Δύο νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται να ανατρέψουν, για μια ακόμη φορά, την γενικά αποδεκτή “σωστή” διατροφή.
Εδώ και μερικές δεκαετίες μας λένε ότι η σωστή διατροφή είναι μια παραλλαγή της μεσογειακής (με τις κατάλληλες αμερικανιές και πολιτικά ορθές παρεμβάσεις*). Οι αμερικανικές αρχές υγείας έφτιαξαν μάλιστα και μια πυραμίδα με τα “καλά” τρόφιμα στη βάση και με τα λιγότερα καλά στην κορυφή για να αντακλούν τις ποσότητες της κάθε κατηγορίας στην καθημερινή δίαιτα. Οι υδατάνθρακες είναι το βασικότερο τρόφιμο, με τις φυτικές ίνες δεύτερες και βέβαια την τελευταία θέση έχουν οι ζωικές πρωτεϊνες και λίπη.
Δύο μελέτες ανατρέπουν την πυραμίδα και μάλιστα δείχνουν ότι ποντίκια που τρέφονταν με την αντίθετη δίαιτα, αυτή που έχει άφθονη ζωική πρωτεϊνη και λίπη έζησαν περισσότερο, ήταν πιο δραστήρια και το κυριότερο: διατήρησαν την πνευματική τους οξύτητα στα βαθιά γεράματα.
Οι έρευνες έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis (UC DAVIS) και το Ινστιτούτο Μελέτης Αντιγήρανση Buck (Buck Institute for Research on Aging California). Το κύρος και η επιστημονική επάρκεια των δύο ιδρυμάτων δεν σηκώνει αμφισβήτηση.
Και οι δύο μελέτες αναφέρουν την διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων στα ποντίκια σε μεγάλη ηλικία. Και οι δύο μελέτες αναφέρουν την διατήρηση καλής υγείας σε μεγάλη ηλικία από τα ποντίκια που τρέφονταν χωρίς υδατάνθρακες. Στη μελέτη του πανεπιστημίου Davis αναφέρεται και αύξηση της ζωής κατά 13 τοις εκατό στα ποντίκια που έτρωγαν πρωτεϊνες σε σύγκριση με αυτά που έτρωγαν υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πυραμίδα διατροφής που προωθείται σήμερα ως η μόνη σωστή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται παρόμοια συμπεράσματα. Ο ψυχίατρος Μάκαρνες παλαιότερα είχε γράψει βιβλίο για την δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Λίγα χρόνια αργότερα ο γιατρός Ατκιν έγινε διάσημος με την δίαιτα Ατκιν που αφαιρούσε υδατάνθρακες και έδινε έμφαση στα ζωικά λίπη ως πηγή ενέργειας. Πιο πρόσφατα η βρετανική ιατρική έκδοση Lancet δημοσίευσε μελέτη για τους κινδύνους της μεγάλης κατανάλωσης υδατανθράκων.
Η αντίδραση στις προτροπές του Ακτιν καθώς και στη μελέτη του Lancet ήταν λυσσαλέα. Για να καταλάβετε το είδος της αντίδρασης αρκεί η συχνά επαναλαμβανόμενη ατάκα ότι ο Ατκιν πέθανε πριν κλείσει τα 70, εκτοξευόμενη από άτομα που ενδιαφέρονται, δήθεν, για την υγεία μας. Αυτό που ξεχνούν να αναφέρουν είναι ότι ο Ατκιν σκοτώθηκε σε ατύχημα και ο θάνατος του καμία σχέση δεν έχει με δίαιτα.
Ούτε βέβαια είναι τυχαία η προπαγάνδα των φυτοφαγικών και οικολογικών οργανώσεων προς την αποφυγή ζωικών προϊόντων. Καθημερινά επαγγελματίες και παρτιζάνοι ερασιτέχνες μας βομβαρδίζουν με προπαγάνδα κατά των συγκεκριμένων προϊόντων ενώ αποσιωπούν την επιδημία διαβήτη που πλήττει τις χώρες που υιοθετουν την διατροφική πυραμίδα.
Η βιολογική αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε και είναι φτιαγμένος για μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες. Η μετάβαση στην γεωργία έφερε την αλλαγή στην ανθρώπινη διατροφή και αυτό έγινε σχετικά πρόσφατα, πριν 5000 χρόνια, χρόνος ελάχιστος συγκρινόμενος με το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Πληθυσμοί όπως οι Βουσμάνοι και οι Πυγμαίοι που ζουν ακόμα με την πρώιμη διατροφή, και δεν ξέρουν τι σημαίνει σιτάρι ή ρύζι, δεν πλήττονται από τις εκφυλιστικές ασθένειες, και ειδικά από διαβήτη, όπως οι σύγχρονες κοινωνίες. Αυτά και άλλα είναι γνωστά αλλά η πολιτική ορθότητα της εποχής μας επέβαλε την πυραμίδα και εμείς την δεχτήκαμε χωρίς ανάλυση.
*Αμερικανιά διότι στην έρευνα για την μεσογειακή διατροφή που έγινε από Αμερικανούς στην Κρήτη μεταπολεμικά δεν αναφέρεται η καθημερινή κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα, τέτοια αναφορά δεν κρίνεται πολιτικά ορθή στην Αμερική.