ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ ΜΡ18, ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ;

facs0035

Η φωτό είναι από το προσωπικό μου ΙΖ18, όπως λεγόταν μέχρι πρόσφατα το ΜΡ18, κατά την διαδικασία διασκευής σε απόλυτα εξατομικευμένο προσωπικό κυνηγετικό όπλο.

ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΔΗΜΕ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ BAIKAL MP18. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΜΕ ΡΙΓΑ Ή ΧΩΡΙΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι είναι καλή επιλογή, ίσως η καλύτερη και αυτό για τους λόγους που ακολουθούν.

Είναι στιβαρή κατασκευή, φτηνή, άρα επιδέχεται εύκολες μετατροπές στα μέτρα του κοντακιού. Τα μέτρα του κοντακιού είναι το πιο σημαντικό σημείο επέμβασης σε ένα λειόκαννο κυνηγετικό όπλο. Εχοντας κοντάκι από φτηνή οξυά το ΜΡ18 επιτρέπει επεμβάσεις χωρίς κανένα οίκτο για την καλή καρυδιά ή το κόστος.

Οπως είπε ένας δάσκαλος της σκοποβολής, ο Λάζλο Αντάλ, αναφερόμενος σε ένα άλλο άθλημα όπου η λαβή είναι ζωτικής σημασίας τόνισε: “να είστε αμείλικτοι με τις λαβές σας”. Θα έλεγα ότι το ίδιο ισχύει στο κοντάκι του λειόκαννου.

Το μονόκαννο όπλο έχει στιβαρή κάννη, χωρίς κολλήσεις και άλλα λεπτεπίλεπτα σημεία. Για αυτό είναι καλύτερη η επιλογή του μοντέλου χωρίς ρίγα, για να διατηρηθεί αυτή η σκληροτράχειλη φύση του όπλου και η απλότητα κατασκευής.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟΥ

Με ένα φυσίγγι στη θαλάμη ο κυνηγός, νέος ή παλιός αλλά περισσότερο ο νέος, αποφεύγει το άγχος της τρίτης τουφεκιάς. Επικεντρώνεται σε ότι είναι να γίνει με την πρώτη και έτσι καλλιεργεί την σωστή σκοπευτική τεχνική που βασίζεται στην αρχή ότι η κάθε βολή είναι εξίσου σημαντική.

Με μια κάννη είναι πιο εύκολη η συγκέντρωση στην σκοπευτική εικόνα.

Η συνολική κατασκευή των μονόκαννων, και ειδικά του ΜΡ18, είναι πιο ανθεκτική και πιο απλή, άρα και πιο εύκολη στην οποια επισκευή ή διασκευή, από άλλους τύπους όπλων.

ΤΑ ΚΑΤΑ

Χάνεται η απόλαυση του ντουμπλέ.

Το όπλο είναι ελαφρύ και με βαριά φυσίγγια θα κλωτσά ανάλογα έντονα. Ομως με κατάλληλα φυσίγγια και σωστά διαμορφωμένο κοντάκι το κλώτσημα μετριάζεται σε απόλυτα ανεκτά επίπεδα.

Ο ανώριμος χαρακτήρας που αναζητά κοινωνική αναγνώριση και στάτους μέσα από το όπλο του θα νιώθει ανασφάλεια κρατώνας ένα φτηνό και ταπεινό ΜΡ18.

Εν κατακλείδι, ναι, το ΜΡ18 είναι κατάλληλο και μπορεί να γίνει ακόμη πιο κατάλληλο, ίσως και ιδανικό αν ο κάτοχος του κατανοεί τα όρια του μονόκαννου και έχει την οξυδέρκεια να εκμεταλλευτεί τα προτερήματα του.

Leave a Reply