ΒΑΙΚΑΛ 20άρι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ
Γειας σας Νικητα
Φιλοξενηθηκα προσφατα στη σελιδα σας με το Baikal 20 cal με τη σκαφτη ριγα Σας στελνω τον επιλογο μια αξιοπρεπους προσπαθειας αναπαλαιωσης με μινιμαλ χαρκτηρα για τους λατρεις των μικρων διαμετρηματων του φιλου οπλουργου Γιωργου Μιχαιλιδη στη θεσσαλονικη και τον ευχαριστω πολυ.
Σας ευχαριστω θερμα για τη φιλοξενια
Γιωργος απο Θεσσαλονικη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολυ καλή δουλειά που σέβεται τον χαρακτήρα του δίκαννου. Εχω ψάξει για άλλες φωτογραφίες του ίδιου μοντέλου για να δούμε αν η πλατιά ρίγα ήταν κάτι συνηθισμένο σε αυτό το μοντέλο. Μέχρι τώρα δεν βρήκα καμία με όμοια ρίγα.
ΡΩΓΜΗ ΣΕ ΚΟΝΤΑΚΙ ΔΙΚΑΝΝΟΥ
Κύριε Κυπρίδημε χαίρετε,
Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για τις γνώσεις που διαθέτετε και μοιράζεστε απλόχερα.
Είμαι σε δίλημμα για μία ρωγμή που υπάρχει εξαρχής στο κοντάκι ενός δικάννου που διαθέτω.
Ξεκινά από το σημείο επαφής με τη μπάσκουλα (πιο πάνω από τη μέση) κ εκτείνεται στο πλάι με κατεύθυνση προς τα πίσω για περίπου 2 εκατοστά.
Όταν το πήγα σε έμπειρο οπλουργό να το δεί μου είπε ότι η λύση είναι καβίλιες κάθετες στη ρωγμή που θα ξεκινούν από πάνω, κάτι το οποίο απέφυγα γιατί θα είχε επιπτώσεις στην εμφάνιση.
Από την άλλη έχω δει σε βίντεο (MidwayUSA) αλλά κ το έχω ακούσει σε συνομιλίες μου ότι υπάρχει και η μέθοδος του τρυπανισμού της ίδιας της ρωγμής κατά μήκος και γέμισμα της οπής με λεπτόρευστη κόλλα. Αφού η οπή θα ξεκινά στο σημείο της επαφής με τη βάση, δε θα υπάρχει θέμα εμφάνισης.
Όταν το ανέφερα αυτό στον επαγγελματία μου είπε ότι πρώτη φορά το ακούει αυτό και του φαίνεται παράλογο αφού η συγκράτηση πρέπει να γίνει κάθετα στη ρωγμή.
Ποια είναι η άποψή σας για τα παραπάνω;
Πολλά ευχαριστώ και πάλι.
Ανδρέας, Πάτρα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εχετε και οι δύο δίκιο. Από τη μια είναι δυνατή η επισκευή με σύγχρονες κόλλες, όπως δείχνει ο Larry Potterfield. Από την άλλη, οι δυνάμεις που διοχετεύονται στο κοντάκι, και δημιόυργησαν τη ρωγμή συνεχίζουν να υπάρχουν και αυτές αντιμετωπίζονται με τις καβίλιες.
Είναι δυνατή η εφαρμογή καβίλιας, ουσιαστικά μπρούτζινης ακέφαλης βίδας διαμέτρου 3 χιλιοστών ή μικρότερη, εγκάρσια στη ρωγμή με τρόπο που να μην φαίνεται. Αν η άκρη της καβίλιας είναι χαμηλότερη απο΄την επιφάνεια του ξύλο, και το κενό από πάνω γεμίσει με μίγμα κόλλας και πριονιδιού τότε δεν φαίνεται.
Η καβίλια, δηλαδή η βίδα χωρίς κεφαλή, βιδώνει στην τρύπα αφού έχουν γίνει βόλτες με κολαούζο. Επίσης κολλιέται με εποξική ρητίνη και έτσι είναι συμπαγής με το γύρω ξύλο. Και είναι μπρούτζινη για να μην σκουριάζει και σαπίσει το ξύλο.
Η επισκευή κοντακιών είναι εξειδικευμένη δουλειά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες σε αυτή την ιστοσελίδα.
http://www.stockfixrs.com/gallery/scottish_double.htm
Επίσης, αφού γίνει η επισκευή, θα χρειαστεί επανεφαρμογή το κοντάκι έτσι ώστε να εκλείψουν ή τουλάχιστον να μετριαστουν, οι δυνάμεις που μεταφέρονται από τα μεταλλικά μέρη, δηλαδή τη βάση, προς το κοντάκι. Αν αυτές οι δυνάμεις δεν αντιμετωπισούν τότε είναι πολύ πιθανό να ξαναραγίσει το κοντάκι. Μερικοί οπλουργοί προχωρουν σε συνολική εφαρμογή με εποξική ρητίνη σε όλη την επιφάνεια ξύλου-μετάλλου για αυτό το λόγο, κάνουν δηλαδή glass bedding στο κοντάκι.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ
Καλησπέρα !!!
Επικοινονώ για ακόμη μια φορά μαζί σου σχετικαά με το “ασφαλές” κλειδωμα των κυνηγετικων όπλων.
Πέρα απ τα τετριμένα ( συνχαρητήρια ) να σου υποβάλω τα σέβη μου όσο αφορά τις γνώσεις σου περί όπλων.
Αφορμή μια παρτίδα φυσιγγίων που εξελίχθηκε σε προβληματική.
Μέχρι πριν απ αυτή μου την εμπειρία συνήθιζα να παραγγέλνω φυσίγγια για το κυνήγι των ορτυκιών σε μεγάλες ποσότητες απο μικρές τοπικές βιοτεχνίες.
Απο μια τέτοια παραγγελία λοιπόν μου είχαν μείνει για την επόμενη χρονιά μερικά κουτια.Φυσίγγια διασποράς των 32γρ σε νο 9-10.
Κατα την διάρκεια του κυνηγιού εκείνης της χρονιάς με τα συγκεκριμένα φυσίγγια τα οποία λόγω κακών συνθηκών αποθήκευσης τους (εξακριβώθεικε) παρουσιάσθηκαν οι εξείς δυσλητουργείες :
Σε ορθόκανο baikal (αντιγραφή μηχ. browining) του αδερφού μου σφήνωναν στην θαλάμη και απαιτούνταν ιδιέτερη προσπάθεια για να βγούν.
Σε ημιαυτόματο remington 1100 το ίδιο.
Σε ορθοκανα beretta και betinsolli μετά την πυροδότηση “άνοιγε” το όπλο.
Και τέλος σε ορθόκανο με μηχανισμό κλειδώματος με κλειδί τύπου kersten (του πεθερού μου) φράκαρε εντελώς με αποτέλεσμα για να ανοίξει το όπλο και να εξαχθεί το πυροδοτημένο φυσίγγι η επίσκεψη στον οπλουργό επηβλήθεικε.
Ρωτώ λοιπόν στους παραπάνω μηχανισμούς κλειδώματος ( τύπου browning
,beretta, brescia ,γερμανικής σχολής) των ορθόκανων ποιός παρέχει την ασφελέστερη λειτουργεία για τον χρήστη ώστε να τον προστατέψει σε παρόμοια περίπτωση απο μελοντικά απο φυσίγγι υπερβολικών πιέσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η θεωρία λέει ότι το σύστημα που βάζει τους πίρους των καννών κοντά στον κεντρικό άξονα των καννών, και το κλειδί όσο πιο μακριά γίνεται, είναι το πιο ανθεκτικό.
Αυτά για την θεωρία, διότι στην πράξη παίζουν ρόλο η ποιότητα του ατσαλιού και οι διαστάσεις των κλειδιών. Ενα γενναίων διαστάσεων κλειδί από δυνατό ατσάλι, με κατάλλη θερμική επεξεργασία, αλλά σε θεωρητικά “αδύναμο’ σημείο, θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό από ένα λεπτό κλειδί από κακής ποιότητας ατσάλι στο ιδανικό σημείο.
Τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι ενδεικτικά υπερβολικών πιέσεων. Ειδικά το ότι ανοίγει το όπλο μόνο του μετά τη βολή δείχνει ότι υπέστη φοβερά απότομη οπισθοδρόμηση από την πίεση. Δηλαδή οι δυνάμεις του κλωτσήματος είχαν αρκετή ένταση ώστε να δώσουν μεγάλη ταχύτητα στο κλώτσημα. Με το φρενάρισμα στον ώμο του χειριστή η αδράνεια του κλειδιου νίκησε την αντίσταση του ελατηρίου. Αυτά είναι επικίνδυνα φαινόμενα.
Για την σχεδιαστική φιλοσοφία του εσώσφυρου δείτε την ξεχωριστή ανάρτηση.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ BERETTA 411E
Καλησπέρα
Εχω ενα δίκανο το “Beretta 411E – RARE – SxS – 12ga 29-1/2″ 1951 Gun ” και θα ήθελα να κανω μια συντηρηση και επισκευή!
Ήθελα να ρωτήσω αν αναλαμβάνετε ή αν έχετε κάποιον να μου συστήσετε
Είμαι Αθήνα.
Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο επίσημος οπλουργός της Beretta, ο κύριος Παπαιωάννου στην οδό Καϊρη ξέρει τα μοντέλα των πλαγιόκαννων της εταιρείας και διαθέτει και πλήρη γκάμα ανταλλακτικών.