ΤΟ 16αρι ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ;

Dickson 16άρι. Οι κάννες στον καθρέφτη έχουν διάμετρο 26 χιλιοστά, δηλαδή δύο χιλιοστά μικρότερες από το 12άρι, όμως αυτή η διαφορά είναι αρκετή για να ισορροπήσει οπτικά το όπλο και να είναι πιο βολικό στα χέρια.

Το διαμέτρημα 16 είναι μια σκιά στο στερέωμα των διαμετρημάτων. Σπάνια το συναντάμε και σπανιότερα το αγοράζουμε. Ομως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Σε μερικά μέρη του κόσμου, όπως την Ανατολική Ευρώπη, Νότιο Αμερική και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ κάποτε η λέξη “λειόκαννο” ήταν συνώνυμη με το διαμέτρημα 16. Τότε, προπολεμικά, το 16άρι ήταν το στάνταρ σε αυτά τα μέρη και το 12 ήταν ο φτωχός συγγενής.

Στην ανατολική Ευρώπη όπου ήταν δημοφιλές το τρίκαννο όπλο, δύο λειες κάννες με μια ραβδωτή από κάτω, το 16 ήταν η λογική επιλογή. Οι δύο 16άρες κάννες ήταν όσο έπρεπε χοντρές για να αφήσουν χώρο για την ραβδωτή κάννη χωρίς να αυξάνουν τον όγκο του όπλου.

Στην Νότιο Αμερική και νότιες ΗΠΑ το 16άρι ήταν δημοφιλες επειδή πρόσφερε ιδανική βλητική απόδοση για τα πιο δημοφιλή θηράματα: το ορτύκι και το τρυγόνι. Αλλά ήταν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά που το έκαναν δημοφιλές.

Το 16άρι έχει αυλό από 16,8 έως 17,3 χιλιοστά. Με τα παλιά μέτρα το 16 ήταν το όπλο που δεχόταν μια μολυβένια μπάλα που ζύγιζε 1/16 της λίμπρας, δηλαδή ακριβώς μια ουγγιά ή 28,5 γραμμάρια. Και εδώ βασίζεται η αγάπη που τρέφουν οι λάτρεις του διαμετρήματος- στην ικανότητα του να ρίχνει την γόμωση των 28 μέχρι 30 γραμμαρίων με πολύ καλά βλητικά αποτελέσματα. Για θηράματα που δεν χρειάζονται περισσότερα σκάγια το 16άρι ήταν ιδανικό.

Και δεν ήταν μόνο η βλητική απόδοση που το έκανε ιδανικό. Το 16άρι έχει και άλλα χαρίσματα. Οπως μου εξήγησε ένας φωτογράφος που ειδικεύεται στην φωτογράφιση όπλων στο Γκαρντόνε, το 16άρι έχει τις ιδανικές αναλογίες μεγεθών για να δώσει την πιο γλυκιά σιλουέτα. Η διάμετρος των καννών δένει αρμονικά με την βάση στα δίκαννα. Στο διαμέτρημα 12 οι κάννες φαίνονται ιδιαίερα ογκώδεις σε σύγκριση με τη βάση, ενώ στο 20άρι συμβαίνει το αντίθετο- οι κάννες φαίνονται αδύνατες και η βάση φαντάζει ογκώδης.

Ενα ωραίο Blanch σε διαμέτρημα 16. Προσέξετε πως οι κάννες ισορροπούν σε ύψος με το βάθος της βάσης κατω από τον καθρέφτη.

Επίσης το 16άρι δεν πέρασε ποτέ από έκδοση μάγκνουμ. Η θαλάμη του ήταν αρχικά 67 χιλιοστών και πήγε στα 70. Ποτέ δεν φτιάχτηκε 16άρι με θαλάμη 76 χιλιοστών ή (θεός φυλάξοι!) 89 χιλιοστών σούπερ μάγκνουμ. Το αποτέλεσμα αυτής της ευτυχούς συγκυρίας ήταν ότι κανένα 16άρι δεν φτιάχτηκε με βαριές κάννες που θα είχαν την αντοχή για μάγκνουμ. Αρα το 16άρι έχει καλό ζύγισμα ακόμη και στις φτηνές εκδόσεις διότι οι κάννες δεν πρέπει να είναι έξτρα παχιές.

Αυτά συνέβαιναν στο παρελθόν. Το παρόν είναι η μετά το 16 εποχή, τουλάχιστον αυτό θέλουν να περάσουν στο κοινό εταιρείες που δεν θέλουν να μπουν στον κόπο και το έξοδο ενός ακόμη διαμετρήματος. Αλλωστε το 20άρι προσφέρει γομώσεις 28 γραμμαρίων κανονικές και 36 γραμμαρίων μάγκνουμ. Το 12άρι προσφέρει και αυτό γομώσεις από 24 γραμμάρια μέχρι τα σούπερο μάγκνουμ που περιέχουν σκάγια με το….. κιλό! Η λογική λέει ότι τα δύο διαμετρήματα υπερκαλύπτουν τον χώρο που κάλυπτε το 16άρι.

Ομως παραμένει το πλεονέκτημα του ζυγίσματος, των ιδανικών διαστάσεων, το βολικό κράτημα ενός όπλου ιδανικού μεγέθους χωρίς να είναι μπιμπελό και να δίνει λαβές για “γυνακείο” τουφέκι κλπ. Και έτσι μερικές εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν 16άρια σε βάσεις κατασκευασμένες για το διαμέτρημα 16 και όχι απλά κάννες 16άρες σε 12άρες βάσεις.

Πρώτη και πιο δραστήρια στο 16άρι είναι η Battista Rizzini που προσφέρει σχεδόν όλα της τα μοντέλα σε διαμέτρημα 16. Μετά είναι η Browning που βγάζει κατά καιρούς παρτίδες των σουπερποζέ της και μερικών αυτόματων σε αυτό το διαμέτρημα.

Dickson 12άρι. Εδώ οι κάννες στο σημείο που συναντούν την βάση, τον καθρέφτη, έχουν διάμετρο 28 χιλιοστά και προφανώς “νικούν” την βάση, δίνοντας την εντύπωση ότι κυριαρχούν.

Επίσης η αγορά έχει 16άρια μεταχειρισμένα και εκεί βρίσκεται το ατόυ του αγοραστή. Επειδή είναι από τα λιγότερο επιθυμιτά διαμετρήματα το 16άρι πωλείται σε χαμηλότερες τιμές. Μερικά μεταχειρισμένα 16άρια είναι εξαιρετικα καλές αγορές. Ετυχε να δω χειροποίητο 16άρι αυστριακό που πουλήθηκε 300 Ευρώ. Αν ήταν 12άρι ή 20άρι θα είχε πολλαπλάσια τιμή. Επίσης έχω δει 16άρα καραμπίνα Winchester Model 12, ένα ιστορικό κυνηγετικό όπλο, να πωλείται προς 250 Ευρώ.

Το ένα και μοναδικό πρόβλημα του διαμετρήματος 16 είναι η δυσκολία εύρεσης φυσιγγίων. Οταν τελειώσουν τα φυσίγγια στο κυνήγι, τότε πάπαλα! Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει και άλλος στην παρέα που θα έχει 16άρι και αν έχει μάλλον δεν θα θέλει να δανείσει φυσίγγια. Η λύση είναι η μεγάλη φυσιγγιοθήκη και ένα γερό απόθεμα φυσιγγίων στο πορτ μπαγκάζ. Το πρόβλημα είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά ουσιαστικό.

Στην αγορά υπάρχουν φυσίγγια διαμετρήματος 16 από διάφορους κατασκευαστές. Για όσους έχουν ειδικές ανάγκες είναι δυνατή η ιδιογόμωση ή η παραγγελία φυσιγγίων με ειδική συνταγή από μερικούς κατασκευαστές.

Για όσους έχουν το μεράκι το 16άρι είναι μια ευκαιρία για μια πολύ καλή αγορά και περισσότερη απόλαυση στο κυνήγι. Διότι κανένα άλλο κυνηγετικό οπλο δεν προσφέρει την αίσθηση και ευχρηστία αυτού του διαμετρήματος.

Leave a Reply