ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 488

AUBREY

Θα ήθελα να μου πείτε λεπτομέρειες γι’ αυτό το όπλο, αν γνωρίζετε αν είναι συλλεκτικό γιατί είδα ότι αυτή η αμερικάνικη βιοτεχνία λειτούργησε από το 1906 έως το 1916, και περίπου αν γνωρίζετε την αξία του που κυμαίνεται.
Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σπάνια συναντάμε ένα τόσο κακοποιημένο όπλο! Μου θυμίζει έναν παλιό οπλουργό της Αθήνας, δεν θα αναφέρω όνομα γιατί δεν ζει πια ο άνθρωπος, που εφάρμοζε ένα εντελώς δικό του και εντελώς παράξενο σκεπτικό: πίστευε ότι αν αφαιρουσε το σκάλισμα και τις σφραγίδες από ένα όπλο, και αν του φορούσε κάννες από άλλο όπλο τότε το έκανε “χειροποίητο”. Το μαγαζί ήταν γεμάτο από υπερβολικά λειασμένα αμερικανικά δίκαννα, L. C. Smith, Parker, Fox και άλλα τελειωμένα σύμφωνα με την δική του ερμηνεία του “χειροποίητου”.

Κάποιος λείανε το σκάλισμα μέχρις τελικής εξαφάνισης από το Aubrey σας, και προχώρησε και σε άλλες αυθαιρεσίες. Αν δεν γίνονταν αυτά τα αχρείαστα πράγματα θα είχε συλλεκτική αξία. Τώρα είναι αμφίβολο αν μένει κάτι που μπορεί να το σώζει ως Aubrey.

FRANCOTTE

Καλησπέρα έχω στην κατοχή μου ένα δικαννο francotte οικογενειακό κειμήλιο τρείς γενιές πίσω. Δεν μπορώ να διαβάσω καλά το μοντέλο του όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Κάθε πληροφορία θα μου φανεί χρήσιμη. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται ο μηχανισμός και έτσι δεν μπορεί να φανεί αν είναι μοντέλο με ολόκληρες ή μισές φωτιές, βασικότατο στοιχείο στην εκτίμηση, και αν έχει απλούς ή αυτομάτους εξολκείς, κοντάκι αγγλέ ή πιστολέ και άλλα χαρακτηριστικά.

Τα όπλα Francotte έβγαιναν σε μια μεγάλη γκάμα ποιότητας, από σχεδικά μέτρια μέχρι ύψιστης ποιότητας χειροποίητα.

686 ESSENTIAL

Ο πυροδοτικός μηχανισμός του Essential είναι όμοιος με αυτόν του 686 και 687

Το προσωπικό σουπερποζέ του πρώτην διευθυντή παραγωγής της Holland and Holland, του Ρίτσαρντ Κασελτον, ξεκίνησε ως ένα απλό Essential.

Κυριε Νικήτα, καλησπέρα , αγόρασα πρόσφατα ένα όπλο berreta το 686 s essential 28 inτzes πολυτσοκ, μακνουμ με αυτοματους εξωλκεις και με αυλους 18,3 και στις δύο κάννες , full κυνηγετικο. Το πήρα στον οπλουργο για να το ελέγξω πριν το αγοράσω και μου ειπεν ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση , συγκεκριμενα σχεδόν αδουλευτο. Στην πορεία έμαθα ότι το όπλο είναι του 1995 και πλέον αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει και προβληματιστηκα αν θα μπορώ να βρισκω ανταλλακτικά σε περίπτωση που χαλάσει; ο οπλουργος μου, μου ειπεν να μην ανησυχώ και μου ανέφερε ότι ταιριάζουν ανταλλακτικά και από το 692 σίγουρα και μπορεί και από αλλά berreta αν χρειαστώ κάτι. Θα ήθελα την γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι γνώστες, και ειδικά οι γνώστες των Beretta, τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στο μοντέλο Essential. Είναι μεν το απλούστερο μοντέλο της σειράς 686, είναι όμως και το πιο ανθεκτικό και το πιο αξιόπιστο ακριβώς επειδή είναι απλό.

Τα εσωτερικά τμήματα του Essential είναι τα ίδια ακριβώς με τα τμήματα των μοντέλων 686 και 687 άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ανταλλακτικών. Θα δείτε και στην φωτογραφία ότι πρόκειται για όμοιο μηχανισμό με αυτά τα μοντέλα.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΝΩ ΡΙΓΑΣ

Θέλω τη γνώμη σας για το αν είναι σωστό και ασφαλές να γίνει αφαίρεση πάνω ρίγας σε ισπανικό δίκανο ποζέ laurona.Το όπλο έχει συνολικό βάρος 3.350kg με 66cm κάνες 1470kg.Το έχω για κυνήγια φέρμας και θέλω καλύτερο ζύγισμα.Αυτή η βαφή της laurona επιτρέπει επεμβάσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Laurona έβαφε τις κάννες των ποζέ της με μαύρη χρωμίωση. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην Ελλάδα συνεργείο που μπορεί να αναλάβει μαύρη χρωμίωση. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ολική αποχρωμίωση το όπλο και συμβατική βαφή όταν βγει η ρίγα.

Επίσης δεν γνωρίζω το είδος συγκόλλησης της ρίγας. Μερικές κολλήσεις πχ καλάι είναι μαλακές και βγαίνουν εύκολα. Μερικές, όπως η ασημοκόλληση γίνονται σε ψηλες θερμοκρασίες και δεν ξεκολλούν εύκολα. Αυτά θα πρέπει να τα κρίνει οπλουργός αφου δει τις κάννες από κοντά.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΣΟΚ

Χαίρεται κύριε Νικήτα,επειδή υπάρχει σύνχηση με τα τσοκ βγάλε βάλε,και στο βάλτο είναι πιο κουραστικό.πειτε μου παρακαλώ το ιδανικό τσοκαρισμα για ένα ποζε και σε καραμπίνα αντίστοιχα.. για να μειώσω το μπελά αυτόν.ευχαριστω για τις πληροφοριες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε άρθρο των δασκάλων σκοποβολής Gil και Vicky Ash λέγεται ότι το πιο χρήσιμο τσοκάρισμα είναι το μισό τσοκ, δηλαδή τρία άστρα. Ανοίγει στα 25 μέτρα και διατηρεί την αποτελεσματικότητα του μέχρι τα 40 μέτρα.

Εχοντας υπόψη ότι μας έρχονται τα ατσάλινα σκάγια, το μισό τσοκ με ατσάλινα ισοδυναμεί με φουλ τσοκ με μολυβένια.

Στο ποζέ, αν υποθέσουμε ότι το μισό τσοκ, τα τρία άστρα, είναι το κλείστο μας τσοκάρισμα, το ανοικτό τσοκ στην πρώτη κάννη, δηλαδή την κάτω κάννη, θα είναι ο βελτιωμένος κύλινδρος, τα τέσσερα άστρα.

FRANCHI

Εχω την FRANCHI FAST και μου εσπασε η ”παπια”. Που μπορω ν αγορασω ανταλακτικο (νομζω ταιριαζει και απο Beretta), και ποσο περιπου στιχιζει?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν πουλάμε και δεν εμπορευόμαστε όπλα ή άλλα αντικείμενα. Ενα τηλεφώνημα στην αντιπροσωπεία θα δώσει λύση.

ΒΑΦΗ ΚΑΝΝΗΣ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα,ευχαριστούμε πολύ για τη πολύτιμη βοήθεια σας.εχω ένα δίκανο που οι ρίγες είναι κολλημένες με καλαι,ποια βαφή πρέπει να επιλέξω για τις Κάνες? Και που θα απευθυνθώ? Ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μόνη βαφή που δεν επηρεάζει την κόλληση με καλάι είναι η αργή βαφή. Τέτοια βαφή κάνει το οπλουργείο Ηφαιστος, τηλέφωνο 210 6445581.

ΠΟΖΕ DAFFINI

Καλημέρα σας κύριε Νικήτα. Έχω στην κατοχή μου ένα super pose libero dafini 71 πόντους κάνη σε πάρα πολύ καλή κατάσταση,με σταθερα τσοκαρισματα 1* 3*. Θα ήθελα να σάς κάνω δύο ερωτήσεις. 1 ερώτηση είναι η εξής θα ήθελα να μου πείτε τι μονοβολα, και τι εννιαβολα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με στο όπλο μου ,και πόσα γραμμάρια. 2 ερώτηση μεταναστών κατοχή μου σε πολυ καλή κατάσταση φυσίγγια beretta 34και 36 γραμμάρια. Αυτό πού θα ήθελα να σάς ρωτήσω είναι ότι τα 34 γραμμάρια έχουν 650bar και τα 36 680bar,ανοίγοντας όμως τα 36γραμμάρια τα φυσίγγια γράφουν 1020 bar! Τι ακριβώς συμβαίνει; μπορώ να τα ρίξω η οχι; μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά οι650 με τις 680 πιέσεις; θα έχω θέμα με το οπλο μου;. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, και νείστε πάντα καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μερικά φυσίγγια με κάλυκα 70 χιλιοστών παράγουν πιέσεις μάγκνουμ. Για αυτό το λόγο η Διεθνής Ενωση Τραπεζών Δοκιμών (CIP) επιβάλλει να αναγράφεται στον κάλυκα, η αυξημένη πίεση που παραγουν αυτά τα φυσίγγια.

Πρόκειται για φύσιγγια που αποτελούν εξαίρεση. Τα φυσίγγια 70 χιλιοστών παράγουν μέχρι 740 bar, και τα περισσότερα είναι γύρω στα 650 bar. Εφόσον τα φυσίγγια που ρίχνετε είναι μέσα σε αυτά τα όρια, δηλαδή κάτω από 740 bar τότε είστε ασφαλης.

Τα μονόβολα θα πρέπει να είναι μολυβένια, τύπου Foaster ή Gualandi, που είναι τα πιο κοινά σχήματα μονόβολου. Δεν πρέπει να ρίξετε μονόβολα που έχουν πυρήνα από σκληρό μέταλλο, πχ σίδερο ή ορείχαλκο.

ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ

Κύριε Κυπρίδιμε θα ήθελα να με καθοδηγήσετε σχετικά με την περαιτέρω εκμετάλλευση παλαιών (σε σημείο οξείδωσης του πάφυλα) φυσιγγίων. Πρόσφατα έγινα αποδέκτης μεγάλης ποσότητας παλαιάς κατασκευής (πέραν τις τριακονταετίας) εργοστασιακών φυσιγγίων καθώς και μικρότερης ποσότητας φυσιγγίων ιδιογόμωσης. Τα φυσίγγια άνηκαν σε θανόντα συγγενικό μου πρόσωπο (παλαιό και μερακλή κυνηγό) και φυλάσσονταν σε ντουλάπα υπνοδωματίου χωρίς έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές. Τα εργοστασιακά (διαφόρων ελληνικών εταιρειών) φυσίγγια που ήταν αποθηκευμένα στα κουτιά τους δεν παρουσιάζουν εξωτερικά το παραμικρό στοιχείο διόγκωσης ή οξείδωσης. Υπάρχει όμως μία μεγάλη ποσότητα φυσιγγίων που φυλάσσονταν σε χαρτινα κουτιά συσκευασίας τα οποία παρουσιάζουν οξειδώσεις στον πάφυλά τους (μερικά και στα καψύλιά τους) καθώς και παραμορφώσεις στο πλαστικό κέλυφος του κάλυκα και στο ρέλιασμα (κυρίως αυτά που είναι κλεισμένα με χαρτόνι λόγω ιδιογόμωσης). Ως εκ τούτου αυτά τα φυσίγγια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω επικινδυνότητας. Δεδομένου πως δεν μπορώ να απλώς να τα πετάξω σε κάδο ανακύκλωσης λόγω του κινδύνου προκλήσεως ατυχήματος που ελοχεύει, σκέφτηκα να τα ανοίξω για να συλλέξω την ποσότητα σκαγιών που περιέχουν καθώς και την πυρίτιδα. Τα σκάγια εφόσον διατηρούν την σφαιρικότητά τους μπορώ να τα χρησιμοποιησω μελλοντικά για γέμισμα νέων φυσιγγίων; Την παλαιά και αμφιβόλου ποιότητας πυρίτιδα (κυριως JK-6 και MB-32 ) πώς μπορώ να την εκμεταλλευτώ; Απλώς την πετάω; Οι ανοιγμένοι κάλυκες με τα ενσωματωμένα καψύλια μπορούν να πεταχτούν σε κάδο ανακύκλωσης; Τα φυσίγγια που βρίσκονται σε καλή μακροσκοπικά κατάσταση στα κουτία τους (εργοστασιακά και ιδιογόμωσης) μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στο κυνήγι; Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν αυξημένες πιέσεις; Να τα δοκιμάσω πρώτα με όπλο δοκιμασμένο για magnum φυσιγγια για περισσότερη ασφάλεια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας και συγνώμη για τις πολλές απορίες…

Με εκτίμηση
Θ. Δαλιάνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα να κρατήσετε τα εργοστασιακά και να αχρηστεύσετε τα ιδιογομωμένα.

Το σχέδιο σας είναι σωστό, δηλαδή να κόψετε τους κάλυκες, να κρατήσετε τα σκάγια, να ανακυκλώσετε τα πλαστικά και να αχρηστεύσετε πυρίτιδα και καψύλλια. Η πυρίτιδα αχρηστεύεται με νερό και πετιέται στην αποχέτευση. Τα καψύλλια αχρηστεύονται με ορυκτέλαιο.

Εφόσον τα εργοστασιακά φυσίγγια διατηρήθηκαν σε σταθερές θερμοκρασίες και υγρασία είναι ασφαλή. Οι ιδογομώσεις είναι άλλο θέμα, είναι άγνωστη η μέθοδος γόμωσης και απρόβλεπτες οι πιέσεις που θα παράξουν και καλό είναι να μην ρίχθούν.