Προσέξτε την βαριά κατασκευή, από μασσίφ μέταλλο, του υποφυλακτήρα αυτού του William Ford. Πιέζοντας τον υποφυλακτήρα προς τα πίσω ανοίγει το όπλο.
Το αριτούργημα της εισαγωγικής φωτογραφίας είναι ένα 32άρι κοκοροτούφεκο του κατασκευαστή από το Μπέρμνγχαμ, William Ford.
Οσοι ζήσαμε στην Αγγλία στις δεκαετίες του 1960 και 1970 ξέρουμε το όνομα. Ο William Ford είχε τότε μονάδα επισκευής όπλων ύψιστης ποιότητας στο Μπέρμιγχαμ και τον εμπιστευόντουσαν για επισκευές όλα τα πρώτα ονόματα της αγγλικής οπλοκατασκευής. Επίσης έφτιαχνε δίκαννα εξ αρχής για έναν περιορισμένο κύκλο πελατών.
Το δικαννάκι της φωτογραφίας είναι παλαιότερης κατασκευής από το 1960. Λεπτομέριες θα βρείτε στην σελίδα της Westley Richard που το προσφέρει προς πώληση. Η διεύθυνση είναι:
https://www.westleyrichards.com/theexplora/william-ford-32-bore-trigger-guard-opening-hammer-gun/
Αξίζει μια επίσκεψη για τις φωτογραφίες και μόνο αυτού του αριστουργήματος. Οταν θα είστε εκεί θα παρατηρήσετε ότι αυτό το κοκοροτούφεκο δεν έχει πεταλούδα ανοίγματος, δεν έχει πλαϊνό μοχλό, δεν έχει μοχλό στο κάτω μέρος της βάσης. Πως ανοίγει λοιπόν;
Η σχετικά βαριά κατασκευή του υποφυλακτήρα της σκανδάλης είναι μια ένδειξη. Το όπλο ανοίγει πιέζοντας τον υποφυλακτήρα προς το πίσω. Αρκεί μια ελαφριά πίεση και μια διαδρομή πέντε χιλιοστών για να ανοίξει το όπλο. Εχοντας τον υποφυλακτήρα ως ωστήριο ανοίγματος το όπλο δεν έχει τα άχαρα εξογκώματα που παρουσιάζονται με όλα τα άλλα συστήματα ανοίγματος. Αυτή η κομψότητα φαίνεται στις φωτογραφίες. Τώρα σκεφτείτε ότι αυτό το 32άρι έχει μήκος καννών 55 εκατοστά και βάρος δύο κιλά και καταλαβαίνετε για τι μπιμπελό μιλάμε!
Το μονόκαννο Bernardelli ανοίγει και οπλίζει πιέζοντας τον υποφυλακτήρα προς τα πίσω.
Το άνοιγμα με πίεση του μοχλού προς τα πίσω δεν είναι εφεύρεση του William Ford. Εχω συναντήσει και άλλα όπλα με αυτό το σύστημα Το ένα είναι μονόκαννο αναδιπλούμενο Bernardelli. Φαίνεται στην φωτογραφία, και παρόλο που είναι ένα απλό αναδιπλούμενο ιταλικό μονόκαννο, αυτό το άνοιγμα του δίνει έναν άλλο αέρα.
Εδώ θα δείτε παλαιότερο άρθρο με το άνοιγμα μέσω συρταριού στον υποφυλακτήρα, κατασκευής του αριστοτέχνη Αμερικανού οπλουργού Dewey Vicknair: