Σε ιστοσελίδα με στοιχεία πληθυσμού, ανθρώπινου και ζωικού, μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα έχει πάνω από ΔΕΚΑ εκατομμύρια πρόβατα. Η ίδια σελίδα για την Βουλγαρία δίνει μόλις 1,7 εκατομμύρια πρόβατα. Δείτε εδώ:
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/sheep-population-by-country
Η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού στις δύο χώρες είναι παρόμοια, 62 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο η Βουλγαρία, 79 η Ελλάδα. Η έκτασή είναι 110 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη Βουλγαρία, 130 000 για την Ελλάδα.
Και τώρα αρχίζουν τα παράξενα. Η Βουλγαρία αναφέρει πληθυσμό τσακαλιού 10 000 και η Ελλάδα μόλις 1000.
Δεν είναι μόνο αυτό το παράξενο. Γύρω στο 2000 οι αναφορές για το τσακάλι το ήθελαν μειούμενο στην Ελλάδα. Γράφονταν και διάφορα μοιρολογίστικα σχόλια στον τύπο για το δήθεν εξαφανιζόμενο αυτό ζώο και κάτι παλαβά για το “φάντασμα των δασών” που από στιγμή σε στιγμή θα χανόταν.
Οταν γράφονταν αυτά τα ρεπορτάζ είδα τσακάλι στη θέση Καραούλι στην Πεντέλη, το 1984 να με κοιτάζει από απόσταση 40 μέτρων. Είχε μαζί παρέα και τρία σκυλιά. Οταν το ανέφερα στους δασικούς υπαλλήλους μου είπαν ότι ήταν ένα από τα τσακάλια της περιοχής και το είχαν δει συχνά παρέα με σκυλιά, σε αντίθεση με άλλα που ταξίδευαν μόνα.
Δύο χρόνια αργότερα τσακάλι σκότωσε δύο κατσίκες στο Βαρνάβα Αττικής. Ο βοσκός το είδε επανελημμένα.
Δύο περιστατικά δεν ανατρέπουν δεδομένα, αλλά σίγουρα δεν συνάδουν με την δήθεν επικείμενη εξαφάνιση. Και καθώς πέρναγαν τα χρόνια το τσακάλι αυξανόταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και δεν μπορούσε πλέον να σταθεί η συνήθης ελληνική τακτική της προβολής όλων των ειδών της πανίδας ως απειλούμενα ή εξαφανιζόμενα. Δηλώθηκαν τελικά χίλια τσακάλια για τη χώρα των 130 000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οσο για την εξάπλωση του τσακαλιού στην Ευρώπη, έχει φτάσει μέχρι τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής. Τι έγινε; Αυξήθηκε αυθόρμητα το τσακάλι; Ισως δεν θεωρείτο σημαντικό μέρος της πανίδας που να δικαιολογεί επιστημονικό χρόνο και για αυτό δεν είχε μετρηθεί παλαιότερα; Ισως η αύξηση να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που δεν το βρήκαμε ακόμα; Ποια είναι η αλληλεπίδραση των τριών ευρωπαϊκών κυνοειδών, λύκου, τσακαλιού, αλεπούς μεταξύ τους; Ξέρουμε ότι στην Αμερική οι λύκοι δεν ανέχονται τα κογιότ στην επικράτεια τους. Το κογιότ είναι παρόμοιο με το τσακάλι τόσο σε διάπλαση όσο και σε συμπεριφορά και βιολογία γενικά. Και είναι και ο ελέφαντας στο δωμάτιο, τα αδέσποτα σκυλιά που ανταγωνίζονται τα άγρια κυνοειδή για τροφή και ζωτικό χώρο και μεταδίδουν αρρώστιες.
Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς.
σελίδα παρακολούθησης του τσακαλιού:
https://www.goldenjackal.eu/home