ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΙΩΝ

Την περασμάνη Κυριακή έγινε η δεύτερη έκθεση του Συλλόγου Ελλήνων Μαχαιροποιών στο Περιστέρι. Ηταν μια εντυπωσιακή έκθεση της τέχνης του μαχαιροποιού και εδώ θα αναφέρω μερικές προσωπικές εντυπώσεις για το τι είδα και τι δεν είδα.

Πρώτη εντύπωση ήταν ο αριθμός των Ελλήνων μαχαιροποιών. Ανω των τριάντα είναι τα μέλη που ασχολούνται ενεργά με την χειροποίητη κατασκευή μαχαιριών. Ο αριθμός για μια χώρα που τώρα μπαίνει στην κατασκευή του χειροποίητου μαχαιριού είναι εντυπωσιακός.

Το επίπεδο της δουλειάς σε ότι αφορά την κατασκευή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ολοι οι κατασκευαστές που συμμετείχαν είχαν προς έκθεση μαχαίρια που άνετα στέκονται δίπλα στα πιο εξεζητημένα ξένα μαχαίρια. Η πλειονότητα των εκθετών παρουσίασε μαχαίρια από σφυρήλατο ατσάλι, μια μορφή κατασκευής που είναι σημαντικά πιο απαιτητική και πιο δύσκολη από την αφαιρετική μέθοδο. Ολα τα μαχαίρια στους πάγκους της έκθεσης ήταν άψογα φινιρισμένα

Τώρα να πω τι δεν είδα. Δεν είδα ένα έστω εκπρόσωπο υπουργείου αρμόδιου για θέματα βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εξαγωγών να κάνει μια γύρα στην έκθεση. Αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση.

Επίσης δεν είδα πρωτότυπη σχεδίαση μαχαιριών που απευθύνονται στον Ελληνα κυνηγό. Εχοντας υπόψη το είδος του κυνηγίου που κάνουμε στην Ελλάδα, τα θηράματα που κυνηγούμε οι περισσότεροι, και τις συνθήκες κυνηγίου, περίμενα να δω σουγιάδες με γάντζο για καθάρισμα πουλιών, και μάλιστα πρωτότυπα σχέδια από τους δικούς μας σχεδιαστές. Βασικά οι σουγιάδες ήταν ελάχιστοι, την μερίδα του λέοντος είχαν μαχαίρια θήκης.

Ισως εμείς οι κυνηγοί να μην είμαστε αρκετά μερακλήδες ώστε να προτιμήσουμε έναν ελληνικό χειροποίητο σουγιά αντί για ένα ξένο φτηνό εργαλείο που το θεωρούμε αναλώσιμο. Ωστόσο η διεθνής αγορά για κυνηγετικούς σουγιάδες είναι ακόμα αρκετά μεγάλη, και μια εγχώρια πατέντα θα είχε απήχηση και αλλού. Ισως να δούμε κάτι σε μελλοντικές εκθέσεις, η σχεδιαστική φινέτσα των εκθεμάτων δείχνει προς τα εκεί.

Φωτογραφίες από την έκθεση θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Μαχαιροποιών σε αυτή την διεύθυνση:

 

https://www.greekknifemakersguild.com/