KING COBRA, ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Το αεροβόλο που απεικονίζεται εδώ έχει κυριολεκτικά όλες τις βελτιώσεις που έχει επινοήσει κατά καιρούς ο Γιώργος Γκουτής συν όλα τα συμβατικά μέσα βελτίωσης που ενδείκνυνται για αεροβόλα γενικά. Ξεκίνησε ως ένα κανονικό Weihrauch 97 αλλά έχει περάσει σε άλλο επίπεδο απόδοσης και ποιότητας.

Να πάμε με τα όσα έχει επινοήσει ο Γιώργος Γκουτής. Το πρώτο είναι το σύστημα Μανγκούστα που επιτρέπει την ελεύθερη περιστροφή του ελατηρίου, άρα αποσβαίνει τους κραδασμούς του ελατηρίου, το γνωστό Twang. Επιπλέον το ελατήριο έχει και Top Hat, που δεν χρειάζεται σε ένα σύστημα Μανγκούστα, αλλά μπήκε και έτσι πραγματική εκμηδενίζεται κάθε δόνηση ελατηρίου.

Σύστημα απόσβεσης στρέψης ελατηρίου Mangusta

Ο κύλινδρος και το πιστόνι έχουν ένθετα κεντραρίσματος Lasa Glide, το ελατήριο έχει νέο οδηγό και νέο Top Hat.

Το πιστόνι είναι δουλεμένο εξ αρχής, όπως δουλεμένος είναι και ο κύλινδρος. Και τα δύο αυτά τμήματα φέρουν σύστημα κεντρικής ευθυγράμμισης Lasa Glide. Η βελτίωση αυτή κρατά πιστόνι και κύλινδρο ομόκεντρα και κεντραρισμένα μέσα στον κύλινδρο του αεροβόλου, και βέβαια ευθυγραμμισμένα με την κάννη.

Το πιστόνι έχει κάποια μυστικά που επινόησε ο Γιώργος και δεν θα τα αναφέρω. Επίσης έχει κεφαλή σχεδίασης και κατασκευής του Γιώργου.

Ο μηχανισμός σκανδάλης έχει λειανθεί και έχει δουλευτεί σε κάθε του σημείο. Στόχος είναι μια ξερή αίσθηση σκανδάλης που να θυμίζει σκοπευτικό αεροβόλο Ολυμπιακών προδιαγραφών, και αυτό κάνει.

Ο μηχανισμός σκανδάλης μετά τη λείανση.

Εχοντας δουλευτεί σε κάθε σημείο, το αεροβόλο παρουσιάζει βελτιώσεις που είναι πολλές, πάρα πολλές και αδύνατο να καταγραφούν μια προς μια. Για παράδειγμα, το σύστημα ασφαλείας ANTITRAP, που προστατεύει από τυχόν τυχαίο βίαιο κλείσιμο του ελατηρίου είναι μοναδικό σε αυτό το αεροβόλο. Οπως μοναδικό είναι και το κλείδωμα του μοχλού όπλισης κάτω από την κάννη, το περίβλημα ΒΑΚΑΝ της κάννης και πολλά άλλα.

Το κοντάκι είναι το λαμινέ της Weihrauch αλλά δουλεύτηκε στο χέρι και φινιρίστικε με λάδι.

Πως δουλεύει ένα αεροβόλο με τόσα πολλά συστήματα βελτίωσης της βολής και της αίσθησης χρήσης;

Με μια λέξη: τέλεια!

Ερριξα μερικές δεκάδες βλήματα, λόγω πίεσης χρόνου. Η σκανδάλη είναι παρόμοια με την σκανδάλη του σκοπευτικού μου πιστολιου Pardini P10. Η βολή είναι εντελώς “ξερή” χωρίς ίχνος κουδουνίσματος από το ελατήριο. Η αίσθηση της βολής είναι αυτή ενός ισχυρού προσυμπιεσμένου αεροβόλου και όχι ενός αεροβόλου ελατηρίου. Η όπλιση είναι ομαλή, ο μοχλός δουλεύει σαν μετάξι. Αν και το αεροβόλο βγάζει αρκετές ποδολίβρες, η όπλιση δεν είναι εξαντλητική, θα μπορούσα να ρίχνω όλη μέρα χωρίς να με εξαντλήσει η προσπάθεια όπλισης.

Τα αποτελέσματα είναι μετρημένα!

Προβληματίστηκα κατά πόσο θα έπρεπε να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες με τις πατέντες του Γιώργου Γκουτή. Τελικά αποφάσια να τις αναρτήσω σκεπτόμενος ότι οι σοβαροί μηχανικοί αεροβόλων έχουν τις δικές τους πατέντες και δεν χρειάζεται να αντιγράψουν.

Οι αντιγραφείς θα αντιγράψουν την ιδέα, αλλά δεν θα έχουν την όρεξη, και ενδεχομένως την γνώση και την ικανότητα, για να πιάσουν το επιθυμιτό αποτέλεσμα. Δεν θα διστάσουν βέβαια να πουλήσουν την ιδέα σε κάποιον άμοιρο πελάτη ως δική τους. Για αυτό υπάρχει το πολύ παλιό ρητό Caveat Emptor, ας προσέχει ο πελάτης.