ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 320


ΞΙΦΙΔΙΟ

γεια σας,ηδη μου εχετε απαντησει σε πολλες ερωτησεις και επειδη ειστε γνωστης ηθελα πληροφοριες σχετικα με το ξιφιδιο, ποιας εποχης ειναι, απο ποιο σωμα, αν επισκευαζεται κ σε ποιον κ πιθανη αξια. ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις για ξιφίδια και γενικά για μαχαίρια κλπ. Θα συνιστούσα μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, όπως πχ το Μουσείο Μπενάκη με φωτογραφίες, (όχι το ξιφίδιο για αποφυγή περίεργων καταστάσεων!) όπου υπάρχουν ειδικοί που θα το ταυτοποιήσουν.

ΤΣΟΚ SKB

Νικήτα γεια σου και χαρά σου!

Ένα ολοκαίνουργιο SKB 605 S που “έπεσε” πρόσφατα στα χέρια μου διαθέτει από τη “μάνα” του τα εξής εναλλασσόμενα τσοκ της Briley, με τις αντίστοιχες αναγραφόμενες συσφίγξεις στην συσκευασία του: full: 10/10, 3/4: 7/10, 1/2: 5/10, Imp. Cyl.: 2/10 & Spr. Sk.: 1/10. Το όπλο, ούτε η συσκευασία του δεν αναφέρει πουθενά την εσωτερική διάμετρο των αυλών του! Ωστόσο, τα περισσότερα SKB γνωρίζουμε ότι διαθέτουν αυλούς 18,50 mm περίπου. Όμως, έχουν παραχθεί και μοντέλα SKB με αυλούς 18,65 mm (κυρίως για Αμερική). Παρ’ όλα ταύτα, το συγκεκριμένο, δικό μου μοντέλο που μ’ ενδιαφέρει, με βάση τις επίσημες διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόσωπο και εισαγωγέα των SKB “Τουρή”, βάσει του σειριακού του αριθμού διαθέτει αυλούς 18,80 mm…! Επρόκειτο, μου είπε, για μία μοναδική παρτίδα όπλων που είχε εισαχθεί το 2010 από την Ιαπωνία με αυτό το χαρακτηριστικό: 18,80 mm εσωτερική διάμετρο αυλών!
Ο προβληματισμός μου, αγαπητέ μου Νικήτα, έγκειται στο εξής:

Είναι άραγε, όντως, τα εναλλασσόμενα τσοκ σωστά διαμορφωμένα, επί του συγκεκριμένου αυλού των 18,80 mm, του συγκεκριμένου όπλου, ή μήπως, πρόκειται για τα “κοινά” τσοκ των SKB, που είναι διαμορφωμένα για τον πιο συνήθη και κοινό αυλό των SKB, που είναι τα 18,50 mm…;

Αν ισχύει το δεύτερο, (που, πιστεύω, δεν είναι δυνατόν να ισχύει) τότε υπάρχει πρόβλημα…: οι πραγματικές συσφίγξεις των τσοκ θα είναι, λίγο – πολύ, “άλλα αντί άλλων”…!
Νικήτα, ελπίζω να σου έδωσα να κατάλαβες ακριβώς την ανησυχία μου… Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια είναι η λύση, το μέτρημα με ειδικό μετροληπτικό τόσο των αυλών όσο και των τσοκ. Και αφού γίνει αυτή η διαδικασία γίνεται επαλήθευση των αποδόσεων των τσοκ στον πίνακα. Ολα τα υπόλοιπα είναι προχειρότητες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ρυθμιστές καννών, οι περιβόητοι barrel regulators, δεν ασχολούνται με άστρα και μετρήσεις αλλά με περιγραφή της απόδοσης στον πίνακα στη μορφή ποσοστών, πχ απόδοση 55 τοις εκατό, σημαίνει ότι 55 τοις εκατό των σκαγίων που περιέχει το φυσίγγι μετρήθηκαν στον κύκλο των 75 εκατοστών στα 35 μέτρα.

Ακόμη πιο χρήσιμη δοκιμή είναι η εξέταση της απόδοσης στην απόσταση που ρίχνουμε πιο συχνά. Ενας ορτυκάς πχ, ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις αποδόσεις των 35 μέτρων. Ο ορτυκάς θέλει να ξέρει τι τουφεκιά βγάζει η κάννη του στα 15 με 25 μέτρα. Η δε απομνημόνευση της εικόνας της τουφεκιάς ώστε να την έχουμε υπόψη όταν ρίχνουμε είναι μεγάλο βοήθημα.

BETTINSOLI 60 ΕΚ.

Καλησπερα σας Κυριε Κυπριδημε βρηκα ενα bettinsoli tarcisio 60CM τσοκαρισμενο,κυνηγαω μπεκατσα ορτυκι θα ηθελα την γνωμη σας,η τιμη του 400 ευρω.Σας ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Bettinsoli είναι όπλα μέτριας ποιότητας που αποδείχτηκαν δημοφιλή σε πολλά κράτη. Η τιμή των 400 Ευρώ είναι καλή αν η κατάσταση είναι άψογη.

ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Κύριε Κυπρίδημε καλησπέρα.
Θα ήθελα την γνώμη σας όσον αφορά την επιλογή μήκους κάνης για την αγορά μιας καραμπίνας. Τα δύο μήκη είναι τα 71cm και τα 76cm. H καραμπίνα προορίζεται για καρτέρι στο κυνήγι της φάσσας και της πάπιας μόνο. τα ερωτήματα της επιλογής έχουν να κάνουν με το ζύγισμα-βάρος των 5 πόντων παραπάνω, την βλητική διαφορά (αν υπάρχει), την κίνηση (suining) και την γραμμή σκόπευσης στις μακρινές βολές. Με λίγα λόγια κατα πόσο θα βοηθήσει το παραπάνω μήκος;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την γνώμη σας διότι οι απόψεις των φίλων διίστανται και θα βοηθήσετε με την πείρα σας….!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βλητικά οι αποδόσεις είναι όμοιες στα δύο μήκη καννών. Αυτό λέγεται μετά από πάμπολλες δοκιμές στον πίνακα και όχι από θεωρητική άποψη.

Το θέμα είναι ότι η καραμπίνα έχει ήδη μια βάση που προσθέτει μήκος στο συνολικό μήκος του όπλου από το μάτι μας μέχρι το στόμιο. Επίσης έχει και μια αποθήκη που προσθέτει βάρος μπροστά, στο αδύναμο χέρι. Οσο πιο μακριά είναι η κάννη μιας καραμπίνας τόσο περισσότερο αλλάζει το ζύγισμα της προς το εμπροσθόβαρο και αυτό είναι το πιο σοβαρό θέμα και όχι η βλητική απόδοση.

Διαλέξτε λοιπόν το μήκος που βολεύει εσάς, από την άποψη χρήσης, επώμισης και ζυγίσματος και όχι από την άποψη βλητικής που δεν είναι σημαντική.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΟΠΛΟ;

Νικήτα γειά σου και πάλι
Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση.
Σε όλα τα όπλα τα οποία αναφέρω στο κείμενό μου το σημείο ισορροπίας βρέθηκε με τα όπλα άδεια. Ήμουν σε κλειστό χώρο και δεν μου πέρασε καν από τον νου να εντοπίσω το σημείο ισορροπίας με γεμάτα όπλα.
Θεωρώ ότι με δεδομένο ότι τα δύο φυσίγγια έχουν ένα βάρος περίπου 80 gr και τα τρία 120 gr και με επίσης δεδομένο ότι η θαλάμη είναι σε όλα τα δίκαννα πίσω από το σημείο ισορροπίας και προς την βάση (και στην καραμπίνα επίσης όπου μιλάμε για 3 φυσίγγια και 120gr ) , οι αποστάσεις που αναφέρω σαφώς βελτιώνονται και πλησιάζουν στο ιδανικό των 10,15cm του Gough Tomas.
Το εύλογο ερώτημα είναι: Ο Tomas τα πειράματά του τα έκανε με άδεια ή γεμάτα όπλα;
Δεδομένου ότι τα γεμάτα όπλα επωμίζουμε οι παραπάνω μετρήσεις θα έπρεπε να γίνονται με γεμάτα όπλα αλλά εγώ τουλάχιστον αυτό δεν είδα πουθενά να διευκρινίζεται στα κείμενα του Gough Tomas.
Ευχαριστώ και πάλι για τον χώρο και τον χρόνο σου.
Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα η πρόσθεση βάρους αλλάζει τόσο την μετρήσιμη συμπεριφορά του όπλου όσο και την αίσθηση στα χέρια. Οσο πιο μακριά είναι το βάρος από το κέντρο ανάμεσα στα χέρια τόσο πιο έντονη η αλλαγή.

Ο Τόμας δεν ανέφερε αν έκανε το πείραμα με άδεια όπλα ή με αδρανή φυσίγγια κατάλληλου βάρους. Να το έκανε με πραγματικά φυσίγγια αποκλείεται διότι ήταν γνώστης των όπλων. Το λέω αυτό έχοντας διαβάσει όλα του τα βιβλία, όλα του τα άρθρα μετά το 1979 και έχοντας αλληλογραφία μαζί του.

Στην γενικότερη εικόνα του θέματος ζύγισμα, θα έλεγα ότι η πρόσθεση βάρους φυσιγγίων δεν αλλάζει την γενική αίσθηση (αίσθηση και όχι μέτρηση) ενός ήδη καλοζυγισμένου όπλου. Καλοζυγισμένο εδώ αναφέρεται στην εξακρίβωση βάσει της μάζας κάθε τμήματος ξεχωριστά όπως την περιέγραψα σε περασμένο άρθρο και όχι βάσει ζυγίσματος σε κάποιο σημείο του όπλου. Ενα καλό παράδειγμα για αυτό είναι η καραμπίνα Becaccia της Benelli που έχει κοντή αποθήκη δύο φυσιγγίων από την μάνα της. Η πλήρωση της αποθήκης με δύο φυσίγγια δεν καθιστά την Becaccia εμπροσθόβαρη παρότι αν γινόταν μέτρηση σε ειδικό όργανο σίγουρα θα έδειχνε κάποια αλλαγή. Στο δε δίκαννο όπου το βάρος είναι ακόμη πιο κεντραρισμένο ανάμεσα στα χέρια η διαφορά, σε αίσθηση πάντα, είναι ακόμη λιγότερο έντονη.

ΘΑΛΑΜΕΣ 89 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ

καλησπερα σας!!! εχω ακουσει και διαβασει πολλα κ διαφορα για τις θαλαμες 89 χιλ γιατι ενδιαφερομαι να παρω την benelli super black eagle κατα κυριο λογο για τα υδροβια, η ερωτηση μου ειναι κατα ποσο επιρεαζεται η τουφεκια με 70 χιλ φυσιγγι λογο οτι εχει κοντα 2 ποντους αποσταση απο εκει που ξεκιναει ο αυλος και αν ναι επιρεαζεται προς το καλυτερο η προς το χειροτερο; επισης εχω ακουσει οτι επιρεαζει και την διατριτικοτητα των σκαγιων, ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι επιστήμονες Oberfell και Thompson αναφέρουν ότι η βολή φυσιγγίων 70 χιλιοστών από θαλάμη 76 χιλιοστών παρουσίαζε μια αύξηση της συγκέντρωσης της τάξης του 2 με 3 τοις εκατό.

Σε δοκιμές που κάναμε πολλές φορές με διαφορετικά όπλα με θαλάμες 89 χιλιοστών, ρίχνοντας πάντα με φυσίγγια εμπορίου με πλαστικό συγκεντρωτήρα, δεν παρατηρήθηκαν συσσωματώσεις ή άλλες ανωμαλίες κατανομής. Σε μερικές δοκιμές ρίξαμε και φυσίγγια με μάλλινη τάπα, πάντα εργοστασιακά, και δεν εντοπίστηκαν συσωματώσεις, που είναι και το πιο πιθανό αρνητικό στοιχείο από κακή έμφραξη λόγω ελλιπούς βύσματος.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν η βυσμάτωση είναι επαρκής, και από ότι φαίνεται στα εργοστασιακά φυσίγγια είναι επαρκής, και δεν επιτρέπει επαφή των αερίων με τα σκάγια, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην βλητική απόδοση.

Η βολή φυσιγγίων 70 χιλιοστών σε θαλάμη 89 χιλιοστών είναι σαν την βολή από όπλο με μακρύ κώνο. Δεν βλέπουμε αρνητικά αποτελέσματα από τον μακρύ κώνο, εφόσον η βυσμάτωση είναι σωστή.

Το ένα θέμα που δεν αναφέρεται σε άρθρα είναι το καθάρισμα της θαλάμης ώστε να μην σημειωθεί διάβρωση του μετάλλου στο σημείο που ανοίγει το αστεροειδές κλείσιμο του κάλυκα και όπου τα αέρια είναι στην πιο θερμή τους φάση. Εκεί χρειάζεται καλό καθάρισμα με ειδική βούρτσα θαλάμης και καλή προστασία με λάδι.