ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ

Ο Γάλλος βλητικός και στρατηγός Ζουρνέ είχε πειραματιστεί με την απόκλιση που έχει ένας σκοπευτής όταν προτείνει το όπλο προς το στόχο χωρίς την χρήση σκοπευτικών οργάνων. Δηλαδή με την σκόπευση του λειόκαννου αφού αυτή γίνεται με απλή πρόταση προς τον στόχο χωρίς την χρήση τριγονομετρικών σκοπευτικών.

Ο ανεκπαίδευτος έχει απόκλιση μια μοίρα σύμφωνα με τον Ζουρνέ, ο εκπαιδευμένος καταφέρνει να μειώσει αυτή την απόκλιση στο μισό, έχει δηλαδή μισή μοίρ απόκλισης από το σημείο που προτείνει το όπλο.

Να τονιστεί ότι “προτείνει” το όπλο αντιστοιχεί με το αγγλικό “pointing” είναι δηλαδή η σκόπευση δια πρότασης του όπλου. Σαφώς η απόκλιση μειώνεται δραματικά αν γίνει χρήση σκοπευτικών οργάνων, αλλά αυτή δεν είναι εφικτή σε ένα λειόκαννο που είναι δυναμική διαδικασία. Δυναμική με την έννοια ότι όλα κινούνται, ο στόχος κινείται και ο σκοπευτής κινείται, ενώ η βολή γίνεται εν κινήσει, μόλις το πέλμα του κοντακιού ακουμπήσει στον ώμο. Τονίζεται αυτό για όσους είναι εκπαιδευμένοι στον σταθερό στόχο και οι αποκλίσεις της μιας μοίρας, όταν μεταφραστούν σε εκατοστά, θα φανούν εξωπραγματικές. Στον κόσμο του λειόκαννου δεν είναι καθόλου εξωπραγματικές, είναι ο κανόνας.

Στον πίνακα η πρώτη στήλη είναι η απόκλιση μιας μοίρας σε κάθε απόσταση, στην δεύτερη η απόκλιση της μισής μοίρας, ενώ ακολουθούν στήλες με το άνοιγμα του κεντρικού 1/3 της τουφεκιάς. Αυτό το 1/3 περιέχει το 60 τοις εκατό των σκαγίων. Αυτό το κεντρικό 1/3 είναι το δραστικό μέρος της γόμωσης, αυτό που έχει την πυκνότητα που θα σπάσει το πιάτο στο σκοπευτήριο ή θα καταβάλει το θήραμα στον κυνηγότοπο. Είναι διδακτική η απόκλιση όταν συγκριθεί με το άνοιγμα του δραστικού “πυρήνα” των σκαγίων!

ΑΠ/ΣΗ 1ΜΟΙΡΑ 1/2ΜΟΙΡΑ ΚΥΛ. 1/2ΤΣΟΚ ΦΟΥΛ
ΜΕΤΡΑ ΕΚ. ΕΚ. ***** ** *
10 17 8 18 10 8
20 35 17 30 20 15
30 53 26 40 30 25
40 70 35 47 37 32

Το δίδαγμα των στοιχείων του πίνακα είναι ότι το “μυστικό” της επιτυχίας είναι να στέλνει ο σκοπευτής το κέντρων των σκαγίων στο στόχο. Τα υπόλοιπα έπονται. Οσο δε πιο κλειστό είναι το τσοκάρισμα τόσο πιο επιτακτική γίνεται η αποστολή του κέντρου της τουφεκιάς στο στόχο. Δείτε για παράδειγμα πως στα 40 μέτρα, με φουλ τσοκ, το άνοιγμα του κεντρικού, του δραστικού, 1/3 της τουφεκιάς είναι μικρότερο από την απόκλιση ακόμα και του εκπαιδευμένου σκοπευτή, αυτού που αποκλίνει μόλις μισή μοίρα από το σημείο σκόπευσης.

Πως εκπαίδευετα κανείς ώστε να ελαχιστοποιήσει την απόκλιση που έχει όταν σκοπεύει με λειόκαννο; Με τα δύο μάτια ανοικτά, εστιασμένα στο στόχο, ξεχνώντας το όπλο, πως αποκτά κανείς “ακρίβεια πρότασης”;

Χρειάζονται πολλές βολές, με όπλο που είναι στα μέτρα του κατόχου του. Αν όχι στα ακριβή μέτρα τουλάχιστον αρκετά κοντά στα μέτρα ώστε να μην υπονομεύεται η προσπάθεια. Και πολλές βολές σημαίνει ένα μέσο που είναι φτηνό, προσιτό, αρκετά αθόρυβο, χωρίς κλώτσημα, ώστε να προσφέρει την δυνατότητα πολλών βολών. Ο γράφων έχει βρει το αεροβόλο Daisy Red Ryder, κατάλληλα διασκευασμένο, ιδανικό. Σε διάστημα μερικών λεπτών, χωρίς ουσιαστικό κόστος, σε εσωτερικό χώρο, επιτρέπει την ρίψη δεκάδων, κάποτε και εκατοντάδων βολών. Με αυτή την προπόνηση είναι δυνατή η συρρίκνωση της απόκλισης των βολών μέσα σε λίγες μέρες, και τα αποτελέσματα φαίνονται όταν ρίξει κανείς με πυροβόλο.

Παρόμοια βελτίωση δίνουν και τα συστήματα λέιζερ, αλλά αυτά είναι αμφιβόλου νομιμότητας στην Ελλάδα. Το ότι πιτσιρικάδες αγοράζουν καταδείκτες λέηζερ και ενοχλούν αεροπλάνα στο αεροδρόμιο δεν πειράζει, η κυνηγετική προπόνηση όμως πειράζει.

Leave a Reply