ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ (αφιερωμένο στον φίλο Νικηφόρο)

Αμερικανός ποδηλάτης, σφιγμένος και γεμάτος ένταση σε ποδήλατο “αγωνιστικό” κάτι αντίστοιχο του μάγκνουμ όπλου.

Υπάρχει ομοιότητα στην αγορά ποδηλάτων και στην αγορά όπλων;

Από τη νομική διάσταση ναι, και το τι γίνεται σήμερα στο ποδήλατο αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της αγοράς όπλων στον 20ο και 21ο αιώνα.

Στην αρχή υπήρχαν “πολιτικά” όπλα ήπιας δύναμης και χαμηλής χωρητικότητας και τα κράτη δεν πολυασχολούνταν με τα όπλα. Το 1890 άρχισε η παραγωγή επαναληπτικών και το 1903 των αυτογεμών που αύξησαν την δύναμη πυρός. Δεν άργησαν να έλθουν οι περιορισμοί.

Κάτι παρόμοιο γίνεται σήμερα με το ηλεκτρικό ποδήλατο. Η πρώτη φάση ήταν η ηλεκτρική υποβοήθηση που διευκολύνει τον αναβάτη στις ανηφόρες. Αλλά η αμερικανιά δεν άργησε να έλθει. Και έτσι σήμερα πλασάρονται ποδήλατα που πιάνουν ταχύτητες αυτοκινήτου, και μοιραία απαιτούν και ανάλογα φρένα (υδραυλικά δισκόφρενα) και ανάρτηση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετές χώρες μελετούν την αδειοδότηση αυτών των ισχυρών ποδηλάτων, την υποχρεωτική ασφάλιση και την επιβολή άδειας οδήγησης. Και επειδή μαζι με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, μάλλον θα έλθει και κάποια άδεια για τα κανονικά ποδήλατα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν βλέπουν το ποδήλατο ως εργαλείο καθημερινής χρήσης. Το βλέπουν ως μέσον αναψυχής. Δείτε την φωτογραφία του Αμερικανού κρανοφόρου ποδηλάτη στο σύγχρονο ηλεκτρικό Γιαμάχα, με τα χαμηλωμένα τιμόνια και την επιθετική στάση οδήγησης.

Συγκρίνετε αυτή την φωτογραφία με αυτήν από την Ολλανδία. Στην Ολλανδία οι ποδηλάτες δεν υποχρεούνται να φέρουν κράνος, διότι οι ταχύτητες τους είναι όμοιες με αυτές ενός ανθρώπου που κάνει τζογκινγκ. Τα τιμόνια είναι ψηλά, η θέση όρθια ώστε να παρέχει ορατότητα σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι Ολλανδοί καβαλάνε ποδήλατο για να κάνουν την δουλειά τους, όχι για να αισθανθούν κάποια διέγερση.

Ολλανδοί ποδηλάτες πάνε χαλαρά στη δουλειά τους, κανένα ποδήλατο δεν είναι “αγωνιστικό”.

Υπολογίζεται από την αρχή συγκοινωνιολογίας της Ολλανδίας ότι ένα τέταρτο όλων των διαδρομών στη χώρα γίνεται με ποδήλατο. Γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια διαδρομές ετησίως γίνονται με ποδήλατο στην Ολλανδία των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Στην Αμερική των 340 εκατομμυρίων οι διαδρομές με ποδήλατο είναι σημαντικά λιγότερες.

Πριγκιπικό ζεύγος και σωματοφύλακες με κανονικά ποδήλατα χωρίς κάσκες και φορώντας κανονικά ρούχα.

Και όμως, η αμερικανική αγορά αξιολογείται ως πιο σημαντική και οι αμερικανικές επιλογές για όλο και περισσότερη ισχύ μάλλον θα επικρατήσουν. Ετσι θα συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους στην μεταλλαγή του ποδηλάτου από καθημερινό εργαλείο σε όργανο περιστασιακής γυμναστικής. Και καπέλο θα έλθει η άδεια οδήγησης, η ασφάλιση, οι πινακίδες κυκλοφορίας και η ταλαιπωρία. Οτι έγινε με τα όπλα λόγω της όλο και περισσότερης δύναμης. Θα έχουμε μάγκνουμ ποδήλατα, και μάγκνουμ ταλαιπωρία. Αυτή είναι η αμερικανιά που λέγαμε.