ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΙΑ ΙΣΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Τα κουτάβια είναι όλα γλυκούλια, αυτό το μικρό θα γίνει ένα ενήλικο πόιντερ που θέλει τρέξιμο μερικά χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Μεγάλο πρέσσινγκ βλέπουμε τώρα τελευταία εναντίον της επιλογής καθαρόαιμων σκύλων και παράλληλες προτροπές για την “υιοθεσία” αδέσποτων. Τι συμβαίνει;

Πρώτο σημείο: καθαροαιμαία ίσον προβλεψιμότητα. Ολα τα κουτάβια είναι χαριτωμένα, όμως το χαριτωμένο κουτάβι Ελληνικού Ποιμενικού θα εξελιχθεί σε ένα ενήλικο που ζυγίζει 60 κιλά και έχει μεγάλες απαιτήσεις χώρου. Αν αυτό το ξέρει ο υποψήφιος κάτοχος που ζει σε διαμέρισμα τότε μάλλον θα αποφύγει τον ΕΠ, όπως θα αποφύγει και το Τζακ Ράσσελ που αν και μικρόσωμο απαιτεί εντατική δραστηριότητα, άρα χώρο, για να μην γίνει επιθετικό και ανεξέλεγκτο. Επιπλέον η καθαρόαιμη εκτροφή πληροφορεί εκ των προτέρων για το προσδόκιμο ζωής, ευαισθησίες και ειδικές απαιτήσεις των φυλών.

Αυτοί που έχουν μάθει αρκετά για σκυλιά και κατανοούν την αξία της καθαροαιμίας είναι λίγοι. Πάντα ήταν λίγοι, πάντα θα είναι. Δεν αποτελούν δηλαδή μάζα, δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, δεν είναι αρκετά μεγάλο “Target Group” που λένε οι οικονομολόγοι και οι διευθυντές πωλήσεων. Αυτό συμβαίνει σε όλα όσα υπόκεινται στο μάρκετινγκ. Οι πραγματικοί γνώστες γίνονται απαιτητικοί αγοραστές και αποτελούν την μειοψηφία. Δεν ποντάρεις στην μειοψηφία για να βγάλεις χρήμα.

Η μαζική αγορά είναι στους πολλούς που θα πειστούν ότι η “υιοθεσία” (τουλάχιστον στα ξένα έχου τον όρο adopt που δεν σχετίζεται με εξ΄αίματος συγγενή όπως ο υιός) είναι ηθικά επιβεβλημένη και κοινωνικά θετική πράξη. Εξ ου και η παγκόσμια κίνηση για την “υιοθεσία” ημίαιμων ζώων. Με αυτή την τακτική πολλοί πείθονται να επωμιστούν την συντήρηση ενός ζώου συντροφιάς, και για να είμαστε πιο σαφείς, ενος σκύλου ή γάτου, όχι ψαριού, πουλιού ή ερπετού. Ετσι για μια δεκαετία τουλάχιστον θα επιλέγουν την εύκολη λύση, την αγορά έτοιμης τροφής. Γίνονται ένα μεγάλο Target Group. Οι μανιώδεις κυνόφιλοι που μαγειρεύουν την τροφή των ζώων τους είναι μια εμπορικά ασήμαντη μειοψηφία άλλωστε.

Αυτός ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασιας ζυγίζει όσο ένας μέτριος άντρας, έχει δύναμη ανάλογη με το μέγεθος του, συγκρίνετε το μέγεθος με τον κυναγωγό του. Κουτάβι ήταν σκέτη γλύκα.

Κυνική προσέγγιση όμως ακριβής. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η αγορά έτοιμης τροφής για γάτους και σκύλους συμπυκνώνεται σε δύο γιγάντιες πολυεθνικές. Εξαγοράζουν εταιρείες που έφτιαξαν όνομα στην αγορά, διατηρούν την παλιά και γνωστή εμπορική ονομασία των προϊόντων. Παράλληλα έχουμε μια πρωτοφανή πίεση για την “υιοθεσία” ημίαιμων ζώων, μια συνειδητή πίεση για την εξάπλωση της ζωοφιλίας, πάντα προς τα δύο είδη “συντροφιάς” τους γάτους και σκύλους, όχι άλλα είδη που είναι πιο απαιτητικά και μπελαλίδικα στην διατήρηση.

Επίσης βλέπουμε την εμφάνιση σελίδων και εκπομπών ζωοφιλίας στα γενικά μέσα ενημέρωσης, την καθιέρωση θέσεων συντακτών για τον σκοπό αυτό. Πράγματι, παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν παχυλά Budget διαφήμισης από τους δύο κολοσσούς γιατί δεν είχαμε στήλες και εκπομπές δίλεπτες για τα ζώα; Τι έγινε και ξαφνικά γίναμε τόσο ζωόφιλοι;

Πως αποκτήσαμε ειδικό νόμο για τα ζώα συντροφιάς που προβλέπει εξοντωτικά διοικητικά πρόστημα για όποιον κακομεταχειρίζεται ζώα συντροφιάς, δηλαδή σκύλους και γάτους; Ο ίδιος νόμoς δεν ορίζει καμία προστασία όταν αυτά τα δύο ζωικά είδη επιτίθενται, λόγω αμέλειας του ιδιοκτήτη, σε άλλα οικόσιτα ζώα. Τρανό παράδειγμα ο φόνος δεκάδων κοτόπουλων από σκύλο που ξέφυγε από την αυλή του ιδιοκτήτη και μπήκε σε αυλή γείτονα. Ο κάτοχος των κοτόπουλων, μετά από πολλά παρόμοια συμβάντα εκτέλεσε τον σκύλο και του καταλογίστηκε το πρόστιμο. Για τον κάτοχο του σκύλου δεν έγινε καμία ανάλογη διοικητική ή δικαστική πράξη.

Τα κοτόπουλα σπάνια αγοράζονται από οικονομικά σημαντικό Target Group.

Πρόσφατα αναρτήθηκε σελίδα με τις ζωοφιλικές ενέργειες μιας από τις δύο μεγάλες πολυεθνικές. Περιγράφει πως υποστηρίζει την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων. Πως δωρίζει τόνους τρόφιμα σε καταφύγια. Πως διοργανώνει ημερίδες επαφής υποψηφίων υιοθετητών με ζώα από καταφύγια. Προς θεού! Δεν είναι καμπάνια προς άγρα πελατών! Είναι καμπάνια γνωριμίας νέων συντρόφων. Μην τα ισοπεδώνετε όλα με σκέψεις για το κέρδος!

Ασχετο- σε μια παλιά υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο στην Αγγλία ο δικαστής είπε “η φιλανθρωπία δεν έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας εμπορικής εταιρείας” και εξήγησε ότι οι εταιρείες φτιάχνονται για εμπορική δραστηριότητα. Αυτή είναι η νομική τους φύση.