VERNEY CARRON VELOCE

Πρόκειται για το νέο δημιούργημα της Verney Carron που παραξένεψε πολλούς κυνηγούς. Είναι μεν αυτογεμές, αλλά και… επαναληπτικό. Αναρωτήθηκαν πολλοί για την χρησιμότητα του νέου αυτού συστήματος λειτουργείας, ενώ άλλο το καλωσόρισαν ως πραγματικά χρήσιμο κυνηγετικό όπλο.

Το νέο Veloce είναι ένα αυτογεμές, με την έννοια ότι έχει την γνωστή δομή της αυτόματης καραμπίνας, με μια όμως διαφορά. Μετά από κάθε βολή το κλείστρο μένει ανοικτό και για να κλείσει και να μεταφέρει φυσίγγι από την αποθήκη πρέπει να πιεστεί ένας μοχλός στο πλάι της βάσης.

Αν δεν πατηθεί ο μοχλός το κλείστρο μένει ανοικτό, η θαλάμη άδεια και το όπλο είναι πραγματικά ασφαλές, αφού είναι ανοικτό και η θαλάμη άδεια.

Η Veloce είναι ίσως η πρώτη καραμπίνα που εφαρμόζει την αρχή που λέει ότι το μόνο ασφαλές όπλο είναι το ανοικτό όπλο. Μένοντας ανοικτή η Veloce είναι απόλυτα ασφαλής. Για να προχωρήσει η λειτουργεία της αρκεί μια μικρή πίεση στο μοχλό που κλείνει το κλείστρο. Οπως συμβαίνει όταν πατηθεί το κουμπί της απελευθέρωσης του κλείστρου σε μια συμβατική καραμπίνα, το κλείστρο ταξιδεύει προς τη θαλάμη, γεμίζει και το όπλο είναι έτοιμο να ρίξει.

Αν και το βασικό σύστημα είναι αυτογεμές, η εγκατάσταση του “διακόπτη” στη λειτουργεία καθιστά την Veloce επαναληπτική καραμπίνα, αφού χρειάζεται επέμβαση του χειριστή για να προχωρήσει στην τροφοδοσία νέου φυσιγγίου. Σε αντίθεση με τα συνήθη επαναληπτικά έχει το πλεονέκτημα της μείωσης του κλωτσήματος και της προφανούς ευκολίας χειρισμού. Αντί για μια μεγάλη κίνηση της πάπιας που έχουμε στην επαναληπτική καραμπίνα, στην Veloce αρκεί μια ελαφριά πίεση στον μοχλό στα δεξιά της βάσης για να προχωρήσει η λειτουργεία της.

Σε σύγκριση με μια συμβατική αυτόματη καραμπίνα η Veloce προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ασφάλειας. Ο χειριστής επεμβαίνει συνειδητά στο κλείσιμο του όπλου του και αντιλαμβάνεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι έτοιμο να ρίξει.

Αν για κάποιο λόγο υπάρχει διακοπή της ενεργού κυνηγετικής φάσης, πχ το θήραμα κτυπήθηκε και ο σκύλος κάνει απόρτ, η καραμπίνα μένει ανοικτή, αλλά έτοιμη για νέα βολή αν πιεστεί ο μοχλός. Ενόσο είναι ανοικτή είναι ασφαλής και ο κυνηγός μπορεί να ολοκληρώσει την φάση, πχ παίρνοντας το θήραμα από τον σκύλο του, και να συνεχίσει κλείνοντας το όπλο γρήγορα και εύκολα.

Για μερικούς κυνηγούς το πλεονέκτημα είναι προφανές. Προσωπικά υποθέτω ότι η πλειονότητα δεν θα το καταλάβει. Επίσης ο μοχλός είναι κάπως μεγάλος και σε άβολη θέση, τουλάχιστον όπως φαίνεται στο βίντεο. Ενας μικρότερος μοχλός στο πίσω μέρος της βάσης, εκεί που ο αντίχειρας κάθετα πιο άνετα ίσως να ήταν καλύτερη λύση.

Ενα ερωτηματικό που γεννάται βλέποντας τη Veloce είναι η επίδραση του “διακόπτη” στην σκοπευτική επιτυχία. Εχοντας μιαν επιβεβλημένη διακοπή στην λειτουργεία αναρωτιέται κανείς κατά πόσο αυτή θα οδηγήσει και σε διόρθωση της επώμισης μετά από την εκτροπή του όπλου κατά το κλώτσημα. Αυτή η εκτροπή, η μετατόπιση του όπλου όταν κλωτσήσει το όπλο απαιτεί μια μικρή διόρθωση της επώμισης. Διόρθωση που δεν γίνεται όταν η δεύτερη βολή είναι εύκολη όπως είναι σε μια συνηθισμένη καραμπίνα.

Αυτά και άλλα μένουν να ερευνηθούν όταν δούμε την Veloce από κοντά.