ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ


Ολα τα μηχανικά συστήματα είναι συμβιβασμοί, λέει το παλιό ρητό των μηχανολόγων, ναι, αλλά μερικά συστήματα περιέχουν λιγότερο συμβιβασμό από άλλα και αυτό ισχύει για το όπλο των  φωτογραφιών.

Είναι ένα μονόκαννο, με ολόκληρη φωτιά, Joseph Lang που πωλείται τώρα στο Gun and Knife Classics. Είναι ένα από τα λίγα εσώσφυρα μονόκαννα με ολόκληρη φωτιά. Η ομοιότητα μεταξύ των όπλων αυτής της κατηγορίας προδίδει κάποια κοινή πηγή έμπνευσης ή εκτέλεσης. Αυτό που μετρά πάνω από όλα όμως είναι η ελαφρότητα, το αιθέριο ζύγισμα και η “δεικτικότητα” αυτού του ποιοτικού μονόκαννου.

Μια πιο βαθιά εξέταση δείχνει γιατί αυτή η ικανότητα “εγκλωβισμού” του στόχου είναι πιο εύκολη στα μονόκαννα όπλα, και γιατί το μονόκαννο έχει λιγότερους συμβιβασμούς από ένα δίκαννο.

Χωρίς ρίγα το μονόκαννο Lang, έχει μια αρχή ρίγας πάνω από τη θαλάμη που δίνει την εικόνα ρίγας όταν επωμίζεται.

Μια κάννη σημαίνει περισσότερη ελευθερία στον κατασκευαστή σε ότι αφορά το βάρος στο εμπρόσθιο μέρος του όπλου. Το  συγκεκριμένο Lang έχει ελάχιστο πάχος κάννης 1,0 χιλιοστό, στο σημείο πριν το τσοκ. Αυτό είναι μέταλλο που έμεινε μετά από έναν αιώνα χρήσης, και φαίνεται γιγάντιο σε σύγκριση με το μισό χιλιοστό που συχνά καταγράφεται για δίκαννα όπλα.

Ωστόσο το πάχος δεν δυσχεραίνει την διατήρηση της ελαφρότητας στο μπροστινό μέρος του όπλου, διότι η κάννη είναι μόνο μια. Οι ίδιες γενναίες διαστάσεις είναι παρούσες και στην μεριά της θαλάμης. Εκεί που ένα δίκαννο θα είχε πάχος 3,5 χιλιοστά το Lang μονόκαννο έχει πάνω από 4,0 χιλιοστά. Τα κλειδιά επίσης είναι λίγο πιο χοντρά από ότι σε ένα δίκαννο. Η γενναιότητα των διαστάσεων απέδωσε, το όπλο αυτό είναι σφιχτό χωρίς ένδειξη ότι υπέστη ποτέ σφίξιμο κλειδιών.

Τα κλειδιά είναι στιβαρά, οι σφραγίδες δείχνουν διάμετρο 0,740, δηλαδή 18,9 χιλιοστά διευρυμένο αυλό.

Ο μηχανισμός είναι γνήσιος μηχανισμός ολόκληρης φωτιάς με σχαστηρία ανάσχεσης από ότι φαίνεται εξωτερικά. Ενας πιο οπτικά προσανατολισμένος κατασκευαστής, πχ ένας Ιταλός, θα έβαζε και μια ψεύτικη φωτιά στην αριστερή μεριά, για οπτική συμμετρία. Στο Lang, αριστερά υπάρχει μόνο μια ασπίδα για τη βίδα που στηρίζει την φωτιά και αυτό δείχνει και στον πιο αδαή ότι η φωτιά στα δεξιά είναι αληθινή και όχι διακοσμητική. Πρόκειται για εξαιρετικά εύχρηστο όπλο. Με μία μόνο φωτιά η κάννη ανοίγει εύκολα, αφού οπλίζει μόνο μια φωτιά στο άνοιγμα, και με λίγη εξάσκηση αρκεί ένα απαλό τίναγμα για να ανοίξει η κάννη στο μέγιστο, δίνοντας έτσι την αίσθηση του όπλου με υποβοηθούμενο άνοιγμα. Δεν έχει αυτόματο εξολκέα, ωστόσο είναι εύκολο το πιάσιμο του άδειου κάλυκα καθώς το όπλο ανοίγει αρκετά και δίνει λαβή στον κάλυκα περιμετρικά. Εξίσου εύκολο είναι και το γέμισμα της μιας και μοναδικής θαλάμης.

Η βάση με το συρταρωτό κλειδί και την επίπεδη γέφυρα δείχνει την ποιοτική κατασκευή.

Αν και η κάννη έχει μεγάλο πάχος παντού το όπλο είναι ελαφρύ, αρκετά κάτω από τρία κιλά. Το ζύγισμα είναι εξαιρετικό, η αίσθηση στα χέρια ασύγκριτη. Το όπλο αυτό το επωμίζεις με τη σκέψη! Με τόσο λίγο βάρος είναι αναπόφευκτες οι σκέψεις για το κλώτσημα, αλλά αυτό το όπλο έχει θαλάμη 65 χιλιοστών και προορίζεται για γομώσεις 28 έως 32 γραμμάρια σκάγια. Επίσης έχει αυλό 18,9 από κατασκευής, είναι δηλαδή μια πρώιμη μορφή Back Boring, διευρυμένου αυλού, που και αυτή συμβάλλει στη μείωση του κλωτσήματος. Αλλωστε το κοντάκι κατασκευάστηκε στα μέτρα του αρχικού κατόχου και έχει κατάλληλη γωνία πέλματος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αισθητού κλωτσήματος.

Προφανώς είναι πιο εύκολη η κατασκευή ενός μονόκαννου από ότι ενός δίκαννου και μάλιστα με λιγότερους συμβιβασμούς. Το μονόκαννο δεν παρουσιάζει τάσεις στρέψης κατά την πυροδότηση. Φεύγει το βάρος των δύο καννών και των δύο ριγών και έτσι διευκολύνεται το ζύγισμα. Το κοντάκι έχει μεγαλύτερη επιφάνεια εκεί που εφάπτεται του μέταλλου της βάσης. Γενικά στο μονόκαννο ο κατασκευαστής έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να πετύχει ένα εύχρηστο όπλο.

Επιπλέον το κόστος μονόκαννων αυτής της ποιότητας ήταν ένα κλάσμα του κόστους δίκαννων αντίστοιχης ποιότητας. Αλλά, τα δίκαννα ήταν τα όπλα της ελίτ που επιδιδόταν σε κυνήγια με παγανιστάδες και διωχτά θηράματα για αυτό και έγιναν μόδα που επικρατεί μέχρι σήμερα χωρίς βέβαια την ποιότητα των αρχικών δίκαννων. Αναρωτιέται κανείς πως θα εξελίσσοταν η οπλοκατασκευή αν το κυνήγι με παγανιστάδες δεν είχε γίνει τόσο μεγάλη μόδα. Αν δηλαδή θα είχε μεγαλύτερο ρόλο το μόνοκαννο και αν τέτοια μονόκαννα θα παράγονταν σήμερα. Προφανώς είναι πιο εύκολη η αντιγραφή, με παράλληλη διατήρηση των χαρακτηριστικών ευχρηστίας του ποιοτικού μονόκαννου από ότι του δίκαννου που τόσο αντέγραψαν αδιάφοροι κατασκευαστές.

Από το πλάι η σιλουέτα έχει την ίδια κομψότητα με ένα δίκαννο, αλλά το ζύγισμα είναι εντελώς διαφορετικό!

Αλλά έχει μόνο μια βολή, είναι το κλασσικό ρεφραίν.

Η μια βολή έχει καταδικαστεί από μερικούς ως αντιαθλητική: “αν τραυματίσεις με την πρώτη δεν έχεις δεύτερη για την χαριστική βολή” λένε. Αλλά ξεχνούν τον “άθλο” του ντουμπλέ. Πόσοι αυτοελέγχονται και δεν κάνουν ντουμπλέδες; Τι γίνεται αν η δεύτερη του ντουμπλέ τραυματίσει; Με αυτή τη λογική το μόνο “αθλητικό” όπλο είναι η τρίσφαιρη καραμπίνα και μόνο εφόσον κρατιέται η τρίτη βολή για χαριστική βολή και εφόσον ο κάτοχος είναι αλάνθαστος σκοπευτής.

Δεν έχεις άμεση επιλογή τσοκ, λένε άλλοι. Ούτε στην καραμπίνα έχεις. Το συγκεκριμένο Lang έχει μισό τσοκ, δηλαδή τρία άστρα που καλύπτει ότι σηκωθεί από 20 έως 40 μέτρα.

Αν σηκωθεί κοπάδι τότε έχεις μόνο μια ευκαιρία, είναι η άλλη κριτική. Τότε θα απολαύσεις περισσότερη δουλειά του σκύλου καθώς ξανασηκώνει το κοπάδι.

Το γεγονός είναι ότι όταν γίνει κατανοητή η μια βολή και υπάρχει αποδοχή, μπαίνεις σε άλλη φάση εκτίμησης της βολής.  Συγκεντρώνεσαι περισσότερο, είσαι πιο προσεκτικός στη σκόπευση, ακριβώς επειδή υπάρχει μόνο μια βολή και αυτή κλείνει μια κυνηγετική φάση. Η επόμενη φάση θα πάρει χρόνο.

Τα υπέρ και κατά είναι εκλογικεύσεις, και αυτές σταματούν με μια δοκιμαστική επώμιση. Αυτή η αίσθηση είναι μοναδική, δεν χρειάζεται καμία εκλογίκευση για να εκτιμηθεί.

Το Lang των φωτογραφιών βρίσκεται στο Gun and Knife Classics, στα Μελίσσια τηλέφωνο 210- 6138049. Αν ας φέρνει ο δρόμος αξίζει μια επώμιση, για να αποκτήσετε την εμπειρία του τι σημαίνει εύχρηστο όπλο.