ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΚ

Οι δύο ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν απόψεις της βλητικής απου αξίζουν ξεχωριστό άρθρο. Πρόκειται για θέματα που προβληματίζουν μεγάλο ποσοστό κυνηγών.

Το πρώτο αφορά τον βαθμό τσοκ σε σχέση με τον αυλό:

«Κυριε Νικητα γεια σας

Ειμαι φανατικος αναγνωστης σας εδω και 25 περιπου χρονια, απο τα πρωτα τευχη του περιοδικου ΚΥΝΗΓΙ & ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ Απο τοτε εχω μια αναρωτηση θεωρητικου περιεχομενου σχετικα με το αποτελεσμα μιας βολης στον πινακα, τοσον οσον αφορα στην συγκεντρωση οσον και στην κατανομη, οταν αυτη ριχνεται απο δυο οπλα,που εχουν ιδια τσοκαρισματα,ιδιο μηκος καννης κ.λ.π αλλα διαφορετικο αυλο.Πχ το ενα 18,2 & το αλλο 18,5 Εξυπακουεται οτι ριχνουμε με το ιδιο φυσιγγι της ιδιας εταιρειας και το ιδιο νουμερο σκαγια.

Αυτο που με βασανιζει ειναι τουτο Πως ειναι δυνατον το μισο τσοκ π.χ απο ενα οπλο με αυλο 18,5 ναεχει το ιδιο αποτελεσμα με το μισο τσοκ ενος οπλου με αυλο 18,2? Η για να το πω πιο απλα Ο κυλινδρος στο ενα ειναι 18,2 και στο αλλο 18,5 Δεν θα επρεπε λογικα το 18,2 του πρωτου να αντιστοιχουσε σε στομιο καννης 18,2 του δευτερου?Πραγμα που σημαινει οτι οταν λεμε οτι το οπλο μου ειναι τσοκαρισμενο να λαμβανουμε υπ΄΄οψιν μας και την διαμετρο του αυλου??
Ευχαριστω εκ των προτερων.Περιμενω με ανυπομονησια την απαντηση σας

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κάθε διαμέτρημα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Δοκιμής, έχει μέγιστα και ελάχιστα όρια. Ετσι το διαμέτρημα 12 είναι κάννη που έχει αυλό από 18,2 μέχρι 18,9 χιλιοστά.

Το τσοκ μετριέται πάνω στον συγκεκριμένο αυλό που έχει η κάθε κάννη. Το φουλ τσοκ σημαίνει ότι η κάννη έχει ένα χιλιοστά σύσφιξη επί του συγκεκριμένου αυλού. Μια κάννη με αυλό 18,2 για να έχει φουλ τσοκ θα πρέπει να έχει διάμετρο στομίου 17,2 χιλιοστά. Μια κάννη 18,5 χιλιοστών θα έχει στόμιο 17,5 για να θεωρείται φουλ τσοκ.

Αυτή η διαπίστωση αμέσως οδηγεί στα κριτήρια επιλογής των εναλλασσόμενων τσοκ. Οταν αγοράζουμε ένα τσοκάκι και θέλουμε απόδοση φουλ τσοκ τότε αγοράζουμε αυτό που θα μας δώσει ένα χιλιοστό σύσφιξη επί του αυλού της κάννης μας, και όχι απλά ένα που γράφει πάνω στο τσοκάκι την λέξη Full ή έχει ένα άστρο.

Επιπλέον πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι πραγματικοί γνώστες δεν κρίνουν το τσοκάρισμα από άστρα και σφραγίδες, αλλά το κρίνουν από την απόδοση στον πίνακα και μόνο από αυτή. Στα πολύ ακριβά χειροποίητα όπλα, που ρυθμίζονται σύμφωνα με τις επιλογές του πελάτη, δεν υπάρχουν άστρα και επισημάνσεις τσοκ. Στην θήκη του όπλου όμως υπάρχει μια ετικέτα που λέει τις αποδόσεις με κάποια συγκεκριμένη γόμωση σκαγίων, συνήθως νούμερο 6 που είναι το στάνταρ για την ανάλυση της βλητικής απόδοσης.

Ας πάμε τώρα στο δεύτερο ερώτημα:

«Κύριε διευθυντα καλή χρόνια σας εύχομαι ότι καλύτερο
προχωρω στην ουσία των αποριων μου
θα επιθυμούσα να επιβεβαιωσετε αν σωστά είχα διαβάσει στο εθνος κυνήγι σχετικά παλιότερα την γνώμη του κυρίου παπατσαρουχα ότι δεν προτιμάει τις διαμορφωμένες σε σχήμα κωνου προοδευτικής σφηνωσης καννες διότι χαλάνε την ροή και διαμόρφωση της δέσμης σκαγιων και αν είναι έτσι ποια η γνώμη σας πχ για τις καννες merkel που σε διαφήμιση της αναφέρει πως οι καννες της διαμορφωνονται με προοδευτική σφηνωση με ακρίβεια χιλιοστων στενωσης ενώ η εταιρεία Seminole στο rhino έχω διαβάσει πως βελτιώνει τις καννες berretta με σφηνωση σε τέλειο σχήμα κωνου από τον κωνο συναρμόγης 18,8 που φτάνει στο στομιο της καννης στο 18,3 επίσης ποια η γνώμη σας για τις καννες tribore και την απόδοση τους συγκριτικά με τις «συμβατικές καννες » όλων των άλλων όπλων;

τέλος έστω θεωρητικά απορώ αν υπαρχει η δυνατοτητα στην Ελλάδα σε οπλουργειο μετασκευης της καννης ενός baikal όπως το fabarm με tribore αυλο με αλεζουαρ η τέτοια τεχνική δυνατότητα υπάρχει μόνο σε επίπεδο εργοστασίου;
με συγχωρείτε πολύ για το μακροσκελες των αποριων μου αλλά αναρωτιέμαι για τόσο λεπτά και ίσως ιδιοτυπα ερωτήματα

best wishes

Peter daoutakos»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οπως έλεγε ο μεγάλος ημών πρόγονος ο Αριστοτέλης «δια του πειράματος το αποτέλεσμα». Τα πάντα κρίνονται στον πίνακα δοκιμής, και αυτοί που μας μεταδίδουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους είναι συγγραφείς όπως ο Greener, Brister και πρόσφατα ο Δρ Jones.

Με την προϋπόθεση ότι ρίχνονται τα ίδια φυσίγγια, τα πειράματα των παραπάνω δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει μεγάλη διαφορά το είδος του αυλού, πχ παράλληλου ή κωνικού, στην συγκέντρωση και κατανομή. Αυτό που μετρά περισσότερο είναι το τσοκάρισμα και αυτό έχει αποδειχτεί ότι αφορά την στένωση του στομίου, της άκρης του στομίου και όχι στο παράλληλο κομμάτι πριν το στόμιο.

Ενας Αμερικανός συνάδελφος έγραψε για τα πειράματα του με τα τσοκ στο ετήσιο Gun Digest. Με τίτλο Heat and Beat it, πυράκτωσε το και σφυρηλάτησε το, ο συνάδελφος απέδειξε ότι το απλό σφίξιμο του στομίου που συναντάμε στα πάμφθηνα μονόκαννα αποδίδει εξίσου καλά με το πιο περίπλοκο σχήμα παράλληλου τσοκ. Αυτά για το σχήμα του τσοκ.

Ο αυλός επηρεάζει την χωρητικότητα της κάννης και τις πιέσεις που θα αναπτύξει μέσα σε αυτή μια ραγδαία διογκούμενη ποσότητα αερίων από την πυρίτιδα. Οσο πιο μεγάλος ο χώρος τόσο πέφτει η πίεση. Ξέρουμε ότι η κάθε κάννη έχει μια βέλτιστη απόδοση που είναι συνάρτηση πιέσεων, έμφραξης από το βύσμα, σκληρότητας σκαγίων, βάρους γόμωσης, και άλλων παραμέτρων. Αλλωστε από αυτή την διαπίστωση βγάλαμε τις ονομασίες διαμετρημάτων, πχ το 12 είναι 1/12 της λίβρας και αυτή είναι η μέγιστη ιδανική γόμωση του σε σκάγια. Το ακριβές διαμέτρημα για το 12άρι είναι 0,729 της ίντσας ή 18,55 χιλιοστά. Ομως για διευκόλυνση των κατασκευαστών το 12άρι οριοθετείται από 18,2 στα 18,9 χιλιοστά και υπάρχουν όπλα με ποικιλία αυλών ανάμεσα στα δύο αυτά όρια.

Η διαμόρφωση ενός κωνικού αυλού, που αρχίζει από το τέλος του κώνου της θαλάμης στα 18,9 και σταδιακά φτάνει πχ το 18,4 πριν τον κώνο του τσοκ, μάλλον δεν αποδίδει τίποτε το ιδιαίτερο. Και αυτό διότι όσο και αν έχουμε προφυλάξει τα σκάγια στον αυλό θα περάσουν από το τσοκ και εκεί θα υποστούν συμπίεση και παραμόρφωση. Τα πειράματα του Τζόουνς δείχνουν ότι τα τελευταία χιλιοστά του στομίου ασκούν την μέγιστη επίδραση στην απόδοση.

Ο αυλός Tribore αρχίζει στα 18,8 χιλιοστά, παραμένει παράλληλος μέχρι τον κώνο του τσοκ όπου σταδιακά επανέρχεται στο 18,4 και μετά αρχίζει το τσόκ. Είμαι βέβαιος ότι η εταιρεία Fabarm πιστεύει ότι ο αυλός αυτός αποτελεί βλητική βελτίωση στο λειόκαννο. Ομως παραθέτω δύο βολές, που έγιναν από αυλό Tribore με μισό τσοκ, και από ένα πάμφθηνο μονόκαννο, με παράλληλο κανονικό αυλό με το ίδιο τσοκ και διαμέτρημα, εξυπακούεται ότι χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια φυσίγγια καλής ποιότητας και οι βολές ήταν στην ίδια απόσταση.

Βολή με Fabarm Tribore.

Βολή με φθηνό μονόκαννο.

Μπορεί κανείς να κρίνει ποια είναι η καλύτερη βολή; Προσωπικά δεν μπορώ.

Το οπλουργείο Ηφαιστος έχει μηχανή ελεγχόμενης λείανστης αυλού, την μοναδική στην Ελλάδα, που μπορεί να διευρύνει τον αυλό. Η διεύρυνση είναι παράλληλη, όπως στο σύστημα Tribore. Η διαμόρφωση κωνικού αυλού είναι δύσκολη υπόθεση και όπως αναφέρεται παραπάνω αμφίβολης αξίας. Ο Ντίνος Παπατσαρούχας διαθέτει τεράστια πείρα στην λείανση και διαμόρφωση αυλών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι άλλο η θεωρία και άλλο η άμεση γνώση από την διαμόρφωση χιλιάδων καννών.

Να κλείσω επαναλαμβάνοντας μια ακόμη φορά ότι η σκοπευτική τεχνική είναι το θεμέλιο, πάνω σε αυτό ακολουθούν τα μέτρα του κοντακιού, μετά έρχεται το κατάλληλο τσοκ, η ποιότητα φυσιγγίων και τελικά μετρά η ποιότητα του όπλου. Οταν ο χειριστής έχει την ικανότητα να στείλει τα σκάγια εκεί που πρέπει τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

Αφήστε μια απάντηση