ΑΙΜΟΒΟΡΟΙ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία συνέλεξαν στοιχεία που δείχνουν ότι πριν 5900 χρόνια, στη νεολιθική περίοδο, οι πρώτοι καλλιεργητές εξόντωσαν τους αυτόχθονες κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στην περιοχή που καλύπτει η σημερινή Δανία.

Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία, η μετάβαση από κυνηγούς σε καλλιεργητές δεν ήταν ούτε σταδιακή ούτε ειρηνική λένε οι μελετητές. Η αλλαγή ήταν ραγδαία και τα ευρήματα σκελετών δείχνουν ότι ήταν και βίαιη. Οι αναλύσεις DNA σε σκελετούς της νεολιθικής εποχής δείχνει πως οι εισβάλλοντες καλλιεργητές εξόντωσαν και εξαφάνισαν του αυτόχθονες κυνηγούς και αυτό αποδεικνύεται από το ελάχιστα ευρήματα με DNA των φυλών που ζούσαν στην περιοχή πριν την άφιξη των καλλιεργητών.

Η μελέτη του πανεπιστημίου Λουντς δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature πρόσφατα.

Διαβάζοντας μελέτες και έρευνες, και βλέποντας τα ευρήματα διαχρονικά, άρχισα πριν πολλά χρόνια να τρέφω αμφιβολίες για την φύση της μετάβασης των προγόνων μας από την ζωή του κυνηγού σε αυτή του καλλιεργητή. Είχα κατά καιρούς γράψει για αυτό άρθρα, και ένα από αυτά είναι το “Αντί Πινακίου Φακής” το 2018, θα το δείτε εδώ:

Κάθε νέα μελέτη που δημοσιεύεται επιβεβαιώνει την υποψία που είχα ότι η βία, ο πόλεμος, η δουλεία στις διάφορες μορφές της, είναι προϊόντα της καλλιεργητικής γαιοκτητικής κοινωνίας. Σε μια κυνηγετική κοινωνία δεν υπάρχει λόγος για σύγκρουση. Ενώ σε μια καλλιεργητική κοινωνία η σύγκρουση είναι το κύριο μέσο εξασφάλισης και διαφύλαξης του βασικού πόρου, της γης που παράγει τροφή.

Περιμένω κάποτε να δημοσιευθεί και μελέτη που θα δείχνει ότι αυτή η ανθρωπολογική σύγκρουση συνεχίζει να υποβόσκει μέχρι σήμερα.