενική σύσταση κατασκευαστών όπλων, τσοκ και φυσιγγίων, να μην ρίχνονται ατσάλινα σκάγια με τσοκ πιο σφιχτό από μισό, δηλαδή τρία άστρα.

Το βίντεο είναι μια παρουσίαση ενός Δανού κυνηγού και βιολόγου για την εμπειρία των Δανών με τα ατσάλινα σκάγια. Η Δανία επιβάλλει μη τοξικά σκάγια σε όλα τα κυνήγια. Εδώ βλέπουμε ότι οι Δανοί δεν είχαν προβλήματα με τα παλιά όπλα άσχετα με το αν αυτά πέρασαν ή όχι την ειδική δοκιμή για ατσάλινα σκάγια.