GIFFARD- ΕΝΑ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΟ;

Το αεροβόλο που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ένα Giffard που πωλείται από τον κύριο Κρανκ στην Αγγλία.

Το Giffard είναι τώρα αντίκα, και μάλιστα πολύτιμη. Μεταχειρισμένα αεροβόλα Giffard πιάνουν χιλιάδες Ευρώ στις δημοπρασίες.

Προσέξτε όμως την δομή του συγκεκριμένου αεροβόλου. Το θεμέλιο του όπλου είναι η βάση του. Πάνω σε αυτή τη βάση βιδώνει η κάννη και κάτω από αυτήν το ρεζερβουάρ αερίου, στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα.

Πίσως είναι το κοντάκι, που είναι ιδιαίτερα συμμαζεμένο. Το κοντάκι ακολουθεί την γραμμή των παλιών μονόσφαιρων πυροβόλων όπλων, όπως το Winchester High Wall και άλλα μεγάλα όπλα της εποχής. Η εποχή είναι τα τέλη του 19ου αιώνα, διότι τότε φτιαχνόταν το Giffard.

Η απλή δομή του Giffard, και η κομψότητα του το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό για μια σύγχρονη αναπαραγωγή. Η βάση μπορεί να κατασκευαστεί με χύτευση ακριβείας από ατσάλι ή ακόμη και από αλουμίνιου.

Με σύγχρονη βαλβίδα το όπλο μπορεί να χρησιμοποιήσει αέρα αντί για διοξείδιο. Αν η ισχύς του αεροβόλου κρατηθεί σε λογικά επίπεδα το ρεζερβουάρ μπορεί να δώσει αρκετές δεκάδες βολές για σκοποβολη και λογικό κυνήγι. Η λογική ισχύς στην περίπτωση αυτή είναι κάπου ανάμεσα στα 12 και 20 ποδόλιβρα.

Οι ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις του κοντακιού το κάνουν φτηνό στην κατασκευή και στην εφαρμογή στο όπλο. Ενας παντογράφος μπορεί να φτιάξει δεκάδες τέτοια κοντάκι σε μια ώρα.

Η κάννη του όπλου βιδώνει στην βάση ή μπορεί να στηρίζεται με άλλα μέσα, πχ εγκάρσια βίδα στήριξης. Αυτή η απλή σύνδεση κάννης σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να προσφέρεται σε όλα τα διαμετρήματα αεροβόλου, από 4,5 έως 6,35 χιλιοστά καθώς και με πρόσθετες κάννες.

Σίγουρ η γραμμή του Giffard αποτελεί μιαν απόκλιση από την σύγχρονη παραγωγή με τα περογκώδη αεροβόλα που μοιάζουν με διαστημικά όπλα από την ταινία Star Wars. Ομως όταν ψάχνεις να βρεις έναν χώρο στην αγορά ψάχνες για τις περιοχές που οι άλλοι έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτες. Επιπλέον η γραμμή του Giffard, αν και παλιά, είναι κατανοητή στον μέσο αεροβολά. Η διάταξη δεν διαφέρει πολύ από τα περισσότερα σύγχρονα αεροβόλα που έχουν το ρεζερβουάρ κάτω από την κάννη και έναν κεντρικό κορμό όπου στηρίζονται όλα τα περιφερειακά συστήματα.

Θα έχει επιτυχία; Αν το μάρκετινγκ είναι σωστό να, θα έχει επιτυχία. Αλλωστε οι τιμές που πιάνουν τα Giffard στις δημοπρασίες δείχνουν ότι είναι ένα επιθυμιτό αντικείμενο για πολλούς.

Να μια ακόμη ευκαιρία για την ΕΒΟ να ασχοληθεί με “πολιτικά” όπλα, αν θέλει βέβαια, μην την ζορίσουμε κιόλας την υπόθεση!

Leave a Reply