Ο ΕΚΑΛΙΟΣ ΚΑΠΡΟΣ

Σχέδια παγίδευσης των αγριόχοιρων που επισκέπτονται την Εκάλη ανακοίνωσε ο δήμαρχος του πευκόφυτου προαστίου όταν το συμβάν έφτασε στις ειδήσεις των καναλιών.

Φυσική η ανακοίνωση του δημάρχου. Στην εποχή που ζούμε πρώτη επιλογή είναι πάντα τα “ήπια” και πολιτικά ορθά μέσα. Αλλά το σκεπτικό του δημάρχου είναι ενδιαφέρον.

Αφου παγιδευθούν τα γουρούνια θα μεταφερθουν στην Πάρνηθα από όπου υποθέτουν οι δημοτικοί άρχοντες της Εκάλης ότι ήλθαν. Η εκλογίκευση είναι βολική, ίσως και πολιτική από την άποψη ότι προσφέρει μια εύπεπτη και προκάτ λύση. Η βιολογία και η εμπειρία άλλα δείχνουν.

Ας υποθέσουμε ότι τα γουρούνια έφτασαν από την Πάρνηθα. Γιατί έφυγαν από εκεί; Διακινδύνευσαν διασχίζοντας την εθνική για να φτάσουν στην Εκάλη. Προφανώς δεν ήταν επειδή ξαφνικά πεθυμισαν μια πιο λουξ διαβίωση. Η βιολογία μας λέει ότι η Πάρνηθα, αν όντως είναι η αφετηρία των γουρουνιών, έχει φτάσει στα όρια ζωοχωρητικότητας για τον αγριόχοιρο και οι νέες αγέλες ψάχνουν άλλα λημέρια. Και αν η Πάρνηθα είναι κορεσμένη, τα γουρούνια, τα ίδια ή άλλα, θα ξανάρθουν στην Εκάλη.

Οσο βολική και αν ακούγεται η Πάρνηθα ως πηγή, δεν είναι η μόνη πιθανή. Εδώ και χρόνια έχουμε εμφανίσεις αγριόχοιρων περιμετρικά της Πεντέλης. Πριν πέντε χρόνια θηρεύτηκαν γουρούνια στο Κάτω Σούλι του Μαραθώνα. Αξιόπιστοι μάρτυρες ανέφεραν συναντήσεις με αγριόχοιρους, πριν λίγα χρόνια, στον Βαρνάβα, Γραμματικό και γύρω από τη Λίμνη του Μαραθώνα. Η περιοχή Αυλώνα είχε γουρουνια πριν χρόνια και μια ματιά στο χάρτη δείχνει ότι η μετακίνηση από αυτές τις περιοχές είναι εξίσου εφικτή, αν όχι πιο εύκολη, από την μετακίνηση από την Πάρνηθα.

Πρόσφατα μου έδειξαν χαυλιόδοντες, ευμεγέθεις, από αγριόχοιρου που θηρεύτηκε στη νότια άκρη του Υμηττού κοντά στην Σχολή Ευελπίδων. Το συμβάν οδηγεί στην σκέψη αν οι τοπικές αρχές ξέρουν για την ύπαρξη του αγριόχοιρου στην περιοχή της Ευελπίδων, δηλαδή στη Βάρη Αττικής.

Το σκάσιμο της είδησης στα μέσα ενημέρωσης δείχνει την άγνοια για το θέμα του αγριόχοιρου. Και αν οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν για την ύπαρξη ενός αγελαίου και μεγάλου ζώου όπως είναι ο αγριόχοιρος αναρωτιέται κανείς τι ξέρουν για την κατάσταση του λύκου που είναι και αυτός στα πρόθυρα επέκτασης της επικράτειας του προς τα βόρεια προάστια. Το που θα κάνει την εμφάνιση του και με ποιο τρόπο αυτό μένει να το δούμε. Είναι όμως βέβαιο ότι θα την κάνει.

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς που λέει η κινέζικη ευχή.

Η παγίδευση αγριόχοιρων είναι απαιτητική δουλειά που απαιτεί δαπανηρές υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό όπως βλεπουμε σε αυτό το βίντεο: