ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 512

ARRIETA ΔΟΚΙΜΗ

Κύριε Κυπριδημο καλημέρα σας.
Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είμαι κάτοχος ενός πλαγιοκανου δικανου Arrieta με ολόκληρες φωτιές (επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες). Μέχρι πόσες πιέσεις φυσίγγια μπορώ να ριχνω μ’ αυτό??? και περίπου πόσα γραμμάρια φυσίγγια, καθώς τα περισσότερα δεν αναγράφουν στις συσκευασίες τις πιέσεις. Δύο πράγματα με μπερδεύουν στις σφραγίδες δοκιμής. Πρέπει να είναι κατασκευής 1995, καθώς έχει σφραγίδα Ν2 με περισπωμένη. Γιατί λοιπόν δεν έχει σφραγίδα δοκιμής στα 960 bar σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και έχει δοκιμή στα 900 bar???
Δεύτερη σφραγίδα που με μπερδεύει είναι ότι ενώ το όπλο έχει 70 χιλιοστά θαλαμη (άρα δεν είναι μαγκνουμ), φέρει τη σφραγίδα δοκιμής μαγκνουμ σε κάνες και βάση (το έμβλημα CH με τα σπαθιά).
Τελικά λοιπόν πόσες πιέσεις μπορεί να δεχτεί το παρόν όπλο σε καθημερινή χρήση??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι όντως ασαφής η τακτική των Ισπανών. Ωστόσο καλό είναι να μείνετε μέσα στα όρια πιέσεων που ορίζει η σφραγίδα των 900 bar δηλαδή σε φύσγγια που παράγουν μέχρι 740 bar.

Η τακτική σφράγισης των όπλων άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ηταν κάτι που αποφασίστηκε από την CIP και συμπεριλάμβανε μετάβαση από τη μέτρηση με κυλίνδρους μολύβδου σε πιεζοηλεκτρικά μέσα. Τα νέα πιεζοηλεκτιρικά μέσα έδειχναν μεγαλύτερες πιέσεις από το παλιό σύστημα Crusher, ωστόσο η ουσία δηλαδή η αντοχή του όπλου δεν άλλαξε. Αυτό εξηγεί πως τα όπλα πέρασαν χωρίς καμία αλλαγή διαστάσεων από τις παλιές δοκιμές στα 900 και 1200 στις νέες στα 860 και 1370 bar. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε τις ενδείξεις που αναγράφονται στα όπλα.

Αυτό που νομίζω ότι έγινε είναι ότι η Αρριέτα εθελοντικά ζήτησε δοκιμή σε πιέσεις μάγκνουμ αλλά ζήτησε αριθμητική ένδειξη σε κανονικές πιέσεις. Ο λόγος είναι η πώληση σε αγορές όπως οι ΗΠΑ όπου επικρατεί έντονη δικομανία. Η ύπαρξη της σφραγίδας μάγκνουμε είναι μια ένδειξη αντοχής και φροντίδας εκ μέρους του κατασκευαστή σε αγωγή για αμέλεια. Ηένδειξη 900 δείχνει στον αγοραστή τι προτείνει ο κατασκευαστής για καθημερινή χρήση.

ΔΙΚΑΝΝΟ MUGICA

Έχω κειμήλιο ένα οπλο.1960 Στο πίσω μέρος από το κοντάκι, γράφει JOSE CRUZ MUGICA. – EIBAR (Πόλη) ESPANA.Το ειδε οπλουργος καί μου είπε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.Θελω νά τό πουλήσω. Σάς Παρακαλω τη γνώμη σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αξία του όπλου εξαρτάται τόσο από την κατάσταση όσο και από το είδος του μηχανισμού και το επίπεδο φινιρίσματος που έχει. Μια λεπτομερής περιγραφή ή καλύτερα φωτογραφίες που δείχνουν τι έιναι, πχ αν έχει μισές ή ολοκληρες φωτιές, ποιότητα ξύλων στο κοντάκι και πάπια και άλλα.θα βοηθούσε στην αξιολόγηση.

ΦΛΟΜΠΕΡ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Καλησπέρα σας. Έχω ένα φλομπερ αγορασμένο από τον καλκαντζακο πριν 30 χρόνια. Έχει ψάθα στην λαβή και στην πάπια. Δεν γράφει την μάρκα του πάρα μόνο ένα εξαψηφιο νούμερο και τις σφραγίδες PT πάνω από κάτι σαν βελάκια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι σφραγίδες που περιγράφετε είναι γαλλικές. Γαλλικά φλόμπερ μάρκας Gaucher εισήγαγε παλιά η εταιρεία Παπαδάκης ΑΕ και πωλούσε και το κατάστημα Καλκαντζάκος.

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΛΟΥ

Πρόσφατα απέκτησα από τον προπάππου μου το συγκεκριμένο όπλο. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε και αν έχει κάποια αξία; Διότι δεν γνωρίζω από όπλα.
Η ηλικία του πρέπει να είναι 70+ χρόνων.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα βέλγικο δίκαννο από τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι κατασκευασμένο με την παλιά τεχνική που εφαρμοζόταν τις αρχές των οπισθογεμών όπλων. Επίσης είναι δοκιμασμένο για μαύρη πυρίτιδα. Αυτό το όπλο ΔΕΝ πρέπει να ρίξει σύγχρονα φυσίγγια, είναι επικίνδυνο. Η αξία του είναι μηδαμινή. Αν έχει συναισθηματική αξία και θέλετε να το κρατήσετε καλό είναι να αφαιρεθούν οι βελόνες ώστε να είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα μπορέσει να πυροδοτήσει φυσίγγια σε αυτές τις κάννες.

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

ΕΧΩ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΌ ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΖΕ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ==> ΑΗ ΣΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ — Χ & ΚΑΘΕΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΛ/ΜΟ & ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟ — FINITO ΜΕ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
& P S F ME ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ P & ΣΤΟ F .H ΕΠΑΝΩ KANH EXEI CAM 76 18.3 & H KATΩ KG 1.520 18.3 .ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ BAIKAL MC 21-12 RAZNOEXPORT MOSCOW USSR .ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΝΗ ΕΧΕΙ
22.0 , 84 < n , ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΗ FULL 65 MPa .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα PSF με δύο αστεράκια από πάνω δείχνει δοκιμή μάγκνουμ. Το ΑΗ σε πλαίσιο δείχνει χρονολογία κατασκευής, δηλαδή 1981. CAM 76 είναι το μήκος θαλάμης, 76 χιλιστά, ο αυλός είναι 18,3 και το βάρος των καννών είναι 1520 γραμμάρια.
Η καραμπίνα Baikal είναι δοκιμασμένη για να ρίχνει φυσίγγια κανονικά, που παράγουν μέχρι 650 bar, και έχει τσοκάρισμα φουλ.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ

Καλησπέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω τί ισχύει τελικά με το κυνήγι των υδροβίων;
Εκτός από τις λίμνες όπου έχει απαγορευτεί, τί ακριβώς ισχύει για τα ποτάμια;
Είμαι από Κιλκίς κ το πιο σύνηθες μέρος όπου θα αναζητήσουμε πάπιες είναι πέριξ της Λίμνης Αρτζάν ( τεχ.λίμνη Βαφειοχωρίου ).
Με βάση την εφαρμογή Kentavros εμφανίζεται απαγόρευση κυνηγίου λίγα μέτρα πιο πλατιά της λίμνης ( ενώ τοπική πινακίδα αναφέρει 200 μέτρα περιμετρικά της λίμνης, όπου με βάση το gps δεν είναι σωστά τα όρια απεικόνησης ). Επίσης στην περίμετρό της έχει 2 κανάλια με μόνιμο νερό κ είναι κατανοητό να υπάρχει κ εκεί απαγόρευση. Όταν όμως αυτά τα κανάλια ενώνονται πιο κάτω, εκτείνονται σε μήκος πολύ περισσότερο από τα 500 μέτρα στα χωράφια της περιοχής. Στην εφαρμογή δεν απεικονίζεται κάποια απαγόρευση κατά το μήκος αυτού του καναλιού. Με βάση τον ορισμό του υδροβιότοπου, τα ενωμένα κανάλια θεωρούνται υδροβιότοποι οπότε θα έπρεπε να απεικονίζεται κ εκεί απαγόρευση. Σωστά ή λάθος;
Επίσης, για το δέλτα του Αξιού υπάρχει απεικόνιση απαγόρευσης, αλλά για τα δικά μας μέρη δεν υπάρχει απαγόρευση για τις όχθες του Αξιού. Θεωρείται δεδομένη η απαγόρευση στις όχθες ποταμών κ στα κανάλια με νερό ή όντως μπορούμε να κυνηγήσουμε; Αν επιτρέπεται, εννοείται με χρήση μη τοξικών σκαγίων.
Υ.γ. Στις φωτογραφίες σας επισυνάπτω με κόκκινο σημάδι το κανάλι που εννοώ πέρα από την λίμνη, αλλά κ τα όριο που εμφανίζονται από την εφαρμογή kentavros.
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εδώ ισχύει το ρητό “φύλαγε τα ρουχα σου”. Ενα γραπτό αίτημα στο τοπικό δασαρχείο, με αριθμό πρωτοκόλλου, που θα ζητά μια γραπτή αποσαφήνιση είναι η μόνη προστασία σε περίπτωση κατηγορίας για λαθροθηρία.

Από πείρα λέω γραπτή αποσαφήνιση, διότι είναι γνωστό το φαινόμενο της προφορικής πληροφορίας από ένα τμήμα, πχ δασαρχείο, και η αντίθετη αντίληψη από ένα άλλο τμήμα πχ θηροφυλακή. Στο δικαστήριο το “μου είπαν” του κατηγορούμενου δεν αξίζει μια μπροστά στην άρνηση του αρμόδιου δημοσίου υπαλλήλου.