ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 351

REMINGTON WINGMASTER

Γεια σας Κύριε Νικήτα. Έχω ένα Remmgton, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Μου είπαν να στείλω email σε εσάς που γνωρίζετε πάρα πολλά για τα όπλα. Είναι σχεδόν καινούριο, ελαφρώς μεταχειρισμένο (Έχω ρίξει το πολύ 10 σφαίρες). Τι πληροφορίες γνωρίζετε για το όπλο και τι αξία μπορεί να έχει αν το πουλήσω? Είναι σε άριστη κατάσταση!!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο Wingmaster είναι η ποιοτική έκδοση της επαναληπτικής καραμπίνας 870 Remington.

Στην κατάσταση που λέτε, μια Wingmaster έχει τιμή στο 75 τοις εκατό της καινούργιας. Πόσο πωλείται η καινούργια Wingmaster θα μάθετε από τον εισαγωγέα, Διαμαντόπουλος και Σια ΟΕ.

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΣΟΚ

Νικήτα καλησπέρα για ακόμη μιά φορά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής. Ένα τσοκάκι μετρημένο με ηλεκτρονικό παχύμετρο έχει στο κέντρο του εσωτερική διάμετρο πχ. 17.65mm και στην μπροστά του πλευρά, προς το στόμιο, εχει εσωτερική διάμετρο 17.71mm. Κατα την έξοδο τους τα σκάγια, έστω και αν η διαφορά επί του πίνακα θα είναι ελάχιστη, τα σκάγια θα θα κατανεμηθούν από το 17.65 ή το 17.71;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διάμετρος της εξόδου ειναι αυτή που καθορίζει την συγκέντρωση. Αυτό αποδείχτηκε πειραματικά αρκετές φορές. Αρα το τσοκ που μετρά στην περίπτωση σας είναι το 17,71.

ΤΣΟΚΑΚΙΑ ΣΕ Β2000

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
ΕΧΩ ΕΝΑ BROWNING 2000 ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ(**).ΚΥΝΗΓΑΩ ΟΜΩΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΣΟΚ.Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΛΟΥΡΓΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ(πχ ΕΥΘΥΒΟΛΙΑ);
ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΝΝΗ ΜΕ ΕΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΤΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΠΛΟ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εγκατάσταση των τσοκ γίνεται με εργαλειο που έχει οδηγό και ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό άξονα της κάννης. Συνεπώς τα τσοκάκια, όταν γίνεται σωστά η δουλειά, είναι ομόκεντρα με την κάννη και πλήρως ευθυγραμμισμένο.

Τα τσοκάκια δίνουν την ίδια απόδοση με τα σταθερά. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει την βλητική της απόδοση η κάννη σας.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΡΑΒΔΩΤΑ

Κυριε Νικήτα καλησπέρα σας θελω να κανω μια ερωτηση που με ρωτησε ενας φιλος που δεν ηξερε ουτε και εγω ηξερα για να του απαντήσω βεβαίως γτ απαγορεύονται στο κυνήγι οπλα με ραβδωσεις στην κάνη
Σας ευχαριστώ πολύ…
Με εκτίμηση Ηλίας Τριανταφύλλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απαγόρευση θεσπίστηκε με τον Δασικό Κώδικα του 1969.

Το βλήμα ενός ραβδωτου μέσης ισχύος έχει μέγιστο βεληνεκές χιλιομέτρων και ο κίνδυνος τραυματισμών από επιπόλαιη χρήση είναι σημαντικός. Σε χώρες που επιτρέπεται το ραβδωτό υπάρχει ένα μείγμα παράδοσης και νόμων που επιβάλλει την εκπαίδευση των κυνηγών και την εκτίμηση των κινδύνων.

ΤΣΟΚ

Καλησπέρα κύριε Κυπριδήμο θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία σχετικά με τα τσοκ , η κάννη μπροστά βγαίνει 17,20 μμ
Έχω κάποια τσοκ τα οποία δεν ξέρω τι είναι να σημειωθεί εξωτερικά σε κάννη 66 εκ. 1) μήκος 55,70 διάμετρος 18,00
2) μήκος 120,00. Διάμετρος 17,20
3) μήκος 107,00 διάμετρος 17,30
4) μήκος 70,00 διάμετρος 17,50 .
Ευχαριστώ !! Και πιστεύω να μην σας κούρασα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απόδοση εξαρτάται από την σχέση μεταξύ αυλού και τσοκ. Για να γίνει εκτίμηση του τσοκ αφαιρείται η διάμετρος του τσοκ από τον αυλό της κάννης. Για παράδειγμα, αν ο αυλός σας είναι 18,4 και το τσοκ είναι 17,20 τότε το τσοκ είναι 18,4-17,20= 1,2 και το τσοκάρισμα θεωρείται έξτρα φουλ.

1100 ΧΑΜΗΛΟΤΟΥΦΕΚΑΕΙ

Κε Νικητα καλημερα.Προσφατα ανακαινισα μια παλια remington 1100 που δεν χρησιμοποιουσα προσθετοντας της και ενα εξωτερικο τσοκ.Μετα απο πολλες δοκιμες διαπιστωσα οτι χαμηλοτουφεκαει 47-53 περιπου ενω βλεπω ελαχιστη ριγα.Το τσοκ βλεπω οτι ειναι πληρως ευθυγραμμισμενο.Θελει σηκωμα η ραχη κι αν ναι ποσο για να ριχνει 60-40.Σας ευχαριστω για το χρονο σας και τις πολυτιμες συμβουλες σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προσθέστε στρώματα τριών χιλιοστών στη ράχη του κοντακιού και δοκιμάστε στον πίνακα. Αρχίστε με τρία χιλιοστά σε φύλλο φελλού, και δοκιμάστε το στον πίνακα. Εκτιμώ ότι με ένα στρώμα τριών χιλιοστών στη ράχη η βολή θα κατανέμεται 50-50. Με δύο στρώματα θα πάει, πιστεύω, στο 60-40.

ΟΠΛΟ CHAMBER, CHAMPER

Κύριε,καλή σας μέρα.Ήθελα τη βοήθηά σας για ένα αλληλεπιθετο όπλο μαρκας CHAMPER η CHAMBER…είχε σταλεί στον πατερα μου,απο την αμερική,40 περίπου χρόνια πριν.Προσπάθησα στο διαδίκτυο να βρώ πληροφορίες,αλλά δεν……επειδή είναι παλιό και το κληρονόμησα πρόσφατα απ τον παππού,μήπως έχουμε πληροφορίες για την προέλευση του κλπ?Το ότι ήρθε απ την Αμερική,δεν βοηθάει και πολύ.Έτσι δεν είναι?Ευχαριστώ πολύ.Δ.Κραπανος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη chamber σημαίνει θαλάμη. Μήπως η λέξη αναφέρεται στη θαλάμη του όπλου; Αν αναφέρεται στη θαλάμη θα ακολουθείται από αριθμούς, πχ 2 3/4 ή 3″.

Ενα όνομα που μοιάζει με το Champer είναι το όνομα της Champlin Firearms που είναι εμπορικός οίκος, εμπορεύεται όπλα που κατασκευάζουν άλλοι οίκοι για λογαριασμό της.