ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 341

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΝΝΕΣ BENELLI

Καλημέρα σας Κε Νικήτα.
Ένας φίλος μου έχει μία Benelli 121 με γαλλική κάννη. Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν υπάρχουν μοντέλα Γαλλικά και Ιταλικά που είναι ακριβώς αντιγραφή το ένα του άλλου (ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανταλλακτικά από το ένα στο άλλο) ή εάν υπήρχε κάποια συνεργασία της Benelli με κάποιο Γαλλικό εργοστάσιο που παρήγαγε κάννες.
Μήπως ισχύει κάτι αντίστοιχο και για την Beretta ή την Breda?

Ευχαριστώ εκ των προτέρον.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πρώιμη παραγωγή των Benelli έφερε γαλλικές κάννες. Δεν υπήρχε συμπαραγωγή με γαλλική εταιρεία, ήταν απλή αγορά ημικαταργασμένων καννών και τίποτε άλλο. Δεν υπήρχε τότε καμία γαλλική εταιρειά που κατασκεύαζε κάποιο γαλλικό αντίγραφο της Benelli για να βρεθεί από αυτή την παραγωγή όμοια κάννη.

Η Beretta όταν έβαλε σε παραγωγή το μοντέλο 302 ανέλαβε την κατασκευή των αντίστοιχων μοντέλων της Breda (Altair) και της Browning (Β80). Λίγο αργότερα η Beretta εξαγόρασε την Benelli kai thn Franchi. Φυσικό επακόλουθο είναι μερικά μοντέλα να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Η Breda παραμένει ξεχωριστή οντότητα αλλά έχει μερικά μοντέλα με μηχανισμό αδρανείας που προφανώς παράγονται από τον όμιλο Beretta.

ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ BAIKAL

κ.Νικητα καλημερα, μηπως ξερεις ποιο ειναι το ποιο ελαφρει μοντελο σε βαρος της βαικαλ δυσκανδαλο και με συστημα που αλλαζει τους εξολκοις απο απλους σε αυτοματους κατα βουληση? σε ευχαριστω πολυ.
ειναι περιπου τρια κιλα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω ποιο είναι το πιο ελαφρύ από τα τρέχοντα μοντέλα. Τα ΙΖ 27 που ζύγισα κυμαίνονταν γύρω στα 3,100 κιλά. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι το βάρος δεν είναι σταθερά ίδιο σε όλα τα όπλα ιδίων προδιαγραφών, διότι παίζει ρόλο η πυκνότητα του ξύλου. Η διαφορά μπορεί να είναι μέχρι και 100 γραμμάρια. Για αυτό ελέγχω τα βάρη που δίνουν οι κατασκευαστές στους καταλόγους τους. Αλλωστε οι σωστοί κατασκευαστές βάζουν έναν αστερίσκο που προειδοποιεί ότι το τελικό βάρος μπορεί να διαφέρει λόγω ξύλου.

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι ένα μικρό ηλεκτρονικο΄κανταράκι για άμεσο και ακριβή έλεγχο του βάρους όταν βλέπετε το όπλο στο κατάστημα.

AUTO 5 ΑΠΟ ΜΑΓΚΝΟΥΜ ΚΑΝΟΝΙΚΗ

Γειά σας κύριε Νικήτα, συγχαρητήρια που μοιράζεστε τις πολύτιμες γνώσεις σας με εμάς.
Έχω στην κατοχή μου, μια Browning A5 12άρα Magnum Βελγίου.Στην οποία Μannum έχω και χρησιμοποιώ απλή κάνει 2 3/4, την απλή σουστα (είναι πιο κοντή από την Μagnum,) τα δαχτυλίδια της απλής, (φρένο ασφάλεια φρένου και το δαχτυλίδι,) και έχω προσαρμοσει την απλή πάπια,(η οποία είναι πιο μακριά από την Magnum, για να ταιριάζει η απλή σουστα.)
Το όπλο λειτουργούσε κανονικά χωρίς πρόβλημα, μέχρι και 30gr. φυσιγγια τα έριχνε χωρίς πρόβλημα. Τωρα τελευταία μου παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, πυροβολωντας το φυσιγγι, έρχεται πίσω το κλείστρο μαζί με την καννη, φευγει η καννη μπροστά πηγαίνει στην θεση της, πετάει το άδειο φυσιγγι έξω ανεβάζει η γλώσσα το επόμενο φυσιγγι πάνω κανονικά, έρχεται το κλείστρο λίγο προς τα μπρος και μπλοκαρουν τα τρία μαζί κλείστρο φυσιγγι και γλώσσα.
Κατά την μεγάλη εμπειρία που έχετε, ποιο είναι το πρόβλημα;
Ποιον οπλουργο μου προτείνετε για το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Η προσαρμογή που έκανα από Magnum σε απλη είναι σωστή;
ACIER SPECIAL σημαίνει χρωμιομενη;
Το συγκεκριμένο πρόβλημα το παρουσιάζει μερικές φορές ακόμα και καθώς το γεμίζω, βάζοντας την πρώτη σφαίρα με τραβηγμένο το κλείστρο πίσω για να πάρει την σφαίρα μόνο του.
Κατά την μηδαμινη μου εμπειρία, το φυσιγγι σκαλονη στην τρύπα που έχει η καννη, σε μια προσπάθεια να το ξεμπλοκαρο πάτησα το φυσιγγι προς τα κάτω και έφυγε το κλείστρο κανονικά μπροστά στην θέση του και έριξε το φυσιγγι κανονικά.
Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες.
Συγνώμη αν σας κούρασα.!!!
Σας ευχαριστώ πολύ με εκτίμηση Γιώργος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Acier Special σημαίνει ειδικό χάλυβα και όχι χρωμιωμένο.

Το πρόβλημα μάλλον οφείλεται το μακρύτερο μήκος της ουράς της μάγκνουμ κάννης. Εχει φτιαχτει για κάλυκα 76 χιλιοστών και εσείς βάζετε κανονικό φυσίγγι με κάλυκα 70 χιλιοστών. Η διαδρομή του κλείστρου για να φτάσει τον εξολκέα της ουράς είναι μεγαλύτερη από ότι στην κανονική καραμπίνα των 70 χιλιοστών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η γλώσσα έχει φέρει το κοντό φυσίγγι στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής της. Εκεί το βρίσκει το κλείστρο και το σπρώχνει αλλά το φυσίγγι είναι σε επικλινή θέση. Το μπροστινό χείλος του φυσιγγίου βρίσκει στην γωνία της θαλάμης και μπλοκάρει εκεί.

Αυτό ενδέχεται να μην το κάνει με μερικά φυσίγγια που έχουν κυρτά χείλη στο κλείσιμο τους. Μια λύση είναι να περνάτε τα φυσίγγια από ένα στροφείο για να κυρτώνουν οι γωνίες στα χείλη του κλεισίματος του φυσιγγίου και έτσι να γλιστρούν από τη γωνία της θαλάμης χωρίς να σκαλώνουν.

Η άλλη πιο δραστική λύση είναι η λείανση της κάννης, και ειδικά της γωνίας της πατούρας της θαλάμης. Αυτό δεν το συνιστώ διότι αποτελεί επέμβαση μη αναστρέψιμη στο όπλο σας.

Η μετατροπή που κάνατε είναι τεχνικά σωστή αλλά στα αυτογεμή όπλα ακόμη και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αγαπητέ φίλε Νικήτα. Στο άρθρο σου “Πως συντηρούνται τα όπλα σε μουσεία” που δημοσίευσες στην Οπλογνωσία στις 15/11/10, αναφέρεις: “…Για να διατηρηθεί το φινίρισμα αποφεύγονται όλα τα είδη διαλυτικών, ακόμη και το οινόπνευμα, καθώς και κάθε είδους κεριά που αφήνουν ένα υγροποιημένο φίλμ πάνω στο μέταλλο”. Όμως λίγο πριν κλείσεις το άρθρο αναφέρεσαι στο κερί Renaissance ως καλή λύση.
Έχω μπερδευτεί κάπως διότι και το renaissance ως κερί αναφέρεται. Τί ισχύει; Ευχαριστώ για τις γνώσεις.

Stamatis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχεις δίκιο, δεν διευκρίνισα πλήρως το νόημα. Μερικά κεριά δεν στεγνώνουν, μένουν υγρά και κολλώδη με αποτέλεσμα να κολλά σκόνη στην επιφάνεια τους και αυτή η σκόνη να προσελκύει υγρασία, και η υγρασία με τη σειρά της να φέρνει οξείδωση. Τα πιο “ενοχα” κεριά αυτού του τύπου είναι οι διάφορες “κρέμες” επίπλων.

Το Rennaissance Wax στεγνώνει τελείως και δημιουργεί ένα στεγνό (ξερό;) επικάλυμμα στο μέταλλο που το προστατεύει αποτελεσματικά αν και είναι αόρατο.

Η πιο εύγλωττη μαρτυρία για την αποτελεσματικότητα του Rennaissance Wax είναι η προστασία που παρέχει στις μεσαιωνικές πανοπλίες που έχον τεράστια επιφάνεια και είναι φτιαγμένες από ευάλωτο σίδερο. Αυτές οι πανοπλίες, αν και εκτίθενται σε πολλά μουσεία εκτός βιτρίνας, άρα σε επαφή με τον αέρα συν τις εκπνοές επισκεπτών κλπ, διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Το Rennaiassance δεν είναι φτηνό! Το πλησιέστερο φθηνό υποκατάστατο είναι το φυσικό κερί μέλισσας με νέφτι πεύκου για να γίνει αλοιφή και να απλώνει στην επιφάνεια. Μετά βέβαια τρίβεται με πανί για να φύγει το πλεονάζον υλικό.

WINCHESTER SX3

Νικήτα γειά σου
Εχω αποκτήσει πρόσφατα μία Winchester sx3 με αριθμό κάννης 11ΗΖΧ12070, αριθμό βάσης 11ΗΖΧ12070 επίσης, 71 εκ. , ξύλινο κοντάκι και πάπια, η οποία αν δεν μου το λέγανε οτι είναι χρησιμοποιημένη θα την θεωρούσα καινούρια.Στην μία πλευρά της κάννης γράφει σε μία σειρά “Made by FN-Belgium — Imported by BACO , INC. – Morgan , Utah” και από κάτω γράφει “Winchester is a registered trademark of Olin Corporation” ενώ από την άλλη μεριά της κάννης έχει τον αριθμό της κάννης και γράφει ”Winchester Super X3 12ga – 2 3/4” & 3” Invector – Plus TM (σε εκθέτη) Choke 28” . Το όπλο ήρθε στα χέρια μου χωρίς κάποιο συνοδευτικό έντυπο και γι’ αυτό θα ήθελα την βοήθειά σου για κάποιες πληροφορίες που τις παραθέτω:

Μήπως μπορείς να καταλάβεις από τους παραπάνω αριθμούς πότε είναι κατασκευασμένη;
Η κάννη της είναι χρωμιωμένη ή αχρωμίωτη;
Υπάρχουν για το μοντέλο αυτό φλάντζες αλλαγής κλήσης του κοντακιού; κι αν δεν υπάρχουν για το ξύλινο μοντέλο μήπως ταιριάζουν αυτά που συνοδεύουν το μοντέλο με τα συνθετικά κοντάκια; θεωρώ οτι θα τα χρειαστώ μετά το Churchill test
Το πέλμα της είναι από λεπτό βακελίτη με το λογότυπο της Winchester (ότι πιό απλό υπάρχει όπως φαίνεται στην φωτογραφία). Ενας φίλος που έχει το ίδιο όπλο, το δικό του φοράει ένα πλήρως αντικραδασμικό πέλμα που το φοράνε κάποιες SX3 που βλέπω στο διαδίκτυο και που δεν έχει καμία σχέση με το δικό μου.Μήπως γνωρίζεις ποιές εκδόσεις του όπλου φοράνε το αντικραδασμικό πέλμα;

Εκτιμώντας πάντα τις πολύτιμες γνώσεις σου, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σύστημα αρίθμησης και χρόνων κατασκευής της Browning με έχει κατατροπώσει. Δεν έχει λογική και δεν το καταλαβαίνω. Εδώ ίσως να μπορεί να βοηθήσει η αντιπροσωπεία για την χρονολογία κατασκευής.

Βλέποντας ότι όλα τα τρέχονται μοντέλα προσφέρονται με αντικραδασμικά πέλματα και κολλάρα ρύθμισης κλίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για πρώιμο μοντέλο που δεν είχε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Και τα δύο όμως, το πέλμα και τοα κολλάρα, μπορούν να εφαρμοστόυν εκ των υστέρων.

Η κάννη είναι χρωμιωμένη.

ΜΟΝΟΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Κύριε Κυπρίδημε χαίρετε,
Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για τις γνώσεις που διαθέτετε και μοιράζεστε απλόχερα.
Σκέφτομαι να αγοράσω πλαγιόκαννο και μάλιστα μονοσκάνδαλο λόγω χρήσης και άλλων όπλων μονοσκάνδαλων. Έχω ακούσει πολλές γνώμες που με αποτρέπουν, έκτος των άλλων, και για λόγους αξιοπιστίας του μηχανισμού της σκανδάλης. Το καταλαβαίνω για πιο φθηνές κατασκευές αλλά τι γίνεται με πλαγιόκαννα όπλα της μεσαίας κατηγορίας π.χ. Fabarm, Franchi, Chapuis κλπ.; Ποια είναι η δική σας άποψη; Είναι γεγονός ή ένας μύθος; Δεδομένου ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τα αλληλεπίθετα, διαθέρουν τόσο πολύ οι τεχνολογίες των δύο τύπων δικάννων ως προς τη μονή σκανδάλη;
Πολλά ευχαριστώ και πάλι.
Ανδρέας, Πάτρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρόβλημα με τα πλαγιόκαννα ήταν αρχικά η έλλειψη χώρου μέσα στη λαβή ώστε να στεγάσει το σύστημα μονής σκανδάλης. Αυτό έχει λυθεί με την ιταλική πατέντα της σκανδάλης αδρανείας που χωρά σε όλους τους τύπους δίκαννων.

Τα σύγχρονα πλαγιόκαννα, ειδικά τα ιταλικά, έχουν αξιόπιστη μονή σκανδάλη. Το ίδιο ισχύει και για τα Chapuis. Εχω κάνει δοκιμές με Chapuis, Beretta 626, Fabarm, Franchi, Zoli και άλλα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την μονή τους σκανδάλη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

Χαίρετε κύριε Νικίτα,
κοιτώντας την αγορά λιπαντικών όπλων, μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα για την διάρκεια ζωής αυτών στις κλειστές τους εργοστασιακές
συσκευασίες και φυσικά όταν ανοιχτούν και μετά. Σε καμία συσκευασία όλων των εταιρειών ( πλαστική ή μεταλλική για λάδι, γράσο ή ότι άλλο σε σπρέυ μορφή ή απλά ροής, clp, lp, καθαριστικά, συνθετικά ή με παράγωγα πετρελαίου ) που έχω δει δεν υπάρχει αναφορά είτε
ημερομηνίας παραγωγής, είτε έστω κατά προσέγγιση ημερομηνία μέχρι την οποία το προϊόν μένει αναλλοίωτο. Μεγάλες εταιρίες λιπαντικών αυτοκινήτων, βιομηχανίας το κάνουν αυτό π.χ. Mobil – 5 έτη στο ράφι.
Υπάρχουν αναφορές σε συνθετικά λιπαντικά όπως το TW25 γράσο και MC2500 λάδι της Αμερικανικής Milcomm ( λιπαντικά όπλων) που λέει πως ο χρόνος τα αφήνει ανεπηρέαστα, το αναφέρει ως – self life of lubricants is unknown -. Οι συσκευασίες με τα χρόνια αλλάζουν και ίσως είναι η μόνη ένδειξη φρέσκιας παρτίδας. Τότε τι γίνεται με τις παλιές συσκευασίες που σίγουρα είναι πιο παλιές παρτίδες ίσως με χρόνια στο ράφι και προσφέρονται το ίδιο με τις πιο καινούργιες;
Η πολύ γνωστή Break Free έχει τέτοιες διαφορές στις συσκευασίες. Παρεμπιπτόντως, ποιός είναι αντιπρόσωπος γιατί ψάχνω το LP λάδι και δεν το βρίσκω.
Ακόμη τι γίνεται με τα λιπαντικά εκείνα που έχουμε στο σπίτι που έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια ποσότητα και κρατούμε το υπόλοιπο για μελλοντική χρήση;
Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα γράσσα η λύση ειναι απλή: ενόσω το γράσσο παραμένει υγρό και δεν έχει ξεραθεί είναι κατάλληλο για χρήση.

Στα λάδια παίζουν δύο άλλοι παράγοντες, τουλάχιστον. Ο ένας είναι η παρουσία διαλυτών που ενδέχεται να εξατμιστούν με το χρόνο και να καταστήσουν το λάδι παχύρεσυτο ή να στερεοποιηθεί. Αν η συσκευασία είναι κλειστή αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Το δεύτερο σημείο είναι η οξύτητα που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν έχει αναφερθεί σχετικά με λάδια όπλων.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι εφόσον το λάδι παραμένει λεπτόρευστο δεν υπάρχει πρόβλημα.