ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΛΕΣ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ!

ΚΑΛΗ ΤΟΥΦΕΚΙΑ; Οντως είναι για τον κάτοχο του συγκεκριμένου όπλου. Ρίχτηκε στα 35 μέτρα με σκάγια Νο 7, έχει απόλυτη σύμπτωση με το σημείο πρότασης (όχι σκόπευσης!) κατά την επώμιση και είναι ότι πρέπει για το είδος κυνηγίου που κάνει ο κάτοχος του όπλου. Χωρίς βολή στον πίνακα δεν θα διαπιστώνονταν τα παραπάνω.

Και πως το ξέρει ο κύριος που αναφέρει αυτή την ιδιότητα του λειόκαννου του;

Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Πραγματικά ενδιαφέρει εμένα και πολλούς άλλους. Ρωτάται λοιπόν ο κύριος που αναφέρει αυτή την ιδιότητα του όπλου του: έχει ρίξει σε πίνακα, ή σε χαρτί έστω; Εχει φωτογραφίσει καμιά από αυτές τις καλές τουφεκιές ή έχει πάρει μια φωτογραφία με το κινητό του από τον πίνακα;

Αντί απάντηση εισπράττεις ένα βλέμμα που φαίνεται να λέει: “καλά, χαζός είσαι; Ξέρω να διακρίνω τις τουφεκιές χωρίς βολές στον πίνακα, όπως όλος ο κόσμος!”

Είχαμε μια τέτοια συζήτηση πριν μερικές μέρες και πάντα μένω έκπληκτος με την ευκολία που μερικοί συνάδελφοι μπορούν και κρίνουν την βλητική ποιότητα μιας βολής που δεν έχουν δει στον πίνακα. Προσπαθώ να εκμαιεύσω τι ακριβώς εννοούν χωρίς να δίνω λαβή για διαφωνία. Θέτω τα ερωτήματα σιγά σιγά για να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται όταν ρίχνουν και πως καταλήγουν στο συμπέρασμα, χωρίς οπτική τεκμηρίωση πάντα, ότι το Α τουφέκι βγάζει καλύτερη τουφεκιά από το Β τουφέκι.

Σιγά σιγά, ερώτηση με ερώτηση, βγαίνει το συμπέρασμα ότι συγκρίνουν ανόμοια όπλα από την άποψη ζυγίσματος και εφαρμογής στο σώμα τους. Αυτό που λένε είναι ότι με το Α ευστοχούν περισσότερο από ότι με το Β. Η εκλογίκευση τους δεν περιλαμβάνει την πιθανότητα το ένα όπλο να βοηθά την σκοπευτική τους απόδοση περισσότερο από το άλλο. Κατανοητό αυτό, αφού στην κυνηγετική μας παράδοση η σκοπευτική επάρκεια σπάνια αναφέρεται ως παράγοντας επιτυχίας. Συνήθως όλα φορτώνονται στην ποιότητα του φυσιγγίου, του όπλου, του καιρού ή όλων των παραπάνω συνδυασμένων.

Η βλητική επιστήμη είναι αμείλικτη όμως! Χρειάζονται πολλές βολές, στον πίνακα, και ανάλυση της κάθε βολής καθώς και του συνόλου για να βγει κάποιο στατιστικά βάσιμο συμπέρασμα για την απόδοση κάποιας κάννης. Κάννης και όχι όπλου. Είναι ευνόητο ότι η αόρατη βολή στον αέρα δεν προσφέρει τα ίδια συμπεράσματα.

Επίσης η σκοπευτική εμπειρία δείχνει ότι είναι απόλυτα πιθανό να ευστοχεί κανείς με ένα όπλο που βγάζει αποδειγμένα κακιές τουφεκιές και να αστοχεί με ένα που βγάζει άριστες τουφεκιές. Πως; Απλά λόγω μέτρων και εφαρμογής στο σώμα μέτρα και τρόπο σκόπευσης του σκοπευτή.

Αυτή η Breda Altair βγάζει καλές τουφεκιές, όπως όλες οι καραμπίνες της ίδιας οικογένειας- 302, Β80, η συγκεκριμένη όμως για τον κάτοχο της βγάζει ακόμα καλύτερες. Ο κάτοχος της είναι επώνυμος παράγοντας του χώρου των ΜΜΕ, ενθουσιώδης σκοπευτής του Σκητ και μανιώδης κυνηγός που έψαξε το θέμα μέτρων και κατέληξε σε αυτά τα μέτρα και αυτό το ιδιότροπο σχήμα κοντακιού που τον βολεύει άψογα. Παρατηρείστε τη λαβή με σαγρέ αντί ψάθα, την ράχη Μόντε Κάρλο, το ανατομικό χείλος γύρω από τη λαβή, όλα δικής του επιννόησης μετά από πολύχρονη πείρα.

Αν δεν πιστεύετε στην επίδραση των μέτρων κάνετε ένα απλό πείραμα. Σε ένα όπλο που ξέρετε ότι “βγάζει καλές τουφεκιές” αλλάξτε προσωρινά τα μέτρα κοντακιού. Προσθέστε ή αφαιρέστε ένα εκατοστό μήκους του κοντακιού, προσθέστε ή αφαιρέστε πέντε χιλιοστά ύψους της ράχης, ρίξτε και τα λέμε! Αν δεν θέλετε να προβείτε σε τόσο δραστικές, έστω και προσωρινές αλλαγές, απλά βάλτε ένα ψηλό στόχαστρο, ας πούμε δέκα χιλιοστά πιο ψηλό από αυτό που έχει τώρα η κάννη σας. Και ρίξτε μερικές βολές. Θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που μια τόσο μικρή αλλαγή φέρνει στην ευστοχία σας αφού με το ψηλότερο στόχαστρο το όπλο τώρα χαμηλοτουφεκάει. Βλητικά δεν άλλαξε τίποτε, σκοπευτικά έχουν ανατραπεί τα πάντα.

Δεν υπάρχει πρόθεση ειρωνείας ή κριτικής στην γενική τάση για διάγνωση της “καλής τουφεκιάς”. Απλά υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι βλητικά τα σύγχρονα όπλα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Η διαφορά που παρατηρείται έχει περισσότερες πιθανότητες να οφείλεται σε κάποια σύμπτωση μέτρων παρά σε βλητικούς παράγοντες.

Αν λοιπόν σας τύχει ένα όπλο που σας ενθουσιάζει με τις “τουφεκιές” του μην αμελήσετε να του πάρετε τα μέτρα. Αυτά μάλλον είναι ο παράγοντας επιτυχίας και όχι η βλητική του απόδοση. Εχοντας τα μέτρα καταγραμμένα θα μπορείτε να βρείτε στο μέλλον άλλα όπλα που θα σας δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα μέτρα του όπλου είναι:

Μήκος: από τη σκανδάλη στο κέντρο του πέλματος.

Γωνία πέλματος προς τον σκοπευτικό άξονα: ο πιο εύκολος τρόπος εντοπισμού είναι με μέτρημα του μήκους από τη σκανδάλη στη φτέρνα και στη μύτη του πέλματος.

Κάθετη κλίση: η απόσταση από τη νοητή σκοπευτική ευθεία, (δηλαδή προέκταση της ρίγας προς τα πίσω) και την ράχη του κοντακιού σε δύο σημεία, μπροστά στο χτένι και πίσω στη φτέρνα του κοντακιού.

Οριζόντια κλίση: η απόκλιση δεξιά ή αριστερά του κοντακιού από την νοητή σκοπευτική ευθεία.

Λεπτομέρειες: όπως το πάχος της λαβής, επιφάνεια πέλματος, πάχος πάπιας κλπ μετρούν επίσης στην γενικότερη εκτίμηση του είδους του συστήματος κοντακιού που βολεύει τον χειριστή και αποτελούν μέρος της ευρύτερης έννοιας “μέτρα”.