ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Γράφει αναγνώστης σε υστερόγραφο μιας ερώτησης:

“Υ.Γ & άσχετο
Σου επισυνάπτω και μια φωτογραφ8α απ το δυαδίκτυο απ ένα παλιό πλαγιόκανο ίδιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας με του δικού σου.”

Ναι, όντως είναι εσω-εξώσφυρο, ή μεσόσφυρο όπως το αποκαλούν μερικοί, το φτηνό βελγικό ή ισπανικό όπλο της φωτογραφίας. Είναι φτηνό διπλωτό δίκαννο της μεσοπολεμικής εποχής. Ο τύπος αυτός έβγαινε σε μικρά διαμετρήματα, για να βολεύει στο δίπλωμα, κάτι που θα ήταν δύσκολο με κάννες διαμετρήματος μεγαλύτερου του 20.

Ηταν πρακτικά οπλάκια, αλλά πανάσχημα. Αν υπήρχε κάποια σχεδιαστική φιλοσοφία, αυτή πρέπει να ήταν “μην κάνεις τίποτε όμορφο αν μπορεί να βγει άσχημο”.

Ωστόσο αν καταγραφουν οι απλές προδιαγραφές των δύο όπλων, του φτηνού βέλγικου και του δικου μου, στο χαρτί θα ήταν όμοιες. Πρόκειται για την γνωστή παγίδα των προδιαγραφών και την έχουμε δει χιλιάδες φορές σε όπλα “τύπου Holland” όπου τόσο το φτηνό ισπανικό και το αγγλικό πρότυπο έχουν τα ίδια τυπικά χαρακτηριστικά. Για αυτό λέμε και ξαναλέμε, μην βασίζεστε στα τυπικά, και ότι τα όπλα πωλουνται δια της αφής και όχι μέσω καταλόγων χαρακτηριστικών.

Στην σχεδιαστική φιλοσοφία του δίκαννου που σχεδίασα ήταν η παροχή πολλών επιλογών στον κάτοχο του. Οπως εξηγεί το απόσπασμα από το κείμενο:

“Εκτός από το μοχλό στον υποφυλακτήρα, υπάρχουν και οι εξής επιλογές για το άνοιγμα:

1 Μοχλός από κάτω, με εξωτερικές χειροκίνητες σφύρες

2 Πλαϊνό πεντάλ, με εξωτερικές χειροκίνητες σφύρες

3 Μοχλός στον υποφυλακτήρα, με εξωτερικές χειροκίνητες σφύρες (όπως στις φωτογραφίες).

4 Αυτόματη όπλιση με μοχλό απο κάτω, εξωτερικές σφύρες

5 Αυτόματη όπλιση με μοχλό από κάτω και εσωτερικές σφύρες. Αυτή η επιλογή χρειάζεται μερικά πρόσθετα τμήματα.

Ολες οι παραπάνω επιλογές εφαρμόζονται χωρίς εργαλεία, με ένα απλό ζουμπά και χωρίς δουλειά στο χέρι.”

Το πλήρες άρθρο εδώ:

Αξίζει μια ματιά και μια σύγκριση για το πως οι ίδιες τυπικές προδιαγραφές καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.