Μια χρήσιμη μαρτυρία για την σημασία της δύναμης, μάλλον της απουσίας της, δίνει αυτό το βίντεο.
Είναι λήψη ενός επαγγελματία ελεγκτή κουνελιών. Σε μέρη όπου τα κουνέλια πολλαπλασιάζονται σε σημείο που προξενούν ζημιά στη χλωρίδα χρειάζεται έλεγχος. Οι δήθεν ευαίσθητοι καταφεύγουν σε μεθόδους όπως η μετάδοση ασθενειών πχ μυξομάτωση και ιό καλίτσι. Αλλοι προτιμούν τα απόλυτα επιλεκτικά μέσα όπως το αεροβόλο.
Οπως εξηγεί ο επαγγελματίας στο βίντεο, μερικά κουνέλια ήταν πολύ κοντά σε σπίτια και οικόσιτα ζώα και έτσι αναγκάστηκε να κατεβάσει την δύναμη του αεροβόλου από τις 12 ποδολίβρες στις 4,7. Και όπως βλέπετε πλήττει αποτελεσματικά κουνέλια σε αποστάσεις μέχρι 20 μέτρα.
Ενα βλήμα 4,5 χιλιοστών με ταχύτητα 150 μέτρων αποδίδει 4,7 ποδολίβρες. Και αν είναι αρκετό για μια τόσο αποτελεσματική καταβολή θηραμάτων μεγέθους κουνελιού τότε είναι απόλυτα ικανό να πλήξει χάρτινους στόχους σε αποστάσεις που κρίνονται “μεγάλες”, δηλαδή στα 50 και βάλε μέτρα.
Στην Ελλάδα, όπου το αεροβόλο έχει αποκλειστικά σκοπευτική χρήση, δεν χρειάζεται η ισχύς. Επιπλέον, ένα “αδύναμο” όπως αρεσκόμαστε να χαρακτηρίζουμε αεροβόλα με επίπεδα ενέργειας κάτω των 12 ποδολιβρών παρέχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Αν είναι ελατηρίου έχει ηπιότερο κλώτσημα και μικρότερη αναπήδηση. Αν είναι προσυμπιεσμένο τότε παρέχει περισσότερες βολές ανά γόμωση αέρα. Οσοι πραγματικά ρίχνουν με τα αεροβόλα, και αυτό σημαίνει όσοι πιάνουν 50 ή περισσότερες βολές σε μια προπόνηση εκτιμούν αυτά τα πλεονεκτήματα. Για αυτό τα πιο ποθητά αεροβόλα για ψυγαγωγική σκοποβολή είναι τα ήπια μοντέλα της Weihrauch.