ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 348

ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλή σας μέρα,
Πρόσφατα ένας φίλος απέκτησε ένα πλαγιόκαννο από συγγενικό πρόσωπο και θα ήθελε να μάθει μερικές πληροφορίες για το όπλο αυτό όπως την ποιότητα του όπλου, το έτος κατασκευής, το εργοστάσιο κατασκευής, αν θα μπορούσε να βρει κάπου και που το σύστημα του αορτήρα και οτιδήποτε άλλο που έχει να κάνει με το συγκεκριμένο όπλο σαν πληροφορία.
Εάν δεν γνωρίζετε εσείς σε ποιόν θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε?

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες και πληροφορίες
Προέλευση Γαλλία.
Πίσω στο πλαστικό στο κοντάκι και πάνω στην πεταλούδα που ανοίγει το πλαγιόκαννο γράφει MONDIALE. Έχει μηχανισμό που τυλίγεται ο αορτήρας μέσα στο κοντάκι.
Όλος αυτός ο μηχανισμός λείπει. Δεν υπάρχει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι παρόμοιο με αυτό που αναφέρεται σε αυτή την παλαιά ερώτηση:

Εχει το γνώριμο σύστημα τρίτου κλειδιού Helicobloc και προφανώς είναι δείγμα της δουλειάς των μικρών γαλλικών βιοτεχνιών στα μέσα και στα τέλη του 20ου αιώνα.

Η τακτική της αγοράς ημιτελών μηχανισμών και καννών μεγάλων κατασκευαστών και το τελείωμα τους από μικρές βιοτεχνίες είναι γνωστή τακτική σε όλες τις οπλοκατασκευαστικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Αγγλία είναι γνωστή η προμήθεια μηχανισμών Webley and Scott από μικρούς κατασκευαστές. Στη Γαλλία τα δύο πιο δημοφιλή συστήματα πλαγιόκαννου ήταν το Robust της Manufrance και το Helicobloc της Verney Carron και αρκετά εμφανίζονται κατά καιρους είτε χωρίς όνομα είτε με την σφραγίδα της βιοτεχνίας που τα τελείωνε. Προφανώς το δικό σας είναι από μια τέτοια μικρή βιοτεχνία που είχε το σήμα Mondiale κατοχυρωμένο. Δεν κατάφερα να βρω ποια βιοτεχνία ήταν αυτή.

Η τακτική είναι απόλυτα θεμιτή και τα δίκαννα που παρήγαγε αξιόλογα. Ο μικρός κατασκευαστής συχνά έκανε καλή δουλειά αφού είχει στενότερη σχέση με τον πελάτη του.

Ο μηχανισμός αορτήρα υπάρχει ως ανταλλακτικό σε διάφορες γαλλικές ιστοσελίδες, μια είναι αυτή:

https://www.plaines-et-forets.fr/armes-munitions-chasse-pieces-detachees/bretelle-automatique-robust-ideal.html

Η τιμή είναι 88 Ευρώ και σε αυτό το ποσό προσθέστε την μεταφορά και τα οπλουργικά που θα χρεώσουν για την εγκατάσταση.

Ισως θα άξιζε μια έρευνα σε οπλουργεία μην τυχόν και βρεθεί εδώ εξάρτημα μεταχειρισμένο.

ΚΛΕΙΔΙΑ MERKEL

Κύριε Κυπρίδημε χαίρετε,
Συγχαρητήρια για τις γνώσεις που διαθέτετε και μοιράζεστε απλόχερα και πολλές ευχαριστίες για τις απαντήσεις που μου έχετε δώσει.
Ήθελα να σας ρωτήσω για ένα καινούριο superpose Merkel που περιεργάστηκα πρόσφατα και μου έκαναν εντύπωση 2 πράγματα. 1) Ότι το περαστό κλειδί μετά το κλείσιμο εξείχε και έπρεπε να πιεστεί για να έρθει πρόσωπο με τη βάση. 2) Ότι η ασφάλεια κάποιες φορές (όχι πάντα) είναι πολύ σκληρή και θέλει πολλή πίεση για να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Γνωρίζω ότι είναι σκληρά τα καινούρια όπλα, αλλά είναι φυσιολογικό σε τέτοιο βαθμό; Επίσης το να ξεχαστεί το κλειδί 1-2 χιλιοστά εκτός της θέσης του δεν είναι επικίνδυνο;
Πολλά ευχαριστώ και πάλι.
Ανδρέας, Πάτρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα κλειδιά, περαστά ή συρταρωτά, είναι σχεδιασμένα ως σφηνεοειδείς επιφάνειες και όχι παράλληλα. Αυτό γίνεται ώστε με την τριβή και τον χρόνο να διατηρούν την επαφή τους. Αρα καλώς εξέχει το περαστό κλειδί του Merkel, και κάθε όπλου με περαστό κλειδί. Αυτό δείχνει ότι έχει περιθώριο να “στρώσει” με τη χρήση και να διατηρήσει την σωστή εφαρμογή μεταξύ του κωνικού πίρου και της οπής στην προέκταση της κάννης.

Είναι κακή πρακτική να πιέζουμε τα κλειδιά, καθώς και την πεταλούδα με το χέρι όταν κλείνει ένα όπλο. Η σωστή χρήση είναι να κλείνουμε απαλά το όπλο και να αφήνουμε τα διάφορα μέρη που πιέζονται από ελατήρια να πέσουν μόνα τους στην σωστή θέση. Η πίεση με το χέρι επιτείνει την φθορά.

Αυτά τα συστήματα κλειδώματος ονομάστηκαν “snap actions” ακριβώς επειδή με το κλείδωμα τα κλειδιά, πιεζόμενα από ελατήρια “δαγκώνουν” ή “κουμπώνουν” (snap) μεταξύ τους αυτόματα χωρίς επέμβαση χεριών.

Η ασφάλεια είναι πιο σοβαρό θέμα. Οταν η ασφάλεια δείχνει δυσκολία στην μετακίνηση αυτό μπορεί μεν να οφείλεται σε έλλειψη λαδιού, ίσως σε σκληρό ελατήριο, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρίσκει η ασφάλεια σε κάποιο σημείο των σκανδαλών. Επιβάλλεται λοιπόν η εξέταση από οπλουργό που ξέρει καλά το σύστημα για να ελεγχθεί η εφαρμογή ασφάλειας και σκανδάλης.

Εδώ φαίνεται το πλεονέκτημα της τζαβέτας (μια από τις μονομανίες μου!). Στα όπλα με τζαβέτα αφαιρείται το κοντάκι, και ο ομηχανισμός και η λειτουργεία του είναι απόλυτα ελέγξιμα. Και αυτά γίνονται γρήγορα χωρίς ειδικά εργαλεία. Σε όπλα με εγκάρσιες βίδες στη λαβή χρειάζονται ειδικά κατσαβίδια, γνώση και εμπειρία.

 

 

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ PERAZZI

Χαίρετε κ.Κυπρίδημε
Προ ολίγον μηνών οπού επισκέφτηκα κυνηγετική έκθεση στο εξωτερικό και το περίπτερο της Perazzi επεξεργάστηκα το πλαγιόκαννό της το DC. Από απόσταση έμοιαζε περισσότερο με το αλληλεπίθετο της το MX8 παρά με τα συνηθισμένα ποιοτικά Ιταλικά πλαγιόκαννα. Από κοντά, ήταν ποιο ίδιο με το MX8 παρά από οποιοδήποτε άλλο πλαγιόκαννο! Μπάσκουλα ίδια, μηχανισμός πυροδότησης <σκανδαλοθήκη ίδια, συρτάρι και σύστημα κλειδώματος ίδιο, ακόμα και το σύστημα των κλειδιών μοιάζει ποιο πολύ με το αλληλεπίθετό της με τους 2 πίρους παρά με το σύνηθες κλείδωμα Purdey! Για πείτε μας λίγα για αυτό!
Επικρατεί η άποψη ότι <αν είναι να πάρω ακριβό ποιοτικό πλαγιόκαννο θα προτιμήσω μία μάρκα ποιο κλασική στα πλαγιόκαννα, πχ. filli Piotti, filli Rizzini και όχι ένα Perazzi>
Ποια η γνώμη πάνω σε αυτό?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
http://www.thefield.co.uk/reviews/gun-reviews/perazzi-dc-side-side-review

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχω δει το πλαγιόκαννο της Perazzi από κοντά, κρίνω από τις φωτογραφίες, αναφορές και ότι έχω ακούσει από αυτούς που το είδαν.

Το πρώτο σημείο είναι ότι πρόκειται για εγχείρημα της Perazzi για να αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα δικό της πλαγιόκαννο που δεν μιμείται άλλα μεγάλα ονόματα. Το αποδεικνύει με τα πρωτότυπα κλειδιά και την αποσπώμενη σκανδαλοθήκη. Σεβαστή η ενέργεια αλλά το βάρος καθώς και η εμφάνιση του πλαγιόκαννου, για μένα τουλάχιστον, δεν συμβαδίζουν με την ιταλική φινέτσα. Ο αντίλογος σε αυτή την άποψη είναι ότι η Perazzi δεν σχεδίασε το πλαγιόκαννο της ως ένα ακόμα ελαφρύ δίκαννο, αλλά ως ένα καθαρόαιμο πλαγιόκαννο περιστεροβολίας. Προφανώς αυτή η σχεδιαστική επιλογή περιορίζει την αγορά του στους λίγους που επιδίδονται ακόμα στην περιστεροβολία καθώς και στους επίσης λίγους που έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παγάνες με ψηλωμένους φασιανούς. Στην δική μας περίπτωση θα έλεγα ότι είναι ιδανικό δίκαννο για καρτέρι και για παπιά αν κάποιος έχει το ψυχικό και οικονομικό σθένος να υποβάλει ένα τέτοιο όπλο στις κακουχίες του βάλτου!