ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 113

PIEPER Ή PIPER;

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓIA TO ΔΙΚΑΝΟ PIPER BELGIUM MADE in ITALY EXPORT-86 ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Κ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η γνήσια ονομασία των διάσημων βελγικών όπλων είναι PIEPER και όχι PIPER. Αυτή η διαφορά σε συνδυασμό με τις ιταλικές σφραγίδες και την ένδειξη Acciaio Breda στις κάννες, δείχνουν μια απόπειρα εκμετάλλευσης της φήμης της βελγικής εταιρείας από Ιταλό κατασκευαστή, ποντάροντας βέβαια στην άγνοια του κοινού για τις σφραγίδες που θα φέρει ένα γνήσιο Pieper.

Από τις φωτογραφίες είναι εμφανές ότι προκειται για ιταλικό όπλο μέτριας ποιότητας που πέρασε δοκιμή στις 900 πιέσεις, αρκετά καλό για χρήση αλλά χωρίς αξιώσεις περί συλλεκτικότητας κλπ. Τα αρχικά RT είναι η μόνη ένδειξη που έβαλε ο Ιταλός κατασκευαστής στο όπλο. Δεν βρήκα κανέναν κατασκευαστή στο μητρώο με αρχικά RT και το οικόσημο της κορώνας. Ισως να ήταν μια εταιρεία που δεν έμεινε ενεργός για αρκετό χρόνο για να περάσει το όνομα της στο μητρώο.

ΜΗΚΗ ΚΑΝΝΩΝ

Γειασας

Ειμαι νεος κυνηγος και εχω μπερδευτει με την χρησιμοτητα του καθε μηκους καννης στα οπλα
Θελω να ειμαι απολυτα σαφης.
Εχουμε τρεις καννες ιδιας εταιριας μηκους 61cm 71cm 76cm
Εαν ριξουμε με το ιδιο φυσιγγι και το ιδιο τσοκ και με τις τρεις καννες στην ιδια αποσταση π.χ.30 μετρα η τουφεκια θα ειναι ιδια και με τις τρεις καννες?? Γιατι επικρατει η αποψη οτι η τουφεκια της μακριας καννης στην ιδια αποσταση θα ειναι πιο σφιχτη δηλαδη μικροτερης διαμετρου

Νικος Μπουζιανης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με σύγχρονα όπλα και φυσίγγια το μήκος κάννης δεν παίζει ρόλο στην βλητική απόδοση. Η σύγχρονη πυρίτιδα αναπτύσσει την μέγιστη ώθηση στα πρώτα 50 εκατοστά κάννης. Συνεπώς αν ρίξουμε το ίδιο φυσίγγι κλπ όπως ρωτάτε, το αποτέλεσμα θα είναι όμοιο από τις τρεις κάννες με τα διαφορετικά μήκη που αναφέρετε.

Γιατί λοιπόν η ποικιλία καννών που προσφέρονται από κατασκευαστές;

Για λόγους ζυγίσματος, σκοπευτικής προσαρμογής και για να ικανοποιούν εμμονές των πελατών. Ενας άλλος λόγος είναι ο ήχος, όσο πιο κοντά στο αυτί τόσο πιο ενοχλητικός είναι.

Η πίστη στην μακριά κάννη άρχισε στην εποχή της μαύρης πυρίτιδας που όντως ήθελε αρκετό μήκος κάννης για να καεί πλήρως και να αναπτύξει τα αέρια ώθησης.

FRANCHI 48L ΕΜΠΛΟΚΕΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟ.

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ LUIGI FRANCHI (ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ) ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

ΚΑΝΝΗΣ:
LUIGI FRANCHI S.P.A.-BRESCIA- MADE IN ITALY
12 G.a – CHAMBERED 2 3/4 – CHROME- MOLY STEEL

ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ:
LUIGI FRANCHI S.P.A.-BRESCIA- MADE IN ITALY
48/AL 12 GA.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΠΛΟ ΚΑΝΕΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΕΙ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 36gr.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?
“ΜΑΛΑΚΩΣΕ” ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ? ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

Z.K.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σύστημα ελατηρίου της Franchi 48L απαιτεί καθαριότητα, ελάχιστη λίπανση, σωστή τοποθέτηση των φρένων και σωστά φυσίγγια. Η τοποθέτηση των φρένων είναι απλή υπόθεση που θα σας δείξει ο αντιπρόσωπος ή κάποιος οπλουργός. Αν τα φρένα δεν μπουν σωστά τότε σημειώνονται εμπλοκές.

Επίσης το ελατήριο πρέπει να μην έχει πλεονάζον λιπαντικό. Ενα πέρασμα με λαδωμένο πανί είναι αρκετό.

BREDA ASTRO

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας ,μου κάνανε δώρο πρόσφατα μια καραμπίνα breda Astro που έχει μήκος κάνης 61 cm και ένα τσοκ 7 cm (συνολο 68 cm μήκος κάνης ).Το τσοκ λέει πάνω ένα 0,50 τη εννοεί ; είναι full tsok? Μπορώ να βάλω 9 πόντους τσοκ ώστε να την κάνω 71 πόντους αλλά με πιο ανοιχτό τσοκ ας πούμε νούμερο 2?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πρεβεζιανος Στάθης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τσοκ με ένδειξη 0.50 είναι μισό τσοκ, ή τρία άστρα για όσους προτιμούν αυτή την σήμανση.

Είναι δυνατό να βάλετε μακρύ και πιο ανοικτό τσοκ χωρίς καμία απώλεια βλητικής απόδοσης. Μόνο μια παρατήρηση, βεβαιωθείτε ότι το τσοκ είναι ομόκεντρο με την κάννη και ότι στέλνει τα σκάγια εκεί που σκοπεύετε.

ΠΑΛΙΑ ΠΙΣΤΟΛΑ

Γεια σας κ. ΚΥΠΡΙΔΗΜΟ. Ονομάζομαι ΚΟΥΝΗΣ Νίκος.Πριν αρκετό καιρό βρήκα στο υπόγειο της γιαγιας μου μια παλιά πιστόλα, πιστεύω του 1850(σύμφωνα με σχεδόν ίδιο όπλο που βρήκα στο ιντερνετ).Δυστυχώς όμως είναι αρκετά διαβρωμένες οι κάννες του,οι ‘κόκορες’ και λίγο η ξύλινη λαβή του.

Απο εσας θα ήθελα, στέλνοντας σας μια φωτογραφία της πιστόλας, να μου πείτε εαν γνωρίζεται την ονομασία της ή τον τύπο της καθώς και εαν μπορεί να γίνει κάποια εργασία συντήρησης της ώστε να είναι σε θέση να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση της. Περιμένω νέα σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βλέποντας την ανάφλεξη με καψύλια είναι προφανές ότι η πιστόλα σας κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο γενικός χαρακτηρισμός αυτών των όπλων ήταν Boxlock διότι ο μηχανισμός είναι μέσα στη βάση και όχι σε πλάκες στα πλάγια. Είναι μέτριας αξίας.

Λόγω της κατάστασης του χρειάζεται μια προληπτική συντήρηση, όχι ανακαίνιση, διότι αν ανακαινιστεί θα χάσει την αξία του. Η συντήρηση χρησιμεύει στην σταθεροποίηση της κατάστασης του ώστε να μην προχωρήσει η οξείδωση.

FRANCHI PG85

Κυριε Νικητα αγορασα μια franchi PG85 elite θα ηθελα να μαθω για την αξιοπιστια του συστηματος λειτουργιας τυχον εμπλοκες κτλ,με δεδομενο της ελειψης ανταλλακτικων σε τυχον βλαβη του οπλου υπαρχει καποιος οπλουργος που φτιαχνει καποιο εξαρτημα ευχαριστω εκ των προτερων

kourasis panos

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μερικά μοντέλα της Franchi έχουν αντιγραφεί από κατασκευατές στην Τουρκία και ίσως από εκεί να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά. Είναι πάντα πιθανόν οι οπλουργοι να μπορούν να κατασκευάσουν ή να προσαρμόσουν ανταλλακτικά.

Ολα τα μοντέλα της Franchi είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Δεν βγήκε κανένα μοντέλο προβληματικό.

ΚΑΝΝΗ ΓΙΑ BENELLI

χρειαζωμε μια κανη εστω και μεταχειρισμενη αθτη ποθ εχω ειναι 55 ποντους θελο την μεγαλητερη που περνη το σηγκεκρημενω οπλο σας ευχαρηστω

ΤΑΣΟΣ ΓΡΙΜΠΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν πουλάμε όπλα ή οτιδήποτε άλλο στην Οπλογνωσία. Καταστήματα όπως η Οπλοτεχνική και Καλκαντζάκος ίσως να έχουν κάννες για την καραμπίνα σας.

Β525 ΚΑΙ 525

Υπάρχει διαφορά μεταξύ μοντέλων Browning 525 και Β525 ρωτά ένας επισκέπτης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οχι δεν υπάρχει διαφορά. Η ονομασία αλλάζει ανάλογα με τον χρήστη. Το γράμμα Β απλά συνοψίζει ότι πρόκειται για Browning.

Leave a Reply