ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 359

BERETTA 690

Νικήτα γεια σου και πάλι. Σήμερα το καινούργιο μου δίκαννο Beretta 690, κούνησε λίγο η πάπια. Παραξενεύτικα και τό ‘ψαξα λίγο για ν’ ανακαλύψω ότι:
Εδώ είναι τα λεφτά! Σ’ αυτό το όπλο όταν κουνήσει η πάπια, λόγω φυσιολογικής φθοράς στο σημείο επαφής με τη βάση του όπλου, τη σφίγγεις απ’ την οριζόντια βίδα με το ελατήριο (κάτω). Και όταν κουνήσει η πάπια, λόγω φυσιολογικής φθοράς του γάντζου που κουμπώνει στις κάνες, τη σφίγγεις με τα δύο μικρά torx, που βρίσκονται χονευτά ακριβώς πάνω απ’ το γάντζο! (αυτά ρύθμισα και έσφιξα εγώ γιατί μάλλον δεν τα είχαν σφίξει απ’ το εργοστάσιο). Με λίγα λόγια δεν θα χρειαστεί οπλουργό για τις απλές αυτές δουλειές που θα χρειαστεί ένα δίκαννο, λόγω φυσιολογικής φθοράς, έπειτα από χρόνια χρήσης. Κι αναρωτιόμουν κι εγώ, που είναι τα λεφτά; που είναι τα λεφτά; σε σχέση με τη σειρά 68…
Ένα άλλο σημείο που άλλαξε είναι το μέγεθος και η υποστήριξη των διακεκομένων πίρων. Στο 69 οι πίροι είναι μεγαλύτερης διαμέτρου και έχουν μέταλλο υποστήριξης εμπρός τους. Επίσης η σκανδάλη, επιτέλους, δεν είναι χρυσή. Οι κάνες πλέον είναι διευρυμένου αυλού στα 18,6mm, τα τσοκ είναι πιο μακρυά και οι ώμοι των κανών δεν έχουν γωνία. Το όπλο ζυγίζει 3250gr και για να το πετύχει αυτό το μέταλλο της πάπιας είναι ergal βαμμένο με τη μέθοδο Cerakote. Στη σειρά 69 η ρίγα δεν είναι κολλημένη με γέφυρες στις κάνες, αλλά με γέφυρες σε άλλη ρίγα και έπειτα εκείνη είναι κολλημένη στις κάνες. Οπότε κολλούν με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια. Επίσης η πάπια δεν είναι ούτε schnabel, ούτε χοντρή αμερικάνικη beaver tail, αλλά ίσια κυνηγετική και περιορισμένων διαστάσεων (compact). Οι εξολκείς κουμπώνουν στο μονομπλόκ πολύ έξυπνα με ένα μικρό ατσάλινο ένθετο και όχι με περιστροφή του εξολκέα μέσα στη φωλιά του. Το πέλμα του είναι πολύ μαλακό χωρίς όμως να σκαλώνει στα ρούχα κατά την επώμιση. Τέλος τα ξύλινα του μέρη έχουν φινίρισμα με λάδι, οπότε του βάζω ένα λάδι κοντακιών της Browning και το ρουφάει και μετά μοσχοβολάει όταν το φέρνω στο ζυγοματικό. Αυτά παρατήρησα και διάβασα εγώ.
Επισυνάπτω κάποιες φωτό.

Stamatis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παραθέτω και εγώ μια φωτογραφία από ένα “ανασχεδιασμένο” Beretta της γενιάς 680. Το βάζω για να γίνει κατανοητή ή δυνατότητα εκσυγχρονισμού της σχεδίασης και να αναδειχθεί η ομορφιά που ήδη υπάρχει μέσα σε ένα Beretta της σειράς 680.

Παρατηρώ επίσης ότι η Beretta πήγε στη χρήση αλουμινίου στην πάπια για να ελαφρύνει το όπλο αλλά δεν σκέφτηκε να αλλάξει τις μεταλλικές ρίγες και να βάλει κουμπωτές ρίγες από ανθρακονήματα που θα γλύτωναν 150 γραμμάρια βάρους χωρίς να αναγκαστεί να πάει σε αλουμίνιο στην πάπια.

Σε συζήτηση στο εργοστάσιο της Beretta το 2005 για την πάπια σνάμπελ, είχαν πει ότι αυτό είναι το σχήμα που προτιμούν οι πελάτες. Στην παρατήρηση ότι στο σχήμα αυτό έχει τις ρίζες του, και την χρησιμότητα του, σε ραβδωτά δίκαννα, απάντησαν ότι έχουν κάνει έρευνα και ξέρουν.

Πρώτη φορά ελατήριο ρύθμισης στην πάπια είχα δει σε ένα Franchi πριν κάποια χρόνια. Η υιοθέτηση του σε Beretta ήταν αναμενόμενη αφού η Franchi αποτελεί πια μέρος του ομίλου.

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΆ ΜΕ ΚΟΥΚΙΔΑ

Γειά σας και πάλι κύριε Κυπρίδημε,

Χαίρομαι που για μία ακόμη φορά θα συνομιλήσω μαζί σας και θα λάβω τις συμβουλές σας που τόσο αγόγγυστα και αναλυτικά μοιράζεστε μαζί μας. Προχωρώ στο θέμα για να μην σας κουράζω άλλο.
Έχω βρει στο ιντερνέτ κάποιο σκοπευτικό, που χρησιμοποιεί την αντανάκλαση του φωτός από την οπτική ίνα πάνω σε ένα τζάμι. Δεν έχει ούτε μπαταρία, ούτε κάνει κατάδειξη στόχου με λέιζερ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι παράνομη η χρήση του στο κυνήγι.
Συνημμένα σας στέλνω μία φωτογραφία, όπως και την ιστοσελίδα που το βρήκα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας, να είστε πάντα καλά και περιμένω την απάντησή σας.

https://www.aliexpress.com/item/Rambo-Red-fiber-dot-sight-scope-fit-shootung-hunting-shooting-free-shipping-R9192/32639737225.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.32514c4dAEVaLm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο νόμος λέει ότι απαγορεύονται κάθε είδους σκόπευτρα. Χωρίς βέβαια να ορίζει τι είναι το σκόπευτρο και έτσι είμαστε όλοι εν δυνάμει παραβάτες καθώς ΟΛΑ τα όπλα έχουν κάποιου είδους σκόπευτρο. Πρόκειται για μια ακόμη “δημιουργική ασάφεια” στην δημόσια διοίκηση και νομοθεσία αυτής της χώρας.

Μια άλλη παράμετρος είναι η τακτική των θηροφυλάκων, ομοσπονδιακών και μη. Ενδεικτική της τακτικής αυτής ήταν η μήνυση κατά εκπαιδευτή σκύλων επειδή εκπαίδευε σκυλιά κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου ενώ ο ίδιος είχε άδεια και νόμιμο όπλο. Το συμβάν δείχνει την διάθεση των θηροφυλάκων στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Με αυτά τα πρακτικής φύσεως στοιχεία υπόψη, είναι αμφίβολο αν κανείς θα παρατηρήσει τα τεχνικά του συγκεκριμένου στόχαστρου, ότι δηλαδή δεν μεγεθύνει το στόχο, ούτε εκπέμπει ενεργά καμία ακτίνα, και ότι δεν είναι καταδεικτικό στόχου αλλά ένα ολότελα παθητικό σύστημα χωρίς καν μπαταρίες.

Παλαιότερα ένας εισαγωγέας είχε φέρει αεροβόλα πιστόλια με κάτι παρόμοιο και είχε προβλήματα με την αστυνομία καθώς το θεώρησαν όμοιο του καταδείκτη λέηζερ.

Για να είναι ασφαλής η κατοχή αυτού του σκόπευτρου θα χρειαστεί άδεια από την αστυνομία και ακόμη τότε είναι αμφίβολη η νομιμότητα του στο κυνήγι. Ενδέχεται κάποιος να το θεωρήσει διόπτρα και να ασκήσει μήνυση που θα δικαστεί ενώπιον δικαστών που δεν έχουν διάθεση για ανάλυση τεχνικών λεπτομερειών.

Η ειρωνεία είναι ότι σύντομα θα έχουμε παρόμοια οπτικά μέσα που θα προβάλλουν ενδείξεις στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, τα λεγόμενα Head Up Displays (HUD). Για να δούμε αν θα λειτουργήσει κανένα μυαλό σε αυτή την περίπτωση για να φτάσει στο αδιαμφησβήτητο συμπέρασμα ότι HUD και Dot Sight είναι ένα και το αυτό τεχνικά και προέρχονται από την ίδια τεχνολογική μήτρα που είναι η πολεμική αεροπορία!

RIZZINI CLASSIC ΞΕΚΟΥΜΠΩΜΑ ΠΑΠΙΑΣ

καλησπέρα σας , για άλλη μία φορά θα χρειαστώ την πολύτιμη βοήθειά σας.
Πρίν 3 χρόνια αγόρασα καινούργιο ένα s.p B.Rizzini artemis classic. Το όπλο έχει ρίξει αρκετά φυσιγγια ,κανένα όμως πάνω από 32 gr. Την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα, σε κάθε βολή ξεκούμπωνε η πάπια , παρατηρώντας κάθε σημείο του (όσο μπορώ να καταλάβω) δεν παρατηρήσα κάποιο σπάσιμο. Σε τι πρέπει να δώσω προσοχή και ποιος μπορεί να είναι ο παραγόντας που το επηρεάζει?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Rizzini και τα συγγενικά τους σουπερποζέ έχουν πάπια με κουμπί μπροστά, όπως τα πλαγιόκαννα. Πρόκειται για το λεγόμενο σύστημα πάπιας Ανσον που δρα μέσω ενός συρταριού για να κουμπώσει η πάπια στο γάντζο της κάννης. Δρα δηλαδή με ευθεία κίνηση μπρος-πίσω, χωρίς κανένα περιστρεφόμενο στοιχείο.

Δύο πιθανότητες σε πρώτη φάση:

Η μια είναι να έχει μετακινηθεί το κουμπάκι και έτσι να έχει αδυνατίσει την πίεση που του ασκεί το ελατήριο του συρταριού. Φαίνεται στη μέσα μεριά της πάπιας η βίδα που στερεώνει τον άξονα του κουμπιού στον μηχανισμό της πάπιας. Είναι απλή η ρύθμιση και το σφίξιμο της βίδας αυτής.

Η άλλη περίπτωση είναι να αλλαχθεί το ελατήριο του συρταριού, ένα απλό ελικοειδές ελατήριο, το οποίο ίσως να έχει αδυνατίσει. Η αδράνεια του συρταριού καθώς το όπλο κλωτσά στον τον ώμο και επιβραδύνεται είναι αρκετή να υπερνικήσει ένα αδύναμο ελατήριο και να ανοίξει την πάπια.

BREDA ΜΕ ΕΝΑ ΑΣΤΡΟ

Καλησπερα σας ..!Εχω διαβασει καπου σε απαντηση σας οτι …οπλα που γραφουν finito *και ενα αστρο.Ειναι οπλα που δοκιμαστηκαν στης 900 +50 κατι πιεσεις ,Δηλαδη καθημερινη χρηση γυρω στις 650?Και το ερωτημα μου ειναι…Εχω στα χερια μου μια μπρεντα αστρο με συστημα cut of 62 cm καννη και εσο εξω τσοκ ..γνησια και οχι κομμενη.αναγραφει επανω psf **καιδιπλα εχει το finito *αλλα βλεπω σε ποιο κενουρια οπλα π.χ μπενελι να εχουν το psf **επανω και εινα στα 1370 bar.. γιατι εχει η μπρεντα τα 2** psf αν ειναι δοκιμασμενη στα 900 bar..?και τελος …Τι πιεσεις πρεπει να βαζει κανεις σε ενα οπλο που ειναι δοκιμασμενο στα 900bar..σε καθημερινη χρηση?Μπορει να βαζει καθε μερα ασπουμε φυσιγγια 720 bar εφοσον ειναι κατω απ τα 900.ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα της δοκιμής είναι τα γράμματα PSF (Polvere Sensa Fumo) με το ένα ή δύο άστρα από πάνω. Η λέξη Finito αναφέρεται στην κατάσταση του όπλου, ότι ήταν δηλαδή τελειωμένο έτοιμο προς πώληση όταν δοκιμάστηκε.

Η καραμπίνα σας φέρει την σφραγίδα PSF και δύο άστρα τότε έχει δοκιμαστεί είτε στις 1200 πιέσεις αν κατασκευάστηκε αρχές της δεκαετίας του 1990 και πιο πριν, ή στις 1370 πιέσεις αν κατασκευάστηκε μετά.

Τα φυσίγγια που ρίχνουμε καλό είναι να παράγουν πιέσεις στα τρία τέταρτα των πιέσεων δοκιμής. Για ένα όπλο που δοκιμάστηκε στις 960 πιέσεις, την σύγχρονη δοκιμή για κανονικά (μή μάγκνουμ) όπλα η πίεση του φυσιγγίου αναφέρεται από την Ενωση Τραπεζών Δοκιμής (CIP) στις 740 πιέσεις. Η παλαιότερη κανονική δοκιμή όπλων ήταν στις 900 πιέσεις για φυσίγγια που παράγουν μέχρι 650 πιέσεις.

Για όπλα δοκιμασμένα στις 1200 πιέσεις τα φυσίγγια καλό είναι να μην ξεπερνούν τις 900 ενώ για δοκιμή στις 1370 πιέσεις το όριο είναι 1050 πιέσεις στα φυσίγγια.

ΠΟΖΕ DAFFINI ΚΑΙ ΡΕΚΤΙΦΙΕ ΚΑΝΝΗΣ

Νικήτα καλησπέρα, αυτή τη φορα θα ηθελα να σου ρωτησω δύο πραγματα:
1) ενα σουπερποζέ Libero Daffini του 1980 εχει χτυπημενα τα γραμματα “FS” . Ποιός το κατασκευασε; Το μυαλό μου πηγε στον Stefano Fausti.
2) ένα όπλο έχει υποστεί honing στο παρελθόν λόγω κρατήρων στο εσωτερικο των κανών και εχει πλέον μόνο αρκετές γρατζουνιές απο το κοπτικό. Με τι υγρό μπορουμε να αδρανοποιούμε την ριγμένη πυρίτιδα που συσσωρεύεται στις γρατζουνιες που δεν τις πιάνει το βουρτσάκι και να παραμένει εκεί χωρίς να ξανακάνει την ιδια ζημιά στην κάνη; Μπορεί να γινει κατι τέτοιο; Να αποκτήσει το οπλο στην ουσία μια πατίνα από καταλοιπα καυσης μεσα στις γρατζουνιες η οποία θα είναι αδρανή και δεν θα τραβάει υγρασία;
Σε ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είμαι βέβαιος ότι το οικόσημο FS ανήκει στους Fausti. Θα το ερευνήσω.

Το honing δεν αφήνει σημάδια στις κάννες. Μήπως η δουλειά έγινε με αλεζουάρ;

Είναι δυνατή η λείανση με λειαντική κρέμα και με βέργα σφιγμένη σε χαμηλόστροφο δράπανο (600 στροφές ανά λεπτό).

Για προστασία από τα κατάλοιπα το παραδοσιακά αναγνωρισμένο προϊόν είναι το Hoppe’s bore solvent. Αυτό διώχνει τα κατάλοιπα και αδρανοποιεί την χημική τους δράση.

ΤΙΜΕΣ ΔΙΚΑΝΝΩΝ

Καλησπερα θα ηθελα παρακαλω να μου πειτε μια τιμη για τo παρακατω δικανo.
•BERNTHEISELLUNEVILLE 16CAL
Eιναι σε παρα πολυ καλη κατασταση.
Ευχαριστω.

•SAINT ETTINNE, 12CAL, ROBUST 222
Eιναι σε παρα πολυ καλη κατασταση.

•L.C.SMITH, 12 CAL
Eιναι σε παρα πολυ καλη κατασταση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το γερμανικό σας δίκαννο μου είναι άγνωστο ως μάρκα. Βλέποντας το σχήμα το και έχοντας υπόψη την πρακτική των Γερμανών βιοτεχνών, να προμηθεύονται ημιτελή όπλα από μεγάλες εταιρείες, είναι πιθανό να προέρχεται από την Merkel. Αλλωστε έχει αρκετά σημεία ομοιότητας με το Μέρκελ μοντέλο 47. Υπολογίστε την αξία του στα ίδια επίπεδα με μεταχειρισμένα Merkel 47.

To Robust σας είναι από την προ 1975 παραγωγή όταν το μονομπλόκ εξείχε των καννών. Επίσης διατηρεί αρκετή από την εργοστασιακή ταρταρούγα. Υπολογίστε την αξία του στα 1200 Ευρώ.

Το L.C. Smith έχει συλλεκτική αξία στην πατρίδα του την Αμερική, οπως θα διαπιστώσετε αν δείτε ιστοσελίδες αμερικανικές. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τα αμερικανικά όπλα δεν έχουν την ίδια ζήτηση που έχουν στην Αμερική. Υπάρχουν όμως συλλέκτες αμερικανικών όπλων και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να απευθυνθείτε με αγγελίες προς αυτά τα ότομα. Η αξία του είναι κάτι που λόγω συλλεκτικότητας χρειάζεται εξέταση για να εξακριβωθεί.

ΚΑΝΝΗ SLUG ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ

Για μια ακόμα φορά θα ήθελα την βοήθειά σας, για την κάννη slug σε σύγκριση με κάννη με τσοκ. Μια κάννη slug έχει βλητικά διαφορές από μία κάννη με εναλλασσόμενα τσοκ όταν “φοράει” τον κύλινδρο σε βολές με μονόβολο ή σκάγια; Είχα δει ότι η καραμπίνα affinity της franchi διατίθεται και με την δυνατότητα αγοράς με δυο κάννες, μια slug και μία με εναλλασσόμενα τσοκ χωρίς μεγάλη διαφορά στην τιμή. Έχω κυνηγήσει πολλές φορές μπεκάτσα με σκύλο, και τσίχλα στο περπατητό με μία mossberg 500a που έχω από τον πατέρα μου, με την slug κάννη της με πολύ καλά αποτελέσματα, και με την έλλειψη ρίγας να μην είναι πρόβλημα ως προς την σκόπευση αλλά και με πιο ωραίο ζύγισμα κατά την γνώμη μου. Κυνηγάω κυνήγια φέρμας κυρίως και μερικές φορές τσίχλα περπατώντας, Έκλεινα προς την επιλογή των 66 εκ. με τσοκ για τα κυνήγια που ασχολούμαι, αλλά όταν είδα την επιλογή με τις δύο κάννες μου κίνησε το ενδιάφερον, για να χρησιμοποιώ την slug κυρίως και την άλλη κάννη με τα τσοκ όταν θα τύχει ένα άλλο κυνήγι πχ φάσσας.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για την απάντησή σας,
Κωνσταντίνος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πλεονέκτημα της κάννης Slug στην εποχή των εναλλασσόμενων τσοκ είναι ότι η Slug φέρει τα σκόπευτρα της μόνιμα και άπαξ και ελεγχθεί για ακρίβεια με μονόβολα είναι πάντα έτοιμη για χρήση.

Η κάννη Slug είναι κύλινδρος, και κάνει για κυνήγια με σκάγια, εφόσον δεν ενοχλούν τα σκοπευτικά στην επώμιση και σκόπευση σε φτερωτά θηράματα.

ΤΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΗΡΕΣ

Κε Νικητα γεια σας κ παλι. Ζω στην περιφερεια κ γι αυτό εχω την δυνατοτητα κατά καιρους να στηνω 1 προχειρο σκοπευτηριο για τον ελεγχο των βολων μου ανα τις εποχες κ εκει να “ξεβρακωνω” περιφημα φυσίγγια η να μενω με ανοικτο στωμα για αλλα που δεν το περιμενα. Μεσα από συνεχεις παρατηρήσεις(την εποχη που δεν κυνηγω)από την ευχαριστη αυτή ενασχολιση εφτιαξα την εξης αποψη,που αν διαφωνισετε,παρακαλω λαβετε θεση.
Ριχνω στους πίνακες(2 μεταλικοι,1Χ1μ.κ4mm παχος που διαγραφονται με ωχρα)με δικαννο σε αποστασεις που βολεύομαι για 1η κ 2η βολη για παράδειγμα με την κλασικη συσφηξη 1-3* κ με συγκεντρωτικα φυσίγγια κ καταγραφω τις κατανομες. Κατοπιν ριχνω με μαλλινοταπα κ ασφαλως εχω πιο απλωμένες κατανομες,που ετσι κ αλλιως γι αυτό το λογο υπαρχουν στην αγορα. Εδώ ακριβως ερχεται κ η παρατηριση μου.
Εως τη δεκαετια του 70 που είχαμε σταθερα τσοκ στα οπλα 1-3* κ μαλλινοταπες “καρτουτσες” οι κυνηγοι χωρις άλλη επιλογή,ειχαν βολευτει αυτό το τσοκαρισμα όπως οι νεωτεροι στις μερες μας το 2-4*.Εάν οι μετρισεις λοιπον των τσοκ τοτε με τα μαλλινοταπα ηταν ας πουμε 1-3*, στις μερες μας με τα συγκεντρωτικα φυσίγγια(επι το πλειστον)το ιδιο τσοκαρισμα δεν θα επρεπε να μετεφραζεται ως ας πουμε super1-2*?
Πολύ θα με ενδιεφερε η τοποθετιση σας μεσω της ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑΣ.
Ευχαριστω
Δ. Βοτσαρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Δρ Τζόουνς στις δοκιμές του, που έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην Οπλογνωσία, βρήκε ότι ο συγκεντρωτήρας, προσθέτοντας ένα τοίχωμα στο στόμιο, ουσιαστικά δρα σαν πρόσθετο τσοκ. Σε αυτό συμπίπτει με το δικό σας συμπέρασμα ότι όντως τα φυσίγγια με πλαστικό συγκεντρωτήρα δίνουν πιο κλειστές τουφεκιές.

Η προσωπική μου προσέγγιση είναι ότι οι αποστάσεις και βλητικά στατιστικά είναι ενδιαφέροντα από την εγκυκλοπαιδική άποψη. Πρακτικά ωφελεί περισσότερο μια δοκιμή στις αποστάσεις που συνήθως ρίχνουμε στα κυνήγια που κάνουμε πιο συχνά, και σε αυτές τις αποστάσεις να γίνεται η επιλογή τσοκ και φυσιγγίου που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες ευστοχίας. Αν για παρα΄δειγμα κάποιος είναι περδικάς και οι βολές του είναι μεταξύ 20 και 30 μέτρων, τότε δοκιμάζει το όπλο σε αυτές τις αποστάσεις, και αδιαφορεί για τις μακρυνές βολές των 50 μέτρων.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟ

Κυριε νικητα θα ηθελα να μαθω εαν υπαρχει καποια απαγορευση οσον αφορα τις μηχανες trap εκτος σκοπευτηριου. Εαν χρησιμοποιησω την μηχανη σε καποιο απομακρισμενο και ακατοικητο μερος για να κανω σκοποβολη υπαρχει καποιο θεμα σε αυτο; ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το αποτέλεσμα του συνολικού νομοθετικού πλέγματος που αφορά το κυνήγι, την σκοποβολή και την οπλοκατοχή, ουσιαστικά απαγορεύει την εκπαιδευση των κυνηγών.

Η προπόνηση στη σκοποβολή εκτός σκοπευτηρίου αποαγορεύεται. Εντός σκοπευτηρίου επιτρέπεται μόνο η συμμετοχή σε αθλήματα που προάγει η ΣΚΟΕ, άρα δεν υπάρχει δυνατόητα κυνηγετικής εκπαίδευσης στην ασφαλή χρήση και μεταφορά όπλων.

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε κυνηγετικά ατυχήματα.

ΜΑΓΚΝΟΥΜ ΜΟΝΟΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΖ43

Κύριε Νικήτα θα σας εκφράσω το παρακάτω σενάριο και όπου δείτε ότι χολαινει, διορθώστε με. Θέλω να αποκτήσω ένα μαγκνουμ μόνοσκανδαλο πλαγιοκαννο καρτεροντουφεκο (ως εδώ όλα αδιαπραγματευτα). Σκέφτομαι να αγοράσω το baikal το μόνοσκανδαλο με Κάννες 72 εκ. Είναι και σε σούπερ τιμή. Το πηγαίνω στον κ. Παπτσαρούχα κ ζητάω να μου κάνει τη “βελτίωση baikal” όπως την περιγράφει στο site του. Περιγράφει κάποια πράγματα με αφαίρεση ριγας κ προσθήκη καλύτερης, λύσιμο μπασκουλας σκληρυνση κτλ. Για κάποιο τεχνικό λόγο βέβαια ζητά τα δικαννα για βελτίωση να είναι δισκανδαλα. Γνωρίζοντας το είδος της βελτίωσης που κάνει ο κ. Παπτσαρούχας πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάποια βελτίωση κ στο μόνοσκανδαλο;
Τώρα όσον αφορά τα ξύλινα μέρη, αυτά τα αφήνω στο τέλος. Εκεί στόχος είναι να πετάξω ότι εργοστασιακό υπάρχει κ να βάλω μια ωραία καρυδιά φτιαγμένη στα μέτρα μου με λινελαιο να ποτίσει καλά κ να γίνει αυτό το κοντάκι που ονειρεύομαι. Ο κ. Παπτσαρούχας διαθέτει μετροληπτικο όπλο. Δεν είναι όμως δάσκαλος σκοποβολής… Θα μπορέσει να μου πάρει τα μέτρα. Κ έπειτα διαθέτει μηχάνημα να φτιάξει κοντάκι εξ αρχής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η άρνηση του κου Παπατσαρούχα μάλλον αφορά τον μηχανισμό, δηλαδή το μονοσκάνδαλο. Η βελτίωση σε οτι αφορά τις κάννες παραμένει όμοια, είτε πρόκειται για δισκάνδαλο είτε για μονοσκάνδαλο. ΠΙστεύω ότι αυτό το μέρος της βελτίωση μπορεί να γίνει και ας αφεθεί ανέπαφος ο μηχανισμός και τα λοιπά μέρη του όπλου.

Για το κοντάκι και τα μέτρα υπάρχον δάσκαλοι σκοποβολής που μπορούν να σας βρουν τα μέτρα και να τα επιβεβαιώσουν με βολές στο σκοπευτήριο, που είναι και το πιο αξιόπιστο μέσο επιβεβαίωσης των μέτρων. Για την κατασκευή του κοντακιού, κάτι σχετικά εύκολο στα Baikal, υπάρχουν κοντακάδες που θα μπρούσαν να αναλάβουν την δουλειά αφού τελειώσει η βελτίωση των καννών.