Ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου το θέμα ήταν η προστασία από την άναρχη και ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη, κυρίως στα νησιά.
Η κατάληξη ήταν μια διαπίστωση ότι χρειάζονται κίνητρα για την διατήρηση της αγροτικής χρήσης που θα δράσει ως ανάχωμα κλπ κλπ.
Καλοί μου άνθρωποι! Ως νησιώτης σας λέω ότι όταν βλέπεις τον γείτονα να έχει ξεπατώσει τα δέντρα του, να έχει κτίσει δωμάτια και να κονομά λεφτά φυσικό είναι να θέλεις και εσύ το ίδιο.
Αυτό που ξεχνά ο επίδοξος νησιώτης επιχειρηματίας είναι ότι οι ξένοι έρχονται να μείνουν σε λιτά δωμάτια όταν αυτά περιβάλλονται από ωραία φύση. Με άλλα λόγια τα δωμάτια έχουν αξία λόγω των άκτιστων γύρω εκτάσεων. Για να ΜΗΝ κτιστούν αυτές οι εκτάσεις, για να διατηρήσουν την αξία τα κτισμένα, θα πρέπει οι κάτοχοι των άκτιστων εκτάσεων να πληρωθούν. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό κίνητρο που μπορεί να τους δοθεί.
Κίνητρα και λοιπά που… θα και θα δεν μετράνε. Το χρήμα μετρά. Βάλτε λοιπόν ένα τίμημα, σε μετρητά, που θα πληρώνονται τακτικά και στην ώρα τους αυτοί που δεν μετατρέπουν τη γή τους σε τσιμέντο και να δείτε πόσο γρήγορα σταματά η άναρχη δόμηση. Με ευχολόγια και “σχέδια δράσης” δεν θα κάνετε τίποτε.
Εδώ ένα παλαιότερο άρθρο για το ίδιο θέμα: