Στην υπόθεση μπλέκει ένα δημοφιλές σκοπευτικό άθλημα, η Beretta και η φήμη της Τουρκίας ως ανερχόμενη βιομηχανική δύναμη καθώς και τα κριτήρια ποιότητας στα όπλα χαμηλού κόστους.
Η ονομασία του μοντέλου δείχνει και τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, πρόκειται για το πλαγιόκαννο Stoeger Coach Gun. Η ονομασία παραπέμπει στο βραχύκαννο δίκαννο που κρατούσε ο συνοδηγός στις παλιές άμαξες που διέσχιζαν την άγρια Δύση. Σήμερα το Coach Gun, το όπλο της άμαξας, χρησιμοποιείται στο άθλημα σκοποβολής τύπου καουμπόι, το γνωστό Cowboy Action Shooting.
Τα όπλα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι αντίγραφα όπλων που υπήρχαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό σημαίνει περίστροφα με κόκορα (Single Action), τουφέκια με μοχλό (Lever Action) και λειόκαννα δίκαννα ή χράπα χρούπα με εξωτερικό κόκορα, αντίγραφα των Wincheer 1897 και 1893. Απαγορεύονται οι αυτόματοι εξολκείς.
Η χρήση πλαγιόκαννου χωρίς αυτομάτους σε αγώνα ταχύτητας με αναγόμωση οδήγησε στην εξέλιξη βελτιώσεων του δίκαννου με απλό εξολκέα ώστε να επιτρέπει την γρήγορη βολή και γρήγορη αναγόμωση. Τα εσωτερικά ελατήρια είναι λειασμένα ώστε να οπλίζει εύκολα και γρήγορα το δίκαννο, ενώ λειασμένες είναι και οι θαλάμες ώστε με ένα τράνταγμα προς τα πίσω να πέφτουν οι άδειοι κάλυκες. Ενα από τα πιο δημοφιλή δίκαννα για το άθλημα CAS είναι το Stoeger Coach Gun. Εχει χαμηλή τιμή, γύρω στα 500 δολάρια, και τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το άθλημα: κοντές κάννες, απλό εξολκέα, δισκάνδαλο, με μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ που εφευρέθηκε το 1875 άρα είναι στις προδιαγραφές του αθλήματος. Με τόση έμφαση στη λείανση θα περίμενε κανείς το συγκεκριμένο μοντέλο να παρέχει κάποιο ανεκτό επίπεδο λείανσης. Και όμως όχι, όπως δείχνει το βίντεο το συγκεκριμένο μοντέλο φτάνει στον πελάτη χωρίς λείανση, μερικά μέρη φέρουν το φινίρισμα που μένει από την χύτευση.
Στο βίντεο φαίνονται οι ατέλειες στην κατασκευή. Η εφαρμογή του εξολκέα στις κάννες είναι εμφανέστατα πρόχειρη. Το φινίρισμα του εξολκέα είναι ανύπαρκτο, η επιφάνεια του μετάλλου είναι αυτή που άφησε το καλούπι. Οι θαλάμες έχουν άγρια επιφάνεια. Οπως δείχνει ο κάτοχος του χρειάζεται μπόλικη δουλειά για να έλθει σε ανεκτό επίπεδο το Coach Gun. Και εδώ αρχίζουν οι σκέψεις. Η Stoeger είναι θυγατρική της Beretta, εταιρείας που έκανε το όνομα της συνώνυμο με την ποιότητα. Θα περίμενε κανείς ότι η μητρική εταιρεία, η Beretta, θα έφερνε στην παραγωγή της θυγατρικής κάποια ελάχιστη ποιότητα κατασκευής. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει στο συγκεκριμένο μοντέλο παρότι έχει ζήτηση στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ.
Μετά είναι η πολυσυζητημένη βιομηχανική εξέλιξη της γείτονος χώρας. Σε αυτό το περιβάλλον βιομηχανικής εξέλιξης, όπως το προβάλλουν διάφοροι αναλυτές, παράγεται αυτό το μοντέλο. Οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο μοντέλο θυμίζουν περισσότερο κάποια φτηνά ισπανικά δίκαννα από τα μέσα του περασμένου αιώνα παρά προϊόντα από σύγχρονες μηχανές CNC. Ναι, πρόκειται για φτηνό δίκαννο που προορίζεται για σκληρή χρήση, και αυτό δικαιολογεί προφανώς την εφαρμογή με τα κενά γύρω από τον εξολκέα. Δεν συγκρίνεται όμως ούτε με άλλα τουρκικά όπλα χαμηλού κόστους αλλά με σωστές εφαρμογές.
Το Coach Gun πουλάει στην Αμερική. Προφανώς τα κενά δεν επηρεάζουν τον αγοραστή. Η τιμή κρίνεται πιο σημαντικό χαρακτηριστικό από την στοιχειώδη κατασκευαστική ποιότητα και οδηγεί στην εμπορική επιτυχία του προϊόντος. Και επειδή η Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά οι εκεί επιλογές και προτιμήσεις τελικά καθορίζουν τι προσφέρεται στην διεθνή αγορά. Να θυμηθούμε ότι σχεδόν όλα τα σύγχρονα λειόκαννα προσφέρονται με θαλάμες 76 χιλιοστών επειδή αυτή είναι η προτίμηση των Αμερικανών αγοραστών. Να ευχηθούμε ότι αυτή η αμερικανική επίδραση δεν θα επεκταθεί σε θέματα εφαρμογών και φινιρίσματος.