ΕΠΩΜΙΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Η παλιά αγγλική ρήση για την επώμιση είναι “φέρε το κοντάκι στο κεφάλι και όχι το κεφάλι στο κοντάκι”. Το πρόβλημα είναι ότι οι Αγγλοι δάσκαλοι σκοποβολής αμολάνε αυτή την παροιμιακού τύπου συμβουλή και συχνά αφήνουν τον μαθητή ξερό, δεν αναλύουν πως ακριβώς ο μαθητής μπορεί να φέρει το κοντάκι στο μάγουλο.

Ο δάσκαλος σκοποβολής Don Currie είναι Αμερικανός και κάπως πιο πρακτικός από τους Αγγλους συναδέλφους του. Στο βίντεο εξηγεί πως ακριβώς γίνεται αυτή διαδικασία και πιο χρήσιμο: ΓΙΑΤΙ είναι σημαντική!

Ετυχε να δω παλιό οπλουργό να προσπαθεί μέσω της στείρας επανάληψης μιας οδηγίας να πείσει τον πελάτη να επωμίζει σωστά.

“Διορθώνετε!” επέμενε ο οπλουργός. Ο πελάτης έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει η αγγλική συμβουλή. Πρώτα επώμιζε, και μετά, με ένα σχεδόν δραματικό τρόπο, έφερνε το μάγουλο στο κοντάκι.

Μετά από δυό-τρεις λανθασμένες επωμίσεις ο οπλουργός πέρασε από τον πληθυντικό στον ενικό. “Διορθώνεις!”.

Μερικές επωμίσεις αργότερα έγινε πιο ευθύς, και λίγες πιο μετά πήγε σε χριστοπαναγίες.

Ευτυχώς τώρα έχουμε βίντεο από δασκάλους σε όλα τα μέρη του πλανήτη και μπορούμε να δούμε τις οδηγίες στην πράξη και να κατανοήσουμε τι ακριβώς λένε. Μέσω της τεχνολογίας γλυτώσαμε από παροιμίες και χριστοπαναγίες.

Οι οδηγίες του Don Currie περιγράφονται και απεικονίζονται πρακτικά και είναι κατανοητές και από όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά. Η σημασία της επαφής του κοντακιού με το μάγουλο είναι ότι προσφέρει μια σταθερή και επαναλήψιμη επώμιση με καλύτερη σκόπευση αφού το μάτι πάντα είναι στην σκοπευτική ευθεία.

Οπως λέει και ο Currie, η απόσταση ματιού ζυγωματικού είναι πάντα ίδια, δεν μεταβάλλεται από καμία αλλαγή στάσης. Για αυτό το λόγο είναι πιο χρήσιμη η επώμιση στο μάγουλο, (επιμαγαούλωση;;;) από ότι στον ώμο.

Επίσης ο δάσκαλος εξηγεί οτι εφόσον η κάθετη κλίση του κοντακιού και το μήκος του είναι σωστά, το πέλμα θα καθίσει στον ώμο εύκολα, χωρίς συνειδητή προσπάθεια από τον σκοπευτή.

Πρόκειται για πρακτική και χρήσιμη συμβουλή που έχει εφαρμογή σε όλα τα αθλήματα του λειόκαννου καθώς και στο κυνήγι.