ΜΑΣΣΙΦ ΠΙΡΟΣ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Αριστερά είναι ένα Westley Richards Droplock με μασσίφ πίρο καννών. Ο πίρος δεν έχει υποστήριξη στο μπροστινό του μέρος. Σε αντίθεση ο πίρος στο Beretta δεξιά, έχει πλήρη υποστήριξη από το ατσάλι της βάσης στο μπροστινό του μέρος.

Το κύριο προσόν του δημοσιογράφου του ειδικού τύπου δεν είναι οι γνώσεις. Είναι η συνεχής και ανικανοποίητη περιέργεια. Δεν δουλεύουμε για να σας επιδεικνύουμε γνώσεις, αλλά για να ερευνούμε και να βρίσκουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που όλοι έχουμε.

Ενα από αυτά τα ερωτήματα είναι η παραλλαγή του μηχανισμού με μισές φωτιές που κατασκευαζόταν και προφερόταν ημιτελής σε βιοτεχνίες του Μπέρμιγχαμ για να τον τελειώσουν ανάλογα με την ποιότητα που ήθελαν να προσφέρουν. Συνήθως αυτά τα όπλα με μισές φωτιές ήταν ψηλής ποιότητας, και μερικά ύψιστης ποιότητας, σε ότι αφορά το φινίρισμα. Εκεί που αναδύεται το παράδοξο είναι στην σχεδίαση. Σχεδόν όλα αυτά τα δίκαννα είχαν βάση με μασσίφ πίρο καννών.

Βλέποντας τις βάσεις από πάνω, είναι εμφανής η απουσία ατσαλιού από το μπροστινό μέρος του μασσίφ πίρου του αγγλικού όπλου δεξιά.

Αντί να τρυπούν το μπροστινό μέρος της βάσης (knuckle) εγκάρσια και να περνούν έναν περαστό ή βιδωτό πίρο, οι σχεδιαστές του δημοφιλούς αυτού μηχανισμού επέλεξαν έναν πίρο που διαμορφώνεται μασσίφ, ενιαίος δηλαδή, με τη βάση.

Κοντινή λήψη, δείχνει τη διαφορά μεταξύ ανταλλάξιμου πίρου, αριστερά, και το μασσίφ πίρου, δεξιά.

Ο οπλουργός Ντίνος Παπατσαρούχας που έχει σφίξει τα κλειδιά σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες δίκαννα, αποκάλεσε αυτή την κατασκευή πίρου μασσίφ με τη βάση “κατασκευαστική διαστροφή”, συν κάτι άλλα που δεν ήταν και τόσο κόσμια.

Η διαστροφή γίνεται κατανοητή όταν σκεφτούμε τι γίνεται όταν κουνήσει ένα δίκαννο, και όλα τα δίκαννα κάποτε κουνάνε. Βγαίνει ο παλιός πίρος και εφαρμόζεται ένας λίγο χοντρύτερος. Γεμίζεται ο γάντζος των καννών και γίνεται επανεφαρμογή των καννών στη βάση. Ευνόητο είναι ότι ο νέος χοντρύτερος πίρος μετακινεί τις κάννες ελάχιστα προς τα πίσω και η νέα εφαρμογή στον καθρέφτη ουσιαστικά ανακαινίζει το όπλο.

Οταν ο πίρος είναι μασσίφ δεν μπορεί να αλλάξει. Ούτε μπορεί να γεμίσει με κόλληση TIG αφού το αλλοιωμένο μέρος είναι στη μέσα μεριά που δεν είναι προσιτή σε κόλληση. Η μόνη διόρθωση που δέχεται ένα όπλο με μασσίφ πίρο είναι στο γάντζο των κλειδιών. Και εκεί αρχίζουν τα περίεργα καθώς είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ένα ημικύκλιο (ο γεμισμένος γάντζος) πάνω σε ένα οβάλ (στον αλλοιωμένο και φθαρμένο πίρο).

Κοντινή λήψη, δείχνει την απουσία υλικού στο μπροστινό μέρος του μασσίφ πίρου, που σημαίνει ότι συγκρατεί τις δυνάμεις όλες ο πίρος χωρίς συμμετοχή της βάσης.

Ο εξαίρετος Αμερικανός οπλουργός Dewey Vicknair το εξηγεί από την τεχνική άποψη εδώ:

https://vicknairgunsmithing.blogspot.com/2022/05/more-stupid-forum-shit.html

Η περίληψη για τους μη αγγλόφωνους είναι ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή δύο γεωμετρικά ανόμοιων επιφανειών, δηλαδή ενός ημικυκλίου πάνω σε έναν κύλινδρο που έχει χάσει την κυκλικότητα του. Για να γίνει σωστό σφίξιμο κλειδιών πρέπει να επέμβει ο τεχνίτης τόσο στον πίρο όσο και στον γάντζο, λέει ο Vicknair.
Και μια υποσημείωση: στην διεύθυνση θα δείτε πως ο Vicknair πριγράφει τις απόψεις των απερίσκεπτων ερασιτεχνών που ξεστομίζουν επιπολαιότητες στο Διαδίκτυο, έχει βάλει τη λέξη Shit.

Ας πούμε ότι αντί για νέο μεγαλύτερο πίρο, κάτι μη εφικτό σταν μηχανισμό Μπέρμιγχαμ, η επιλογή είναι ένα τρόχισμα ώστε να ξαναβρεί την γεωμετρική κυλινδρικότητα ο πίρος και μετά να γίνει η εφαρμογή καννών. Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή η οδός έχει δοκιμαστεί, Θεωρητικά είναι εφικτή αλλά έχει κάποια μείον. Το πρώτο μείον είναι ότι μικραίνει ο πίρος, μερικά δέκατα, αλλά μικραίνει και χάνει αντοχή. Το άλλο μείον είναι ότι αυτό που αφαιρείται από τον πίρο πρέπει να προστεθεί στο γάντζο με αποτέλεσμα να χάνει επιφάνεια επαφής με τον πίρο, αφού ο υπεργεμισμένος γάντζος γίνεται πιο “ρηχός”.

Ενα επιπλέον σχεδιαστικό παράδοξο στην επιλογή του μασσίφ πίρου είναι η έλλειψη στήριξης από το βάση στο μπροστινό μέρος του πίρου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιλογής του μασσίφ πίρου, καθώς επιβάλλεται η πρόσβαση πανταχόθεν για να διαμορφωθεί ο πίρος κατά την κατασκευή. Η απουσία ατσαλιού στο μπροστινό μέρος σημαίνει ότι ο πίρος δέχεται τις δυνάμεις από την πυροδότηση χωρίς καμία υποστήριξη από το βάση. Η διαφορά μεταξύ αυτού το ανυποστήρικτου πίρου και ενός ανταλλάξιμου πίρου με πλήρη στήριξη από τη βάση είναι εμφανής στις φωτογραφίες.

Είναι λοιπόν παράδοξο ότι για τα πιο ποιοτικά Boxlock οι Αγγλοι επέλεξαν αυτό το περίεργο σύστημα κατασκευής βάσης. Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές αυτών των βάσεων με μασσίφ πίρο ήταν η W. & C. Scott που δεν υπάρχει πια. Η κραταιά Westley Richards επέλεγε αυτό το σύστημα για τα όπλα της με μισές φωτιές. Μικρότεροι κατασκευαστές που έκαναν δουλειά αποκλειστικά κατά παραγγελία επέλεγαν αυτή τη βάση ως θεμέλιο της δουλειάς τους.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά παράδοξα στο χώρο των καλών όπλων. Θα δούμε και άλλα σε μελλοντικά άρθρα.