Κύριε Νικήτα χαιρετω σας
Κατά πρώτον θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου που μοιράζετε σε εμάς γνώση
Είμαι εδώ και χρόνια αναγνώστης σας και σας θεωρώ ως μία από τις σοβαρότερες πένες που έγραψαν ποτέ στην Ελλάδα
Τα όσα δηλώνω δεν είναι φιλοφρονήσεις αλλά διαπιστώσεις
Κατά δεύτερον έρχομαι να καταθέσω μια γνώμη στο θέμα για τον μασιφ πείρο του δικανου της φωτογραφίας
Από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες η βάση είναι κομμένη από κάτω χωρίς ενιαίο πάτωμα άρα ο πείρος όντας προσβάσιμος κατά την περιφέρεια του μπορεί να γεμιστει με ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου με συγκεκριμένο κράμα μετάλλου για το ηλεκτρόδιο ώστε να είναι συμβατό και να έχει καλή πρόσφυση στο ατσάλι του πείρου και να δίνει σκληρό τελικό αποτέλεσμα ανθεκτικό μεν στην τριβή αλλά κατεργασιμο με την χρήση μίας κατάλληλης λιμας
Είναι βεβαίως δύσκολη η επαναφορά τού σχήματος του πείρου στην αρχική στρογγυλή μορφή του αλλά δεν είναι ανθρωπινως αδύνατη
Είμαι μηχανουργός κατ επάγγελμα και τέτοιες εφαρμογές έχουν συμβεί στο παρελθόν και σε όπλα αλλά και σε σε διάφορα άλλα εξαρτήματα
Την καλησπέρα μου
Χ.Π.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χαίρετε,
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι πάντα ευχάριστο να ακούμε την άποψη αυτών που έχουν επαγγελματική γνώση και πείρα σε τεχνικά θέματα.
Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σας για επέμβαση στον μασσίφ πίρο. Από ότι φαίνεται ο Αγγλοι επισκευαστές δεν πάνε μέχρι την αύξηση της διαμέτρου με κόλληση. Υποψιάζομαι ότι το θέμα είναι οικονομικό και όχι τεχνικό.
Δείτε τι λέει ένας εξαιρετικά έμπειρος Αγγλος οπλοκατασκευαστής και οπλουργός. Δυστυχώς δεν έχω την άδεια του να αποκαλύψω το όνομα του, ξέρω όμως ότι είναι εμπειρότατος στις κατασκευές και επισκευές. Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Gunman στο Διαδίκτυο. Η συζήτηση αφορούσε ακριβώς αυτή την επισκευή, το σφίξιμο κλειδιών σε δίκαννο με μασσίφ πίρο σε αυτό το συγκεκριμένο δίκαννο:
https://www.dropbox.com/scl/fo/95mk7wpjmkx9ahoxecixj/ABU8FNFYLHgdeyZs6D1p3OI?rlkey=8q6bhju9t2hpnaj6g9utjxgtz&e=1&dl=0
“Its a solid pin that is an integral part of the body ,as a matter of interest Webley used the same method and it took 36 of the 97 machine operations in making an action body .
Only way to successfully re-joint is to build up the hook .
I have re-jointed hundreds of guns in my career so I do speak from some experience.”
Μεάφραση:
“Είναι μασσίφ πίρος ενιαίος με τη βάση, είναι ενδιαφέρον ότι η Webley εφάρμοζε αυτή τη μέθοδο κατασκευής και από τις 97 φάσεις κατασκευής σε εργαλειομηχανές, οι 37 πήγαιναν στην διαμόρφωση του πίρου.
Ο μόνος τρόπος για ένα επιτυχές σφίξιμο κλειδιών είναι η πρόσθεση μετάλλου στο γάντζο.
Εχω σφίξει τα κλειδιά σε εκατοντάδες όπλα στη σταδιοδρομία μου και μιλώ με κάποια εμπειρία στο θέμα.”
Παρατηρεί επίσης για το στάδιο κατασκευής και τα σημεία αναφοράς για την κοπή του μασσίφ πίρου:
“The through hole that the dogs pivot on is drilled first as a datum from which a lot of further machining ops are performed.”
“Η διαμπερής οπή στην οποία περνά ο άξονας των οπλιστήρων είναι η πρώτη φάση στην παραγωγή. Αυτή η οπή είναι το σημείο αναφοράς για τις επόμενες πολλές φάσεις κοπής”. Ο άξονας των οπλιστήρων φαίνεται στην φωτογραφία στην αρχή του κειμένου. Είναι ο άξονας πίσω από το σίδερο της πάπιας. Πιο πίσω είναι οι άξονες των σφυρών και των σχαστηριών.
Τα σχόλια του Gunman μας βάζουν σε σκέψη.
Διαβάζοντας ότι 37 από τις 97 φάσεις κοπής πήγαιναν στη διαμόρφωση του πίρου, σκέφτομαι ότι η επαναφορά του μετά την χρήση κόλλησης μάλλον θα χρειαστεί εξίσου εντατική δουλειά. Αυτό είναι το οικονομικό του θέματος που ανέφερα πιο πάνω. Οι πιθανότητες είναι ότι οι Αγγλοι επισκευαστές έχουν αναπτύξει ένα “πρωτόκολλο” σφιξίματος με πρόσθεση μετάλλου μόνο στο γάντζο και αποφεύγουν την δαπανηρή φάση της επέμβασης στον πίρο. Η λέξη “πρωτόκολλο” ίσως να ξενίζει αλλά εκεί έχουν Τράπεζα Δοκιμών και οι επισκευές περνούν από επαναδοκιμή. Η Τράπεζα έχει κατά καιρούς εκδώσει συμβουλευτικά έγγραφα για την μέθοδο που προτείνεται για μερικές επισκευές, ανάμεσα τους και το σφίξιμο των κλειδιών. Και εδώ αγγίζουμε και το θέμα που αναφέρει ο Αμερικανός Vicknair: πιθανό πρόβλημα από την κόλληση σε έναν γάντζο ο οποίος στα ντεμιμπλόκ έχει μια μέση γραμμή ορείχαλκου από την κόλληση μεταξύ των δύο καννών.
Προσωπικά έχω την απορία: σε ένα Westley Richards Droplock που δεν έχει άξονα οπλιστήρων, άρα του λείπουν τα σημεία αναφοράς για την κοπή το μασσίφ πίρου πως γίνεται το κεντράρισμα στη φρέζα. Υποθέτω ότι υπήρχε μέταλλο για προσωρινά “λούκια” στήριξης, μέταλλο το οποίο μετά την κατεργασία αφαιρέθηκε.
Η υπόθεση έχει ευρύτερο ενδιαφέρον σε συνάρτηση με την περιγραφή “Best Gun” (Κάλλιστο Οπλο) που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλοι κατασκευαστές για τα ανώτερα μοντέλα τους. Ενα προϊόν, όπλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που προωθείται ως “Κάλλιστον” το οποίο έχει προβλέψιμη φθορά, το οποίο όμως δεν ενσωματώνει πρόβλεψη για πλήρη ανακαίνιση. Η σύγκριση με τα Beretta SO και άλλα μοντέλα, τα οποία έχουν ανταλλάξιμους πίρους, ώμους και συρτάρι είναι αναπόφευκτη. Εκεί η σχεδιαστική πρόβλεψη προσφέρει όχι απλά επισκευή, αλλά πλήρη επαναφορά σε κατάσταση καινούργιου όπλου. Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν έχει κολλήσει τον τίτλο Best Gun στα Beretta.
Αυτά λέω και μερικοί με λένε αιρετικό. Το θέμα έχει δώσει τροφή για σκέψη σε ότι αφορά το πλαγιόκαννο, την απώλεια δημοτικότητας που υπέστη και τρόπους επαναφοράς. Θα δούμε το θέμα σύντομα.