ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 493

ΔΙΚΑΝΝΟ GECO

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για το συγκεκριμένο δίκαννο που ανήκε στον παππού μου και πλέον πέρασε στα χέρια μου μέσω του θείου μου. Είναι ένα πλαγιόκαννο Geco με τα εξής στοιχεία:
Στο πάνω μέρος της κάννης αναγράφεται Geco “krupp-laufstahl”
Στο κάτω μέρος της κάννης υπάρχει το γράμμα S με μια κορώνα από πάνω και κάποιου είδους σύμβολο σαν Θυρεός (γερμανική τράπεζα δοκιμών;)
Στη βάση των καννών υπάρχουν τα εξής σύμβολα:
– ένα W με κορώνα από πάνω του και πάλι κάποιου είδους θυρεός δίπλα του
– η λέξη Suhl μέσα σε πλαίσιο
– ένα U με κορώνα από πάνω του
– ο αριθμός 13 και δίπλα του ο αριθμός 12 μέσα σε κύκλο
– η λέξη Nitro
Επιπλέον η αριστερή βάση φέρει ένα διπλό S καθώς και τον αριθμό 1137 (έτος κατασκευής;)
Για όλα τα παραπάνω επισυνάπτω φωτογραφίες.

Θα ήθελα λοιπόν να με πληροφορήσετε για τα βασικά χαρακτηριστικά του όπλου ( αυλοί, πιέσεις, τσοκαρίσματα κ.τ.ο.)
Βέβαια το όπλο έχει τεράστια συναισθηματική αξία και δεν πρόκειται ποτέ να πουληθεί αλλά θα ήθελα να ξέρω ποια θα ήταν η αξία του στην αγορά σήμερα.
Και τέλος : Πιστεύετε ότι, με βάση τις προδιαγραφές του, θα άξιζε τον κόπο μια αλλαγή κοντακιού (είμαι αριστερόχειρας και το όπλο δεν μου έρχεται), ώστε να το χρησιμοποιώ ως το βασικό μου κυνηγετικό όπλο;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.

Μιχάλης Μπούμπας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία GECO ιδρύθηκε το 1887 και μέσα στην δεκαετία το 1930 έφτασε να έχει περισσότερους από 2000 υπαλλήλους. Ασχολείτο με την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να ανοίξω τις φωτογραφίες που στείλατε. Από τις σφραγίδες φαίνεται ότι το δίκαννο σας κατασκευάστηκε το 1937, έχει θαλάμες 70 χιλιοστών και κανονική, δηλαδή όχι μάγκνουμ δοκιμή. Είναι ένα ποιοτικό γρμανικό όπλο αντίστοιχο σε ποιότητα στα Merkel.

Το κοντάκι σε όπλα με εγκάρσιες βίδες στη λαβή μπορεί να γυρίσει και να γίνει αριστερό. Αυτή τη δουλειά την προσφέρει το οπλουργείο του Κώστα Λιάκου στον Ασπρόπυγο καθώ και του Κούρκουλου στο Νέο Ψυχικό. Είναι μια λύση πολύ πιο οικονομική από την κατασκευή ενός νέου κοντακιού από την αρχή.

ς