Η κατοχή ψαροτούφεκου δεν απαιτεί άδεια και πιστοποιητικά γιατρών. Προφανώς οι νομοθέτες έκριναν ότι η δυνητική επικινδυνότητα του ψαροτούφεκου είναι μικρότερη από ότι αυτή ενός πυροβόλου όπλου. Το ψαροτούφεκο κρίνεται λιγότερο επικίνδυνο από ένα αεροβόλο και έτσι τα όρια ηλικίας του κατόχου είναι 16 για το ψαροτούφεκο και 18 για το αεροβόλο.
Δείτε τώρα το βίντεο που συγκρίνει την διατρητικότητα βλημάτων πυροβόλων και βελών από τόξα και ένα ψαροτούφεκο. Η σφαίρα σταματά στα δύο σακιά άμμο, τα βέλη όχι μόνο τα διαπερνούν αλλά διατηρούν αρκετή ενέργεια για να καρφωθούν βαθιά μέσα στον σκληρό στόχο τοξοβολίας.
Προσωπικά έμεινα έκπληκτός όταν είδα ότι ένα βέλος από τόξο μέτριας έλξης είναι κατά πολύ πιο διατρητικό από ένα βλήμα σφαίρας 45-70 και 0,308. Η έκπληξη μεγαλώνει όταν συγκρίνονται τα επίπεδα κινητικής ενέργειας βέλους και σφαίρας καθώς και οι αρχικές ταχύτητες. Γιατί ένα βέλος με ταχύτητα μιρότερη των 200 μέτρων ανά δευτερόλεπτο διαπερνά δύο σάκους με άμμο, ενώ η σφαίρα 0,308 με ταχύτητα 800 μέτρων φρενάρει στο πρώτο σακί είναι φαινόμενο άξιο μελέτης. Ο δημιουργός του βίντεο πιθανολογεί ότι η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η σφαίρα παραμορφώνεται, μεγαλώνει σε διάμετρο και φρενάρει στην άμμο, ενώ το βέλος διατηρεί την μορφή του και παραμερίζει την άμμο. Η περίπτωση είναι άξια έρευνας.